Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Doplňte tělu vitamin D vhodnými potravinami

Nedostatek vitaminu D má podstatný vliv na náš imunitní systém, což se může projevovat různými onemocněními. Doplnit jej můžete hned několika způsoby a zejména v zimě je vhodné jej tělu dopřát v hojné míře. Hlavním přírodním zdrojem vitaminu D je sluneční svit, kterého máme oproti letním měsícům v zimě značný nedostatek. Zkuste se proto zaměřit na jeho doplnění v potravinách a dopřejte si nálož energie pro své zdraví a boj s neduhy. Máme pro vás tipy na vaření s potravinami, které by díky vysokému obsahu vitaminu D neměly ve vašem jídelníčku chybět.
11. 2. 2021 | Autor: Šárka Měřičková

Proč naše tělo potřebuje vitamin D?

Vitamin D působí blahodárně na celý náš organismus a jeho fungování. Patří mezi vitaminy rozpustné v tucích a pomáhá našemu tělu vstřebávat vápník, což z dlouhodobého hlediska podporuje stabilitu kostí a svalů. Vitamin D se dělí na vitamin D2 (odborně nazývaný ergokalciferol) a vitamin D3 (rovněž v odborných kruzích zvaný jako cholekalciferol), které se liší svým původem. Zatímco vitamin D2 patří mezi složky rostlinného původu, vitamin D3 je původu živočišného. Nejpřirozenější možností, jak tělu dopřát dostatečnou dávku vitaminu D, je sluneční svit, jehož vliv dokáže naše tělo přepracovat ke svému užitku a dočerpání chybějícího vitaminu D. Proto by prvním krokem ke zvýšení vitaminu D v těle měl být častý pobyt venku na denním světle, a to i pokud nesvítí přímé slunce. I když je venku pod mrakem, slunce má na náš organismus blahodárný vliv. Vitamin D pomáhá nejen zdraví svalů a kostí, výrazně působí také na celý imunitní systém. Jelikož v zimě není možné trávit venku tolik času jako v létě, patří tak mezi nedostatečné komodity našeho plného zdraví. Doplnit jej můžete ve vhodných potravinách, podívejte se s námi, jaké to jsou.

Jak si v zimě doplnit vitaminy? Odšťavněte je

V zimě, víc než v jakémkoliv jiném období, potřebuje naše tělo vitaminy, aby správně fungovalo a chránilo se před...

Potraviny s obsahem vitaminu D 

Důležitý vitamin D můžeme našemu organismu dodat konzumací potravin s jeho obsahem. Mezi nejdůležitější potraviny, které by tak ve vašem jídelníčku neměly chybět, patří ryby, zejména ty tučnější, jako například losos, tuňák nebo makrela. Dalším stěžejním zdrojem jsou také vejce, mléko nebo hovězí játra. Zatímco mléčné výrobky a vejce všichni konzumujeme více či méně pravidelně, ryby v domácím jídelníčku stále nedosahují požadovaného množství, jaké bychom si ve vyvážené stravě měli dopřát. Proto jsme pro vás připravili několik tipů, jak snadno a efektivně zařadit do jídelníčku ryby.

5 večeří, které jsou lehké, zdravé a doplní vám potřebné vitaminy

Naše zažívání je po bujarém veselí konce roku zdecimované. Pohled na bílé pečivo, bramborový salát nebo uzeniny vám...

Ryby snadno a efektivně

Připravte si lahůdky z ryb a dopřejte svému tělu nálož vitaminu D. Mezi naše oblíbené recepty z lososa, kterým zaručeně podlehne každý příznivec této jemné a lahodné mořské ryby, patří losos zapečený s mandlemilosos s vejcem nebo efektivní příprava lososa v papilotěOblíbeného tuňáka můžete připravit buď v podobě čerstvého steaku, použít můžete i tuňáka v konzervě. Vitaminovou bombu dopřejete svému tělu lahodným tuňákem v pepřové krustě se žloutkovou omáčkou, připravit jej můžete také společně se zeleninou na grilu nebo máte-li ve spíži konzervu s tuňákem, připravte si luxusní tuňákovou pomazánku s kapary. Chutné a jemné rybí maso s cenným zdrojem vitaminu D najdeme také v makrele, kterou máme nejradši na grilu. Pusťte se do přípravy snadného receptu na grilovanou makrelu nebo vyzkoušejte připravit lahodný salát s čočkou a uzenou makrelou.   

Související

Jak správně uvařit vejce

Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a chutný obsah.

Proč nám zakysané mléčné výrobky prospívají více než mléko?

Mléko nejen dobře chutná, ale je také plné zdraví prospěšných látek. Vždyť už od mala slýcháme proslulou větu: „Pij...

Jak na to: šťavnatý losos z pánve

Jak opéct filet lososa na pánvi, aby byl propečený tak akorát, a zůstal šťavnatý? Poradil nám šéfkuchař Gwendal le...
Jak opéct játra

Jak opéct játra

Játra před pečením naložte na hodinu do mléka , změknou a jejich chuť bude jemnější. Poté je lehce obalte v mouce a...

Sytý salát z tuňáka a fazolí

Lehká, ale zároveň vydatná večeře pro celou rodinu. Přidat můžete i případné zbytky sýra.
Dnes k večeři: losos se salátem

Dnes k večeři: losos se salátem

Kupte filet lososa, čerstvou zeleninu a připravte rychlou večeři, na které si pochutnají všichni.
Jak správně grilovat maso, ryby a plody moře

Jak správně grilovat maso, ryby a plody moře

28. 7. | Pokud jste ještě nebyli na žádném kurzu o grilování, máte pořád šanci. V Pražském kulinářském institutu se...
Voňavé bylinky na ryby a mořské plody

Voňavé bylinky na ryby a mořské plody

Které bylinky nejlépe ladí s rybami a mořskými plody? Máme pro vás jednoduchý přehled těch základních.

Jídlo podle vitaminů. Splňte doporučenou denní dávku se snadnými recepty

Rozumná strava je pro zdraví lidského těla nutností. Zde je náš návod na vyvážený jídelníček, obsahující recepty s...

Přidat komentář