Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Dáte si presso, streto nebo jinou neznámou lahůdku?

Titulek je zároveň chytákem. Ano jeden z názvů totiž není správný. Pojďme si pro jednou udělat jasno v tom, jaké jsou způsoby podávání kávy. A co se pod kterým názvem ukrývá.
17. 8. 2020 | Autor: Klára Kotábová

Po revoluci v devadesátých letech se cestovatelé, kteří se vydali do Bibione, velmi divili, když jim nikdo při objednávce pressa nerozuměl. To, že byl tento název použit v kultovním filmu Kamarád do deště, ještě neznamená, že to je správný. I dnes se občas vyskytnou pochybnosti, tak je pojďme rozptýlit malou exkurzí do názvosloví kávy.

Trocha teorie nikoho nezabije

Obliba nápojů, které obsahují větší či menší měrou kávu, stále stoupá. I proto je dobré si připomenout, jak je to s jejich názvy. Základem většiny nápojů je espresso. To se pak upravuje použitím množství mléka, zmrzliny, sirupů (a dalších ingrediencí) ve správném poměru ke kýženému drinku. 

Jak se vyznat v názvech kávy

Pojďme se na celé názvosloví podívat, aby vám potom v kavárně (doma i v zahraničí) rozuměli a pochopili, co si žádáte. Káva je totiž mezinárodním nápojem a až na výjimky se užívají stejné názvy po celém světě. 

Turka vám v cizině asi nikdo nedonese

Než se pustíme do vysvětlování, ujasníme si jednu věc. Pojem turecká káva na nápojových lístcích v zahraničí nehledejte. Náš nejoblíbenější lidový způsob přípravy kávy – tedy zalití vřelou vodou a servírování i s lógrem na dně –  v zahraničí nepěstují. Dostat ale můžete arabskou kávu připravenou v džezvě. V této speciální konvičce se káva nechá (i opakovaně) vzkypět, pak se servíruje do šálků (či skleniček) a sedlina zůstává v džezvě. Takto připravená káva se může (ale nemusí) podávat i dochucená kořením, nejčastěji kardamomem.

Turecká káva

Džezva, tradiční konvička na kávu, dobře vede teplo a vypadá stylově. Můžete však použít i kastrůlek.

Italský styl přípravy kávy udává tón

Foto: Nathan Dumlao, UnsplashEspresso – Připravuje se ze speciálně mleté kávy, jejíž hrubost je ideální pro přípravu espressa. Důležitou roli hraje i tlak páry. Optimální množství  tekutiny je 30 ml. Espresso je silné, s výraznou zlatou pěnou, do níž se přidává podle chuti cukr. Ten se nechává volně propadnout na dno šálku.

Café ristretto – Je název pro nejmenší espresso. Připravuje se ze stejné dávky kávy, ale pouze z polovičního množství vody – z pouhých 15 ml. Jedná se tedy o extrémně silnou, aromatickou, hořkou kávu, kterou milují Italové. Je dobrá pro povzbuzení i na trávení. V některých oblastech Itálie je považována za digestiv.

Caffé corto – Espresso s dodatkem Corto v názvu značí, že obsahuje o něco více tekutiny než ristretto, ale méně než espresso. Je taktéž konzumováno jako digestiv, občas s lokální pálenkou.

Caffé dopio – Dvojité espresso. Dvojnásobný ale není jen objem tekutiny (60 ml), ale také množství a váha spotřebované kávy. Takže jde vlastně o dvě espressa v jednom šálku. Nikdy se pro větší objem nedolévá vodou.

Caffé coretto – Pod tímto názvem dostanete kávu s kapkou alkoholu. Servíruje se s grappou, koňakem či brandy. V množství espresso či ristretto.

Caffé lungo – Jde o espresso, které je připraveno s větším množstvím vody. Na tutéž váhu kávy připadá 60 ml vody. Je tedy chuťově slabší. Často se používá jako základ pro další nápoje z kávy. Milují ho především ti, pro které je espresso či ristretto příliš malé a nejsou zvyklí pít kávu na jeden doušek.

Caffé macchiato – Espresso, do kterého je přidána horká našlehaná mléčná pěna. Ta dělá v kávě obrazce – skvrnky, a tak vznikl název macchiato (tečkované). Tato káva může být servírována nejen v šálcích z porcelánu, ale také ve skle.

Caffé americano – Vzniklo po druhé světové válce, kdy američtí vojáci hledali v Itálii slabší kávu, na kterou byli zvyklí z domova, a ristretto ani espresso jim nechutnaly. Připravuje se tak, že silnou, malou kávu (espresso) dolijete 200 ml horké vody a podle chuti přidáte mléko. Dnes je oblíbeným kávovým nápojem po celém světě. Skvěle se hodí ke sladkému pečivu.

Latte art – umění v šálku kávy

Umíte si představit své oblíbené cappucino bez srdíčka vykresleného v pěně? Na chuť kávy sice nemá vliv, ale udělá vám...

