Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Domácí kečup, čatní nebo dipy! Skvělé omáčky, které podtrhnou vaše grilování

Pokrmy, které jsou provoněné ohněm, neodmyslitelně patří k létu. Využijte tedy posledních prázdninových dnů a připravte grilovací párty plnou skvělého masa a zeleniny, ale také dipů, čatní nebo salsy.
24. 8. 2020 | Autor: Alžběta Dytrychová

S prvním teplým podvečerem vytáhne většina z nás domácí gril a narychlo svolá první "grilovačku". Není divu, vždyť maso z grilu vyniká nejen svou chutí, ale také dokonalou vůní. Navíc se grilování stává společenskou událostí, během které si popovídáme s přáteli, namícháme skvělé drinky a společně si za svitu hvězd užíváme příjemný letní večer. I když by se mohlo zdát, že konec prázdnin svádí ke grilovací derniéře, opak je pravdou. I během babího léta a brzkého podzimu máte rozhodně ještě dostatek času připravit perfektní grilovací párty pro vaši rodinu nebo přátele. A pokud se této výzvy chcete zhostit se vší parádou, doplňte grilované maso skvělou omáčkou nebo nakládanou zeleninou

Z keříku až na stůl

Letošní úroda rajčat je bohatá, a tak není na škodu, když domácí rajčata využijete i při přípravě grilovací párty. V první řadě se nabízí výroba domácího kečupu. Jeho příprava sice zabere nejméně hodinu, ale výsledná chuť kečupu rozhodně stojí za to. Pokud se navíc do přípravy kečupu pustíte ve velkém, budete mít nejen skvělou omáčku ke grilování, ale také zásobu na celou zimu. Z rajčat můžete vykouzlit i rajčatové čatní, které vyniká svou sladkokyselou chutí a je příjemně šmrncnuté italskou kuchyní. Rajské čatní skvěle lahodí ke grilované rybě, ale můžete ho vyzkoušet i ke grilovanému masu nebo při přípravě chuťovek a obložených chlebů. 

10x rajčata z plechu

Než se na trhu objeví voňavá rajčata uzrálá na slunci, jsou ta z konzervy nejlepší volbou. Nikomu z redakce ve...

Čatní na sto způsobů

Angličané říkají chutney, u nás se vžilo označení čatní. Ať už této husté omáčce z ovoce či zeleniny říkáte jakkoliv, jedno je jasné. Čatní je výborným doplňkem k masu, a tak není divu, že se stalo nedílnou součástí mnoha grilovaček. Samozřejmě si ho můžete pořídit již hotové, avšak pokud nedáte dopustit na domácí dobroty, nic nebrání tomu, abyste si ho udělali na vlastní plotně. Mezi klasiky patří čatní z cibule, které nikdy nevyjde z módy. Chuťově zajímavé je rebarborové nebo mangové čatní. Vyzkoušet můžete i sladkokyselé švestkové čatní se šalotkami na červeném víně

Dipy, salsy a jiné omáčky

Říkal někdo, že dipům a salsám odzvonilo? My jsme přesvědčeni o opaku! Pokud navíc omáčky ke grilování připravíte doma, můžete se těšit na ovace od všech zúčastněných. 

Dipy jsou ideální volbou po všechny, kteří nemají příliš času a potřebují rychle vykouzlit hustou omáčku k masu. Krok vedle neuděláte například s dipem z kozího sýra a sušených rajčat či s lilkovým dipem s chorizem. Parádní rychlovkou je pikantní dip, který ocení především mužská část osazenstva. 

5 bleskových dipů

Než se rozpálí gril a opeče první kus masa, nabídněte svým hostům báječné dipy. Doplnit je pak můžete chlebovými...

Omáčka k namáčení, která oživí každé grilování! Tak bychom popsali salsu. Klasický recept na salsu obsahuje ostré koření a pikantní zeleninu. Výsledkem je navinulá a sladká chuť, která polechtá všechny chuťové pohárky. Pokud chcete grilovačku ozvláštnit i malými chuťovkami, pak připravte avokádovou salsu, ke které podávejte nachos. Vyzkoušejte třeba i černofazolovou-rajčatovou salsu, která se taktéž hodí ke křupavým nachos. 

Co by to bylo za grilování bez barbecue omáčky? Tato legenda mezi omáčkami vás nikdy nezklame. Hodí se totiž k marinování masa před grilováním i jako omáčka k hotovému steaku nebo žebírkům. Navíc ji můžete použít i při přípravě hamburgerů, a tak rozhodně neuškodí, když si domácí BBQ omáčku připravíte do foroty. 

Nakládaná zelenina

Grilované maso je třeba odlehčit! S tím vám pomůže jak čerstvě nakrájená zelenina, tak i její nakládaná forma. Vyzkoušejte například chuť nakládaných rajčat nebo lilku. Překvapit vás může chuť nakládaných šalotek a sázkou na jistotu jsou zase nakládané papriky nebo okurky.

Patříte mezi fanoušky grilování? Pak by vás mohla zaujmout kniha Grilování z edice Apetit.

Grilování

Dvanáctá kuchařka z Edice Apetit Grilování.

Zdroj úvodní fotografie: Evan wise, Unsplash

Související

Jak na to: první grilování

Jak na to: první grilování

Už se těšíte na vaření pod širým nebem? Ještě než rozpálíte gril, nezapomeňte na pravidelnou údržbu, která zaručí...
Snadno a rychle: salsa z manga

Snadno a rychle: salsa z manga

Exotické přísady vám v zimě dodají vitaminy a energii.
Bezmasé burgery i pro masožravé

Bezmasé burgery i pro masožravé

I v horkých letních dnech snadno dostanete chuť na pořádný kus masa, na lahodný a sytý burger. Co takhle vyzkoušet...
Letní grilování: triky s masem

Letní grilování: triky s masem

U grilovaného masa v jednoduchých úpravách se více než kdy jindy projeví kvalita výchozí suroviny. Kuře je nejlepší z...
Na nákupech: jak vybrat gril

Na nákupech: jak vybrat gril

Díky široké nabídce grilů si můžete bez omezení vybrat, zda budete grilovat na zahradě, balkonu, či terase. Jak vybrat...
3× klasická marináda

3× klasická marináda

Oblíbený základ prověřený mlsnými jazyky mnoha spokojených labužníků.

Jak naplánovat nezapomenutelnou grilovací párty?

Spřádáte plány na následující víkend? Co takhle svolat rodinu či kamarády a uspořádat nezapomenutelnou grilovací party...

Už jste ochutnali nejproslulejší burgery světa?

Není burger jako burger. V některém dominuje chuť chilli, jiný vás překvapí přítomností červené řepy. Nejoblíbenější...

Jak na vegetariánské burgery?

Už dávno neplatí, že burger musí obsahovat plátek hovězího masa. Ať už maso nejíme z etických nebo zdravotních důvodů,...

Jak na dokonalý steak

Pořádný kus masa, rozpálená pánev a pár minut zatajeného dechu, aby to dobře dopadlo. Steaků se nemusíte...
REKLAMA

Přidat komentář