Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Dovolená v Itálii – kde se dobře najíst?

Trattoria, Osteria, Ristorante, Pizzeria… Kdo se v tom má vyznat? Poradíme, kde si co v Itálii dát.
6.8.2020 | Autor: redakce Apetitu

Ilustrační foto: Simone Mascellari, UnsplashZažil to každý, kdo na nějaké místo či do nějaké země přijel poprvé. Bloudíte neznámými uličkami, poledne se blíží, zbytek výpravy čím dál hlasitěji pronáší poznámky o hladu, vy horečně listujete v průvodci (přesněji řečeno sjíždíte recenze na turistických portálech) a hledáte podnik, který uspokojí kručící žaludek a přitom nezruinuje rodinný rozpočet hned na začátku dovolené. Procházíte kolem vývěsních štítů, z nichž na vás hledí neznámá slova, a zkoušíte uhodnout, jaký typ pokrmu a v jaké cenové hladině zrovna tady podávají.

Malý slovníček italských restaurací

Pizzeria

Asi jediný podnik, který není třeba Čechům představovat. Italské pizzerie se od těch tuzemských příliš neliší. Pizzerie si v Itálii nehrají na drahé restaurace a nabízejí přesně to, co mají v názvu – najíte se v nich většinou levně a dobře. Pozor si je třeba dát jen na to, že mnoho podniků otvírá až večer, případně mají otevřeno přes oběd (například do 2 hodin), pak zavřou a další várku hostů obslouží až při večeři. A počítejte s tím, že Italové večeří později než my, takže v menším městečku (pokud nejste v turistickém centru) kolem šesté hodiny večerní otevřený podnik možná nenajdete.

Lilková pizza po sicilsku

Mohli byste klidně použít kupované těsto, ale věřte, že s domácím je tahle neokoukaná verze ještě lepší!

Rosticceria

Pokud na ni narazíte, vytrhne vám trn z paty přes den. Jde o rychlé občerstvení (často tam dostanete jídlo s sebou) a může nabízet grilované maso (čtěte kuře) nebo místní speciality (na jihu třeba smažené rýžové koule – arancine).

Paninoteca

Jde o obchod s obloženými chleby (vzpomeňte na zapečené panini). Je otevřená během dne, a tak pomůže zažehnat hlad v hodinách, kdy mají hospůdky, pizzerie a restaurace zavřeno. 

Trattoria

Takto se označují malé hospůdky s neformální atmosférou, které bývají často rodinnými podniky. Dostanete zde teplá jídla, obvyklé jsou lokální speciality. Trattorie otvírají většinou až na večeři a ceny v nich by měly být mírné.

Ossobuco milanese

K tomuhle receptu máme jen jednu radu: Nic si po jídle neplánujte! Leda tak dezert a kávu... P.S. Pokud chcete...

Osteria

Má podobný charakter jako trattoria. Obvykle se specializuje na místní jídla, kterých sice nenabízí mnoho, ale ta, která má, by měla být ukázkou italské domácí kuchyně v té nejlepší podobě. Někdy nemá ani jídelní lístek, ale majitel vám vyjmenuje, co ten den nabízí. Občas se pod tímto názvem skrývá sofistikovanější a dražší podnik, který tak dává najevo, že se specializuje na tradiční venkovské pokrmy daného regionu. Jakmile spatříte rustikální výzdobu, víte, že vstupujete do osterie.

Bucatini s olivami, rajčaty a ořechovou strouhankou

Neotřelá ořechová strouhanka promění těstoviny v neobyčejný zážitek.

Tavola Calda

Název znamená doslova teplý stůl – tedy přeneseně teplá kuchyně. Zakoupit si zde můžete předpřipravená hotová jídla, která si odnesete sníst domů. Otevřeno mívá od pozdního dopoledne až do večera.

Ristorante

Seriózní podniky s psaným jídelním lístkem, kam se chodí na večeři. Očekávejte číšníka v úhledném obleku, pozornou, formálnější obsluhu a vyšší částku na účtu.

Italové snídají malou kávu a sladké drobnosti, foto: Jude Infantini, UnsplashBar, případně caffe

Podnik, kde dostanete kávu, alkoholické i nealkoholické nápoje a menší svačinu, jako je sladké i slané pečivo, a drobnosti k uzobávání. Otevřeno mívá od rána do večera, takže se zde můžete zastavit na snídani (malé černé espresso či zhýralejší cappuccino a k němu kousek sladkého pečiva) i na koktejl (aperitivo) před večeří. Je centrem společenského života v obci. Potkávají se zde přátelé a obsluha štamgasty dobře zná.

Gelateria

Sen milovníka zmrzliny. Cukrárna specializová na italské gelato, které nabízí v mnoha chuťových variacích. Zmrzlinu si můžete vzít s sebou do kornoutu či ji sníst u stolečku. Často tu dostanete i kávu, ve větších podnicích můžete potkat i dezerty, ale hlavním artiklem je vždy zmrzlina. Pokud máte s sebou malé děti, ale jste takoví herodesové (rozumějte zodpovědní rodiče, kteří regulují přísun cukru), že jim chcete sladké odepřít, obsluha jim nezřídka nabídne minikornoutek gratis.

Úvodní foto: Erik Jan Leusink, Unsplash
Ilustrační foto: Ulice – Simone Mascellari, Unsplash
I
lustrační foto: Káva – Jude Infantini, Unsplash

REKLAMA

Přidat komentář