Latte macchiato – Název neznamená totéž co caffé macchiato. Oproti němu obsahuje výrazně větší množství mléka a je variací caffé latte, které prý původně vzniklo jako káva pro děti a v zásadě šlo o teplé mléko s trochou kávy. Dnes se caffé latte připravuje z espressa (30 ml), které se doplní 200 až 250 ml horké mléčné pěny. Příprava latte macchiato probíhá obráceně: Do sklenky či šálku se jako první nalije dostatečné množství horkého našlehaného mléka a k němu se následně přidává silné espresso. Nápoj se díky tomu často rozdělí na vrstvy – nahoře zůstane hustá mléčná pěna s kávovou skvrnou, pod ní je vrstva kávy a vespod horké mléko. Od cappuccina se obě verze liší větším objemem šálku (a zároveň i větším množstvím mléka).

Espresso con panna – K esperessu je podávána šlehačka. Vznikne nápoj, který v Česku milujeme pod jménem vídeňská káva. Pozor – vždy byste měli vyžadovat servírování do skla. Je chladnější a nedrží teplotu, šlehačka se díky tomu tak rychle nerozpustí.

Cappuccino – Servíruje se do šálku o objemu 150 až 180 ml a skládá se z espressa, horkého mléka a pěny. Na tu je možné tvořit obrazce technikou latte art. V Itálii je prohřeškem proti bontonu objednat si tento druh kávy odpoledne. Je to dopolední káva. Navíc fajnšmekři ji nikdy nesypou skořicí či kakaem. Latte art si klidně odpustí, chtějí čistou chuť kávy. A tu právě koření a další dobroty zkreslují.

Cappuccino cheesecake

Trocha kávy a hodně našlehaného mléka, takové je nejen cappuccino, ale i tenhle cheesecake, který je své...

Jak dělají kávu v Austrálii, Americe, Francii či v Rakousku

Flat white – Australský a novozélandský styl přípravy kávy. Vznikl a rozšířil se po světě v osmdesátých letech minulého století. Klíčem je poměr mléka a espressa – do sklenice (či šálku) o objemu 160 ml barista připraví dvě dávky espressa (dopio) a doplní je teplým mlékem s pěnou. Takto připravená káva není tak mléčná jako latte, ale ani tak silná jako samotné espresso.

Café au lait – I Francie do přípravy kávy promluvila. Opět jde o kávu s mlékem, rozdíl proti italskému stylu je ale v přípravě samotné kávy. Nejde o espresso, v němž se aromatické látky získávají průchodem horké páry za působení tlaku 9 barů skrz čerstvě namletou kávu, ale o kávu filtrovanou, která je slabší a méně výrazná. Je doplněna mlékem v poměru 1:1 a ve Francii ji dostanete zejména k snídani. Pokud milujete čerstvý croissant (který můžete do kávy namáčet), je café au lait pro vás tím pravým.

Kapuziner – Rakouská specialita je kombinací kávy, mléka a šlehačky. Může být doplněna vaječným koňakem čili eierlikör. Likér ale do kávy nedostanete automaticky, přidává se na vyžádání. Populární je v německy mluvících zemích. 

Specifickými pijáky kávy jsou Američané. Tradiční káva, kterou dostal zákazník na severozápadě Spojených států v levných jídelnách (diners), byla slabá a obvykle se připravovala překapáváním přes filtr. Oproti Italům jsou Američané navíc zvyklí, že kávy (kterou si dnes s oblibou kupují s sebou) dostanou opravdu hodně. S nástupem a ohromnou popularitou kávových řetězců, které převzaly ‚módní a stylové’ italské názvy, tak došlo k tomu, že například pod názvem caffé latte potkáte nápoj, k němuž by se v Itálii baristé rozhodně nehlásili. V USA mléčnou kávu zjemňují sirupy s příchutěmi, pije se teplá, nebo naopak ledově vychlazená, ale hlavně sladká.

Káva se nemusí pít pouze teplá

Eiskaffe – Pod tímto názvem dostanete v Německu a Rakousku kávu s vanilkovou zmrzlinou. Nejlépe se dvěma kopečky. A bývá dozdobena šlehačkou.

Caffe granita – Mrazit můžete i samotnou kávu. Ledová tříšť z espressa se v Itálii nazývá caffe granita. 

Iced latte – Vznikne, když se do kávy přidá led, a podává se samozřejmě vychlazené. 

Tyto nápoje jsou oblíbené v letních měsících, protože mají osvěžující charakter a dodávají tělu potřebnou energii díky kofeinu, který ani v ledové podobě neztrácí povzbuzující účinky.

Tak co, už víte, co si objednáte příště?

Úvodní foto: Valeria Miller, Pexels
Ilustrační foto: Nathan Dumlao, Unsplash

Související

Jak udělat frappé a další kávu zastudena

V horkých letních dnech přijde vhod ledová káva. Jak si připravit našlehané frappé a další lahodné chladivé kávové...
REKLAMA

Přidat komentář