Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Domácí paštika: delikatesa, kterou máte hotovou během chvilky.

Paštiku ochutnal snad každý z nás. Jako malí jsme ji baštili na svačinu, kterou nám připravily maminky, jako velcí si ji hravě zvládnete připravit i sami. Stačí vám pár kvalitních ingrediencí (a špetka fantazie). Poradíme, jak připravit lahodnou domácí paštiku, po které se doma jen zapráší.
11. 11. 2020 | Autor: Petr Šúth

Jak moderní gastronomie k paštice přišla

Paštiky mají ve světě překvapivě dlouhou tradici: pojídali je už staří Egypťané, Řekové nebo Římané.  Zvláštní oblibě se těší ve Francii a Belgii. O moderní podobu paštiky se ale v 18. století zasloužil štrasburský šéfkuchař Jean Pierre Klaus, který ji připravoval z přetučněných husích jater.

Paštika z husích jater

Elegantní způsob, jak rozdělit játra z jedné husy mezi více labužníků...

Pochoutka získala věhlas i za hranicemi Rakouska a své (paštikové) renomé si město udržuje dodnes. Pokud si ale chcete na voňavé domácí paštice pochutnat hned teď, stačí, když vyrazíte do nejbližšího obchodu. Vlastní paštika vás vyjde jen na několik desítek korun. A navíc přesně víte, co obsahuje, což se o paštice z velkovýroby vždy říct nedá. Co budete na přípravu paštiky potřebovat?

1. Poctivá játra jsou základ

Jestliže dáváte přednost tradiční receptuře, sáhnete při přípravě domácí paštiky nejspíše po kuřecích játrech. Rozhodně se ale nemusíte omezovat: vynikající jsou také kachní nebo vepřová játra. Skuteční gurmáni si možná rádi smlsnou na kančí paštice.

Obsah jater by měl být alespoň 50 %. Před namletím je nejdříve můžete očistit a zbavit blanek, aby byla hotová paštika co nejjemnější. Syrová játra nakrájejte na stejně velké kousky, tepelná úprava není potřeba.

Jak opéct játra

Jak opéct játra

Játra před pečením naložte na hodinu do mléka , změknou a jejich chuť bude jemnější. Poté je lehce obalte v mouce a...

2. Je libo máslo, nebo sádlo?

Jakmile máte kachní játra připravena, rozpalte pánev, na kterou nanesete menší množství másla nebo domácího sádla. Záleží, co máte zrovna po ruce, případně čemu dáváte přednost.

3. Zeleninou ku zdraví

Na rozpuštěném tuku je možné osmahnout šalotku. Pokud máte rádi výraznější chuť pokrmů, můžete přidat také česnek, který dodá paštice to správné aroma. Kromě toho je to také účinný antioxidant.

4. Objevte kouzlo (kvašeného) ovoce

Opravdoví gurmáni vědí, že do domácí paštiky je možné přidat téměř jakoukoli dobrotu – třeba i tu alkoholickou. Jakmile přidáte na pánev játra, stačí je pár minut restovat a následně přidat brandy nebo kapku bílého vína.

Jestli máte raději klasické ovoce, můžete před mletím přidat do paštiky brusinky, borůvky nebo dokonce hrušky. Inspiraci najdete v jednom z našich receptů, o který se rádi podělíme.

5. Ořechy: Bonusový tip pro náročné

Chcete-li dodat vaší paštice šmrnc, přidejte do ní pár vlašských ořechů, které předtím můžete nadrtit. A kdybyste se našim závěrečným tipem cítili trošku zklamaní, vyměňte ořechy za mandle nebo pistácie.

Jak dlouho domácí paštika vydrží?

Až budete mít hotovo, uložte ji do lednice. Průměrně paštika vydrží 4–5 dní. Pokud jste si dali záležet, nejspíš z ledničky zmizí do druhého dne. Bez obav ji můžete také zamrazit: budete mít jistotu, že se vám nezkazí a zároveň ji zbylí domácí strávníci nespořádají najednou.

Domácí játrová paštika s brusinkami a brandy

Nesmírně jednoduchý recept na paštiku, se kterou budete za hvězdu na jakékoli party, zahradní i narozeninové. Na...

Domácí paštika se neobejde bez čerstvého pečiva. Chcete se zakousnout do křupavých houstiček nebo si odkrojit z nadýchaného bochníku chleba? Pár inspirativních receptů najdete v sekci pod článkem.

Související

Rohlíky, housky, žemle, hvězdičky

Zlatavé pečivo jezte třeba jako přílohu k polévce nebo jen tak s máslem...

Lahůdková domácí paštika

Touto zcela individuální směsí potěšíte i ty nejmlsnější jazýčky!

Paštika s cibulovou marmeládou

Mezi pikantními chuťovkami je tahle úplná bomba
Učíme se od mistra: Italské pečivo

Učíme se od mistra: Italské pečivo

Piero Barone peče italské pečivo podle tradičních receptur. Používá při tom jen vodu, mouku, přírodní kvásek a sůl...

Přidat komentář