Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Dezerty se zmrzlinou

Zmrzlinu si můžeme vychutnat na dřívku či v kornoutku. Anebo můžeme zajít dál a udělat z ní ingredienci v báječném dezertu. Představíme vám nápady i slavné recepty na lahůdky, které jsou díky zmrzlině ještě o něco lepší!
14. 8. 2020 | Autor: Lucie Velek

Zmrzlinový sendvič

 Jde vlastně o zmrzlinu, která se podává mezi dvěma pláty upečeného sladkého těsta či v oplatce, takže ji můžete uchopit a okusovat. Takovému sendviči děti nikdy neřeknou ne! Zmrzlinu můžete použít kupovanou nebo si udělat vlastní a totéž platí o těstu či sušence. Můžete si upéct čokoládový plát nebo koupit dobré sušenky – a pokud nechcete vysloveně zmrzlinové jednohubky, pořiďte raději sušenky větší velikosti, budou se lépe držet.


Rebarborovo-jahodová zmrzlina v sušence
Foto: Alena Hrbková, archiv časopisu Apetit

Zmrzlinový dort

Dezert, kterým zaručeně potěšíte děti. Stane se zlatým hřebem každé narozeninové oslavy. Opět to, kolik s ním budete mít práce, záleží čistě na vás: zmrzlinový dort z titulní fotografie připravíte snadno doma i z hotových surovin. Stejně dobře se ale můžete pustit do pečení korpusu a výroby vlastní zmrzliny. Když zkombinujete dvě příchuti – například malinový sorbet se smetanovou vanilkovou – nadšení malého oslavence, nebude brát konce! Recept na jednoduchý piškotový korpus najdete v článku Jak snadno ozdobit dort.

Zmrzlinová bomba

Je variací zmrzlinového dortu – princip je stejný: upečený korpus naplněný zmrzlinou. Rozdíl je ve tvaru. Bomba vypadá jako polokoule či homole, přičemž stěny jsou tvořeny těstem a zmrzlinová náplň se skrývá uvnitř.

Tiramisu bomba

Naše mražená verze slavného italského dezertu je naprostá bomba!

Baked Alaska neboli dort Aljaška 

Od zmrzlinové bomby je jen krok k vysoce efektnímu dezertu zvanému Aljaška. Vznikl údajně na oslavu připojení Aljašky k USA (i když příběhů o tom, kde, kdy a kdo ho vymyslel, existuje více). Od bomby se liší tím, že povrch dortu je po vytažení z mrazáku zakryt vrstvou pevného sněhu z bílků a ogrilován. Dnes se většinou používá flambovací pistole, ale pokud ji nevlastníte, udělejte to jako původní cukráři – vložte dezert na moment pod rozpálený gril do trouby.

Aljaška

Objevte kouzlo sněhu z bílků – můžete díky němu zapéct zmrzlinu v troubě, aniž by se roztekla. Opravdu efektní...

Peach Melba

Pod tímto názvem se skrývá velmi slavný zmrzlinový pohár s broskvemi a malinami. Jméno dostal podle australské sopranistky Nellie Melba, jejíž křišťálový hlas na přelomu 19. a 20. století učaroval opernímu publiku na celém světě. V roce 1892 vystupovala v opeře Lohengrin v Londýně a k její poctě vytvořil proslulý kuchař a cukrář Auguste Escoffier dezert sestávající se z pošírovaných broskví a vanilkové zmrzliny s ozdobami z taženého cukru. Celá nádhera byla servírována v nádobě ve tvaru labuti, vysekané z ledu. O několik let později se Escoffier ve zlém rozešel s majiteli hotelu, pro který dezert vymyslel, a přešel ke konkurenci. Recept na oblíbený pohár vzal s sebou – a aby mu nikdo nemohl vyčítat krádež know-how, obměnil složení. Zmizela ledová labuť i cukrové ozdoby a přibyla omáčka z čerstvých malin. A tak se servíruje Peach Melba dodnes.

Smažená zmrzlina

Na tenhle dezert si troufnou hodně sebevědomí kuchaři, kteří mají navíc v malíčku skvělou organizaci práce. Usmažit zmrzlinové koule tak, aby se v nich ledový krém dočista nerozpustil, vyžaduje přesně vědět, co v kterém okamžiku co dělat. Na váhání a prostoje není čas. A servírovat se musí okamžitě!

My jsme si (s jeho svolením) vypůjčili recept od šéfkuchaře Tita Eliáše a vyzkoušeli jsme v redakci, zda smaženou zmrzlinu náš tým zvládne připravit i vyfotit. Stihli jsme to tak tak. Zmrzlina uvnitř je ještě pevná a na okrajích se mění ve smetanovou omáčku. Přesně, jak jsme chtěli.

 Marek Kučera, archiv časopisu Apetit
Pokud chcete vyzkoušet, zda by se vám podařila smažená zmrzlina, recept se zobrazí po kliknutí na fotku. 
Foto: Marek Kučera, archiv časopisu Apetit

Troll krem 

Skandinávský dezert sice názvem odkazuje k děsivým příšerám severských hor, ale ve skutečnosti vypadá jako věneček něžné víly. Jde o bezé hnízdo ze sněhových bílků, do něhož posadíte kopeček zmrzliny a dozdobíte ovocem a šlehačkou. Recept najdete v kuchařce Zmrzliny z edice Apetit osobnosti.

Úvodní foto: Marek Kučera, archiv časopisu Apetit

 

Související

Zmrzlina podle Katky

Naše kolegyně Katka Kočičková umí nejlepší zmrzlinu na světě! Přísaháme. K dokonalosti vyladěná chuť, nepřeslazenost,...

Kokosovo-banánová zmrzlina v oplatce

Když použijete (stejně jako my) hodně zralé banány, není nutné zmrzlinu doslazovat. Nám přišla sladká až až.

13x neodolatelný zmrzlinový pohár

Co je lepšího než kopeček zmrzliny? Přece pohár! Když ke zmrzlině přidáte lahodnou omáčku, ovoce, oříšky či křupavou...

Zmrzlinový dort s ovocem

Zmrzlinový dort? Ano! Naprosto dokonalý letní dezert!

Sladké vzpomínky: retro zmrzliny podle redakce Apetitu

Vydejte se s námi na nostalgickou jízdu po zmrzlinovách stáncích, sídlištních samoobsluhách i vyhlášených cukrárnách...

Lákavé letní osvěžení čili nápoje se zmrzlinou

Jste milovnicí kávy, jenže ta se v současných vedrech zkrátka pít nedá? Nebo si raději dopřáváte lahodné smoothie, ale...
Jak na zmrzlinové sendviče

Jak na zmrzlinové sendviče

Zmrzlinové sendviče jsou efektní jako pohoštění na letní party, a to nejen dětskou. Jejich příprava je velmi jednoduchá...
REKLAMA

Přidat komentář