Proč naše tělo potřebuje vitamin D?
Vitamin D působí blahodárně na celý náš organismus a jeho fungování. Patří mezi vitaminy rozpustné v tucích a pomáhá našemu tělu vstřebávat vápník, což z dlouhodobého hlediska podporuje stabilitu kostí a svalů. Vitamin D se dělí na vitamin D2 (odborně nazývaný ergokalciferol) a vitamin D3 (rovněž v odborných kruzích zvaný jako cholekalciferol), které se liší svým původem. Zatímco vitamin D2 patří mezi složky rostlinného původu, vitamin D3 je původu živočišného. Nejpřirozenější možností, jak tělu dopřát dostatečnou dávku vitaminu D, je sluneční svit, jehož vliv dokáže naše tělo přepracovat ke svému užitku a dočerpání chybějícího vitaminu D. Proto by prvním krokem ke zvýšení vitaminu D v těle měl být častý pobyt venku na denním světle, a to i pokud nesvítí přímé slunce. I když je venku pod mrakem, slunce má na náš organismus blahodárný vliv. Vitamin D pomáhá nejen zdraví svalů a kostí, výrazně působí také na celý imunitní systém. Jelikož v zimě není možné trávit venku tolik času jako v létě, patří tak mezi nedostatečné komodity našeho plného zdraví. Doplnit jej můžete ve vhodných potravinách, podívejte se s námi, jaké to jsou.
Potraviny s obsahem vitaminu D
Důležitý vitamin D můžeme našemu organismu dodat konzumací potravin s jeho obsahem. Mezi nejdůležitější potraviny, které by tak ve vašem jídelníčku neměly chybět, patří ryby, zejména ty tučnější, jako například losos, tuňák nebo makrela. Dalším stěžejním zdrojem jsou také vejce, mléko nebo hovězí játra. Zatímco mléčné výrobky a vejce všichni konzumujeme více či méně pravidelně, ryby v domácím jídelníčku stále nedosahují požadovaného množství, jaké bychom si ve vyvážené stravě měli dopřát. Proto jsme pro vás připravili několik tipů, jak snadno a efektivně zařadit do jídelníčku ryby.
Ryby snadno a efektivně
Připravte si lahůdky z ryb a dopřejte svému tělu nálož vitaminu D. Mezi naše oblíbené recepty z lososa, kterým zaručeně podlehne každý příznivec této jemné a lahodné mořské ryby, patří losos zapečený s mandlemi, losos s vejcem nebo efektivní příprava lososa v papilotě. Oblíbeného tuňáka můžete připravit buď v podobě čerstvého steaku, použít můžete i tuňáka v konzervě. Vitaminovou bombu dopřejete svému tělu lahodným tuňákem v pepřové krustě se žloutkovou omáčkou, připravit jej můžete také společně se zeleninou na grilu nebo máte-li ve spíži konzervu s tuňákem, připravte si luxusní tuňákovou pomazánku s kapary. Chutné a jemné rybí maso s cenným zdrojem vitaminu D najdeme také v makrele, kterou máme nejradši na grilu. Pusťte se do přípravy snadného receptu na grilovanou makrelu nebo vyzkoušejte připravit lahodný salát s čočkou a uzenou makrelou.
Přidat komentář