Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Domácí želé: Jak si připravit gumovou pochoutku vlastními silami?

Slaďoučké chuti želé bonbonů neodolají malí ani velcí mlsouni. Ale pozor: pod pestrými barvami průmyslově vyráběných medvídků, hadů a delfínků se skrývá především obrovské množství cukru. Přihoďte do košíku pár zdravých surovin a připravte si domácí želé sami. Poradíme vám, jak na to.
29. 10. 2020 | Autor: Petr Šúth

Kdo by neznal oblíbené gumové medvídky nebo žužu bonbony. Zatímco někteří po nich sáhnou jen tehdy, když si chtějí trošku zahřešit, jiní je baští s pocitem, že snad prospějí i svému zdraví. Tak jednoduché to ale není.

Bonbonky skutečně obsahují kolagen, který zajišťuje pevnost našich kloubů, jenže v kupovaném želé ho najdeme jen nepatrné množství. Zato se v něm nachází plno umělých sladidel, nebo dokonce nežádoucích „éček“, která našemu tělu dvakrát nepomohou.

Přitom existuje jednoduché řešení, jak ukojit své choutky, aniž byste se museli oblíbených cukrovinek vzdát: připravte si vlastní želé z pohodlí domova. Pochutnáte si, a navíc se zachováte šetrně k vlastnímu zdraví i peněžence.

Barevné lektvary pro děti

Chcete připravit svým dětem halloweenskou party a přemýšlíte, co jim budete podávat k pití? Máme pro vás řadu tipů, jak...

Tři jednoduché tipy, jak vyrobit ještě lepší domácí želé

Nezapomeňte na ingredience. Na výrobu domácího želé budete potřebovat:

  • 200 ml ovocného sirupu
  • 100 ml vody
  • 5 g agaru
  • cukr na obalení želé bonbonů
  • plastovou nádobu

 

1. Ovocný sirup, nebo vylisovaná šťáva?

Pokud nemáte času nazbyt (nebo se vám zásoby ve spíži tenčí), vystačíte si při přípravě domácího želé s kvalitnějším ovocným sirupem, který dodá bonbonům sladkou chuť. Pokud si ale potrpíte na čerstvé vitaminy, můžete ho nahradit čerstvou nebo lisovanou šťávou z ovoce a zeleniny. Záleží jen na vaší chuti.

Napijte se domácí ovocné šťávy

Napijte se domácí ovocné šťávy

Sklenice čerstvě vylisované ovocné šťávy vás doslova nakopne. Je totiž plná vitaminů a dalších cenných látek, které...

2. Hrajte si s barvičkami

Učarovali vám jako malým gumoví medvídci hrající všemi barvami? Červení, zelení, žlutí… do dětských let se můžete vrátit během chvilky. Stačí si při výrobě želé zkombinovat různé barvy ovoce a zeleniny. Jak je správně namíchat?

Červená: červená řepa, mrkev, kapka citronové šťávy. Z ovoce vám přijdou vhod jahody.

Zelená: zelené jablko, hrozny a kiwi.

Žlutá: žlutá paprika a řepa. Z ovoce můžete sáhnout po žlutých hruškách a žlutém jablku. Ananas si odložte na později: obsahuje látky, kvůli kterým by vám želatina správně neztuhla.

3. Přidejte agar

Agar je známý želírovací produkt rostlinného původu. Nahrazuje živočišnou želatinu, proto se těší oblibě také mezi vegany nebo vegetariány. Pochází z červených mořských řas a obsahuje kyselinu listovou, vápník i železo. Jestli se nebojíte zkoušet nové věci, dejte na chvíli vale klasické želatině a agar určitě vyzkoušejte.

Znáte agar-agar?

Znáte agar-agar?

Jedná se o přírodní želatinový přípravek, který se skládá z mořských řas. Jeho velkou výhodou je, že ho lze použít do...

Halloween už klepe na dveře. Odměňte své ratolesti gumovou dobrotou, která možná vypadá na první pohled trošku děsivě, ale stačí jeden kousek a uvidíte, jak snadno propadnou jejímu kouzlu. Potvrzuje devět z deseti dětských jazýčků.

Pokud přesto dáváte přednost tradičním delikatesám, nakoukněte do sekce pod článkem, kde najdete dalších pár želé dezertů.

Související

Jak na to: dortové želé

Naučíme vás pracovat se želé, aby nesteklo, kam nemá, nerozmáčelo korpus a ovoce pod ním bylo jako pod sklem. A k tomu...

Jahody, smetana & želé

Znáte něco lepšího, než jsou dezerty s čerstvými jahodami a smetanově krémovou náplní? Snad jen když k nim přidáte...

Želé trifle

Kouzlo téhle nádhery je v průhledných vrstvách želé. Přidejte šťavnatý piškot, koňakový krém, a máte...

Ovocné želé ke svačině

Lehký dezert pro děti, kterým nepohrdnou ani dospělí.

Ovocný dort se želé

Dort se spoustou ovoce zalitého v průzračném želé je malé mistrovské dílo. Díky receptu krok za krokem a tipům...

Přidat komentář