Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Fenomén aperitivo 2 – Sám sobě barmanem neboli Naučte se namíchat si vlastní spritz

Populární Aperol spritz všichni dobře známe. Ale co ostatní typy hořkých likérů? Seznámíme vás s jejich historií a naučíme vás namíchat i další lehké letní drinky.
6. 8. 2020 | Autor: redakce Apetitu

V první části článku jsme pojednali o italském podvečerním rituálu zvaném aperitivo. Víme už něco o jeho historii i jak popíjet před večeří s grácií a lehkostí jako praví Italové. Teď se podíváme na nápoj, který aperitivo provází už desetiletí. Řeč je o spritzu.

Nejen Aperol – poznejte i další italské likéry

Aperol spritz je bezpochyby díky zdatnému marketinku celosvětově nejznámějším zástupcem svého druhu. Ale rozhodně není jediný. Itálie produkuje mnoho likérů typu bitter – neboli jazykem země původu amaro (čili hořký) –, z nichž namícháte lehké alkoholické nápoje jako stvořené k podávání před večeří.

Bittery jsou založené na bylinách louhovaných v alkoholu a původně často vznikaly jako léčivé prostředky. Jejich stáří sahá mnohdy do 19. století a leckerý z nich se nejdříve prodával v lékárnách. Dnešní lékaři už na příznivý účinek alkoholu nevěří, a tak se hořké bylinné likéry přesunuly do barů.

Pojďme si některé z nich představit 

Fortunato Depero, Con un occhio vidi un Cordial con l’altro un Bitter Campari, 1928, výřez z dobového propagačního obrazu, sbírka Campari; foto: archiv firmy CampariDo stejné skupiny jako Aperol patří slavná milánská značka Campari. Likér vznikl už 60. letech 19. století. Má o něco tmavší červenou barvu než oranžový Aperol, obsahuje větší podíl alkoholu (25 % oproti 11 %) a je více hořký. Skládá se z více než 60 ingrediencí a jeho receptura je – podobně jako u ostatních likérů – pečlivě střeženým tajemstvím. Výrobce z přísad prozrazuje pouze pomeranč, ostatní chuti se můžete pokusit odhalit ve sklence sami. Připravují se z něj klasické kokteily Americano a Negroni.

Viněta Contrato Bitter odkazuje k minulosti, receptura likéru pochází z 30. let; foto: archiv firmy ContrattoContratto Bitter patří opět mezi likéry červené barvy (dříve se k barvení červených bitterů používal výtažek z určitého druhu hmyzu – košenila neboli kyselina karmínová –, dnes vděčí likéry za svoji oslnivovou červeň rostlinným barvivům přírodního původu). Za jeho hořkou chuť opět zodpovídají výtažky z 24 bylin, rostlin a koření. Je méně hořký než Campari, ale blíží se mu obsahem alkoholu (22 %). A podobně jako jeho ostatní oranžovo-červení bratranci se uplatní při míchání spritzů i klasických koktejlů. Historie značky, která produkuje i šumivá vína a vermuty, sahá do 19. století, receptura samotného likéru je z 30. let 20. století.

Cynar vděčí za své jméno i hořkost listům artyčoku; foto archiv firmy CampariPoněkud jinak vypadá i chutná další ze skupiny amari – Cynar. Chuť mu mimo dalších dvanácti rostlin a bylin dodávají listy artyčoku (latinsky Cynara scolymus). Na artyčok se odvolává i jeho viněta a název. Má velmi tmavou barvu a je výrazně hořký. Obsah alkoholu je 16,5 %. Vyrábí se od roku 1952 a nejlépe mu sluší kombinace s kvalitním tonikem.

Další zajímavá fakta o hořkých likérech – například  čím se liší aperitiv a digestiv –, ale také o italské kuchyni (včetně receptů) najdete v srpnovém Apetitu, který je v prodeji od 15. 7. Kdybyste na něj nenarazili u stánku, můžete si ho jednoduše objednat do schránky. Poštovné je zdarma!

Další tipy na letní spritz

Pokud už vás omrzel Aperol, vyzkoušejte podobné typy nápojů. Spritz má dlouhou historii a mezi jeho předchůdce se počítá i oblíbený bílý vinný střik, jehož popíjení prý v severní Itálii zavedli císařstí důstojníci, když v 19. století toto území ovládalo Rakousko-Uhersko. Příprava je prostá – bílé víno ve sklence doplní stejný díl sodovky.

