Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Dokonalá krémová polévka a jak na ni

Krémová polévka patří k jednoduchým, a přesto velice chutným pokrmům, které vás na podzim nejen zahřejí. Dodají vašemu organismu řadu vitaminů a minerálů, tedy pokud si dáte záležet s výběrem surovin. Poradíme vám, jaké z nich pro krém zvolit, čemu se naopak vyvarovat a jak předejít zdrcnutí smetany.
6. 10. 2020 | Autor: Hana Kovaříková

Krémová papriková polévka s fazolemi

Polévka byla skvělá horká, ale největší (příjemné) překvapení nás čekalo, když jsme ji náhodně...

Krátké vaření

Kouzlo polévkových krémů spočívá v jednoduché přípravě, která vám nejen ulehčí práci, ale krátkým vařením také zachováte všechny prospěšné látky v zelenině. Většinu krémů tak připravíte do půl hodiny, delší přípravu vyžadují krémy obsahující maso, doporučujeme použít kuřecí či rybí, červené maso na krémy není vhodné. Příprava polévek bývá podobná, na másle či oleji osmahneme cibulku, přidáme základní ingredience, povaříme ve vývaru či vodě do změknutí surovin, přidáme smetanu, rozmixujeme, dochutíme a dozdobíme pevnými částmi, které jsme si odebrali, či dalšími ingrediencemi.

Krémová kukuřičná polévka s paprikami

Kukuřičná polévka vás překvapí velmi příjemnou nasládlou chutí. Skvěle ji doplňují navinulé pečené papriky a čerstvý...

Barevné zdobení krémů

Pokud jste si před vařením či mixováním neodebrali základní surovinu v pevném stavu, talíř ozdobíte nepřeberným množstvím dalších přísad. Využít můžete čerstvé bylinky, dodávající polévce svěžest, osmahnutou slaninu či šunku, lžíci zakysané smetany, olej, semínka, krutony, cizrnu, kousky restovaného či uzeného masa, houby, pečenou zeleninu nebo třeba domácí pesto. Meze se nekladou, čím barevnější vytvoříte pastvu pro oko, tím chutnější polévka bude.

Krémová polévka z pečených kaštanů

Kaštany se hodně používaly i ve staré české kuchyni. Nastal čas návratu!

Smetana dělá konzistenci

A také chuť. Smetana krásně zjemní chuť zeleniny, dodá polévce hebkost, hustotu a právě onu požadovanou krémovitost. Ve většině receptů se přidává až na úplném konci vaření, metličkou důkladně vmícháme, necháme probublat a do 10 minut bychom měli odstavit již hotovou polévku z plotny. Pro lepší konzistenci polévky, ve které se nám ani po delším stání neoddělí jednotlivé a jinak husté vrstvy polévky (těžší rozmixovaná zelenina sedne na dno a nahoře zůstane vývar se smetanou), můžeme přidat smetanu už na počátku vaření. Probublá se se všemi ingrediencemi a výrazněji vylepší chuť celku. Při mixování nám také udělá hebkou pěnu. A jakou smetanu používat? Vždy tu ke šlehání. Není zrovna dietní, ale vězte, že smetanou na vaření byste výsledek neodlehčili, ale pokazili. V případě, že se vám smetana v polévce zdrcne, nezoufejte a přidejte lžičku kypřícího prášku.

Batátový krém s uzenou paprikou

Zářivá, hřejivá a především lákavá už na pohled!

Z čeho krém uvařit?

Pokud máte krém spojen výhradně se zelenou barvou, budete nejspíš překvapeni, že se dá připravit téměř ze všech druhů zeleniny. Nejedná se tedy jen o hráškový, brokolicový a špenátový kartel. Nebojte se využít sezónní zeleninu, jakou je cuketa, ředkvička, paprika, kedlubna, chřest či dýně. Skvěle poslouží i další kořenová zelenina, mrkvový, celerový, řepný nebo pastiňákový krém přímo volá po vašich experimentech s dochucením – snese pálivé chilli, zázvor, kořeněné maso i cizrnu nebo pečený česnek. I z něj si připravíte lehčí a hustší verzi řízné česnečky. Houby jsou pro kombinování se smetanou jako stvořené, žampionový, hříbkový nebo liškový krém si každý vášnivý houbař oblíbí. V létě se můžete zchladit krémovou verzí španělského gazpacha i francouzské vichyssoise, svěžest dodá okurková i spojení hrášku a rukoly. Pro milovníky masa připravte krém s kuřecím či rybím vývarem, přidejte uzeného lososa do pórkového krému, nebo slaninu k celeru. Klasickou květákovou polévku na krém povznesete také velice jednoduše, navíc i s kuřetem. 