Dědicem vinného střiku je koktejl Hugo, populární na rakouské i italské straně Alp. Jde o kombinaci bílého (obvykle šumivého) vína, likéru z bezových květů a sodovky. Servíruje se ve vinné sklence a míchá se v poměru 1/2 dávky bezového likéru na 4 dávky vína a 1 dávku sodovky. Podávat ho můžete ozdobený mátou a nutností je spousta ledu. Místo likéru lze s úspěchem použít sirup z bezových květů.

Jak namíchat vlastní drink

Základem nápoje typu spritz je likér (obvykle hořký) a složka obsahující bublinky, což může být sodovka, šumivé víno či obojí. Často se přidávají i další ingredience, jimiž mohou být: vermuty, sirupy, likéry i destiláty a šťáva z čerstvého ovoce. Ale protože podstatou spritzu je jednoduchost, neměli byste použít všechny možnosti najednou. Tři až čtyři složky bohatě stačí: dvě jsou dané (bitter a šumivé víno či soda), zbytek už je na fantazii barmana. Důležitý je led a dobře vychlazená sklenice.

Populární Aperol spritz je postaven na klasickém receptu na Venetian spritz (neboli benátský spritz) a ikonický poměr složek je 2 díly bitteru na 3 díly prosecca a 2 díly sodovky. Míchání spritzů je jednoduchost sama, protože nepotřebujete žádné náčiní. Ve výše uvedeném pořadí jen nalijete jednotlivé komponenty do vysoké sklenice na několik kostek ledu a doplníte plátkem pomeranče. Zkuste zaměnit Aperol za jiný hořký likér a vyzkoušejte, jak se tím promění charakter nápoje.

Zkusit to můžete třeba při přípravě spritzu zvaného Bicicletta (název prý odkazuje na nejistý styl, jímž opouštěli místní muži na kolech po několik sklenkách bar). Nápoj pochází z Lombardie, a proto si žádá coby hořkou složku Campari. Poměr a postup jsou následující: do vychlazené vinné sklenice nalijte na led 1–2 díly Campari, doplňte 3 díly bílého vína a  podle vlastního uvážení dolijte sodovkou. Podávejte ozdobené plátkem citronu.

Do třetice uvedeme recept na nápoj, který sice neodpovídá charakteristice spritzu, protože v něm chybějí bublinky, ale doslova dýchá létem a jeho barvy vám připomenou zapadající slunce: Orange Bitter. Do širší vychlazené sklenice připravte několik kostek ledu, vlijte na ně 1 díl bitteru (můžete použít Contratto, Campari či jakýkoli jiný červený bitter) a doplňte 1 dílem čerstvě vymačkané pomerančové šťávy. Podávejte ozdobené snítkou čerstvé bazalky.

Úvodní foto: Victoria Shes, Unsplash
Foto produktů a dobových propagačních materiálů: archiv firem 

Související

Fenomén aperitivo – jak si dát spritz s italskou grácií

Aperol spritz už několik let kraluje létu. Pojďme se podívat, odkud se vzala jeho popularita.

Chuťovky aneb Co si dáte k aperitivu?

Chcete žít sladký život? Následujte Italy a dopřejte si aperitivo. V hodině mezi koncem pracovní doby a večeří se...

La dolce vita aneb Co na tom stylu života Italové vidí?

Chtělo by se parafrázovat hlášku z kultovního filmu: My vám to řekneme, a vy tak budete chtít žít také. Na druhou...

Kolébkou kvalitní kuchyně – je Itálie

… a to je bez debat. Takže pokud si chcete vychutnávat život plnými doušky, inspiraci pro vaši kuchyni byste měli...

Jak dobře znáte italská vína?

Země, která dala světu Prosecco, Chianti nebo Amarone. I tak bychom mohli mluvit o prosluněné Itálii, ke které víno...

Italská večeře o 4 (a více) chodech

Jídlo je v Itálii vášní i potěšením. Každý, kdo se vrací z italské dovolené vzpomíná s láskou na tamní trhy, restaurace...

5 nejlepších italských restaurací světa

Nejlepší italské restaurace na světě? Známe je! Přinášíme vám seznam 5 těch nej podniků, které si zasloužily...
REKLAMA

Přidat komentář