Krémová polévka z arašídového másla

Pro arašídové máslo není nic nemožné: báječné je i horké! Krémové polévce dodá tak vyváženou chuť a jemnost, že se k...

Krémové polévky se dají připravit z minima surovin, využijete přebytky zeleniny či bylinek ze zahrádky, nezaberou vám příliš času a přesto jsou chutným předkrmem i hlavním jídlem. Přinášíme vám další inspirativní recepty pod článkem, nebojte se vyzkoušet zdánlivě různorodé kombinace a napište nám, která si získala privilegium zůstat na vašem rodinném menu.

Související

Krémová květáková polévka s kuřetem

Voňavá polévka, kterou připravíte za půl hodiny a dá se i zmrazit.

Batátový krém

Můžete polévku nalít do termosky a vzít na výlet. Díky batátům a mrkvi je mírně nasládlá, koření jí...

Polévka z pečeného česneku s kokosovým krémem

Čtenářka Martina Porubcová nám prozradila, že kombinace chutí všechny hosty pokaždé fascinuje a s nadšením si říkají o...

Topinamburový krém

I prezentace na talíři je důležitá: zelenina, čerstvý tymián a rozpuštěné máslo dodají polévce na exkluzivitě.

Krémová rybí polévka

Delikatesa podle šéfkuchaře Ondřeje Jíni

Krémová okurková polévka s krevetami

Ideální osvěžující pokrm pro horké letní dny. Navíc ho snadno přizpůsobíte potřebám vegetariánů.

Krémová vichyssoise

Nejslavnější světová studená polévka je sametově lahodná. A zvládne ji i začátečník!

Gazpacho - rajský krém

Španělská specialita, bez níž se tamní léto neobejde. Způsobů přípravy i dochucovadel je řada – v restauraci vám...

Žampionový krém

Několik rozčtvrcených žampionů můžete opéct zvlášť na pánvi s kouskem másla a polévku jimi ozdobit.

Krémová polévka s kapustou

Sytá polévka jako tahle je ideální zimní večeře nebo letní oběd.

Krémová mrkvová polévka

Proslýchá se, že právě touhle polévkou kdysi okouzlila prince Charlese jistá slečna Diana… Dodnes připomíná její...

Hráškový krém

Kvalitní vývar využijete na cokoli, třeba na tuhle výbornou a jednoduchou krémovou polévku.

Lososová krémová polévka

Jemná krémová polévka s lososem, pórkem a bramborem.

Bramborový krém s kroupovým jelítkem

Nebojte se vyzkoušet něco trochu jiného. Tahle kombinace chutí vás dostane.

Krémová lososovo-bramborová polévka

Dvojnásob rafinovaná polévka – uvařená za pětadvacet minut a dobrá jako z vybraného restaurantu...

Celerová krémová polévka se slaninou

Lahodná krémová polévka jako z vybrané restaurace

Květákový krém

Brambory polévku příjemně zahustí, přitom v chuti je vůbec nepoznáte. V prvních chladných dnech vám přijde vhod...

Krémová polévka z arašídového másla

Pro arašídové máslo není nic nemožné: báječné je i horké! Krémové polévce dodá tak vyváženou chuť a jemnost, že se k...

Hráškovo-rukolový krém

Vřele doporučujeme použít čerstvě vyloupaný mladý a sladký hrášek, službu ale udělá i mražený.

Kaštanový krém s hříbky

Nasládlá chuť polévky vás možná překvapí, ale zaručeně nadchne!

Kuřecí krém s mandlemi

Luxusní drůbeží polévka, která vydá i za samostatný chod.

Krémový demikát

Hedvábná polévka s lahodnou májovou brynzou vás určitě nadchne stejně jako nás!

Krémová česnečka

Delikátní obměna klasické česnekové polévky

Slavné zahraniční polévky, které se zabydlely v naší kuchyni

České babičky dobře věděly, že polévka je grunt. Stejný názor ale zastávají také jejich vzdálené příbuzné ve Španělsku...

Polévka jako hlavní chod

Polévka tak hustá, že v ní stojí lžíce, a vydatná natolik, že si vaši strávníci ani nevzpomenou na dezert. Poctivé a...
REKLAMA

Přidat komentář