Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Jablečná hádanka: Cider nebo cidre? Čím se od sebe liší?

Na první pohled téměř nerozeznatelné názvy dokáží zamotat hlavu snad ještě více než samotný moštový nápoj. Jak je spolehlivě rozeznat, abyste při příští objednávce v restauraci zapůsobili jako kulinářský guru? Poradíme, jak se ve světě cid(e)rů hbitě zorientovat.
17. 9. 2020 | Autor: Petr Šúth

Historie cideru: Vzpruha pro válečníky, nebo nápoj králů?

Odkud se cider vlastně vzal? Původ lahodného moku je zahalen oparem tajemství, jedno je ale jisté: za dobu své existence si podmanil mnohé. Jeho chuti propadli staří Římané při dobývačných cestách po Evropě i obávaní Vikingové během svých válečných výprav na moři.

Připravte si letní míchané drinky s ciderem Somersby

Komerční článek – Před nedávnem Češi znovu objevili cider – osvěžující nápoj z částečně zkvašeného jablečného moštu.

Později se cider přesunul z válečných tažení do královských komnat. V Anglii učaroval francouzskému králi Karlovi IX. (1550–1574), jehož lékař o cideru dokonce napsal spis s názvem De vino et pomaceo. Dopustit na něj nedal ani anglický vladař Karel I. (1600–1649), kterému byl cider údajně milejší než víno.

Cidre nebo cider?

Pojďme si oba pojmy ujasnit. Cider (čteme sajdr) má původ v Anglii. Vyrábí se z čerstvě lisovaného moštu, ale není to podmínka. Stejně tak můžete při jeho výrobě použít jablečný koncentrát nebo sušinu. Doba kvašení se počítá v řádech týdnů. Potom už stačí dosladit, dochutit a pasterizovat. O bublinky se postará přidaný oxid uhličitý. Potom se hotový nápoj stáčí do lahví.

Na první pohled je příprava jednoduchá, ale i zde je třeba dodržovat určitá pravidla. Při kvašení nesmí být obsah alkoholu vyšší než 8,2 %, jinak už na stůl nedostanete cider, ale jablečné víno. Správný cider je vyváženou kombinací hořské, sladké a kyselé chuti. A jaký cider nabízí nejlepší chuťový zážitek? Přece točený a dobře vychlazený.

Přehlídka ukáže rozmanitost cideru

To, že je cider nápoj, která u nás nemá zázemí a tradici, už pár let neplatí. Domácí ciderová scéna je stále bohatší a...
 
Oproti tomu cidre (čteme sidr) pochází z Francie. Na jeho výrobu by se měla používat výhradně čerstvá jablka. Fermentovaný jablečný mošt se nechává kvasit ve speciálních tancích, a to nejméně půl roku (běžně 6–8 měsíců). Následně se nechává dozrát v šampaňských lahvích. Tahle fáze může trvat několik měsíců, ale i pár let.
 
Při dokvašování vzniká pověstné perlení. Proto se cidre podobá mnohem více proslulému francouzskému šampaňskému. Tomu odpovídá i cena: zatímco klasický cider pořídíte za pár desítek korun, ceny cidru se pohybují v řádech sto korun (a výš). 
 

Jablečná záplava?

V našich končinách se cider popíjel už v devatenáctém století, postupně ho ale nahradilo pivo.  V posledních letech však produkce cideru znovu stoupá a jak se dá, Češi mu zase přicházejí na chuť. Produkce cideru se pravidelně zvyšuje a na domám trhu se objevují stále další výrobci kvašeného moštu (mezi ty nejvýraznější u nás patří F. H. Prager).

10 zajímavostí o jablkách

Recepty, ve kterých jablka hrají prim, se to jen hemží. Aby také ne, sklizeň právě začala. Pojďme si shrnout 10...

Máte chuť na něco dobrého? Cider nepatří jen do sklenice

Chybí vám inspirace, co uvařit dobrého, a máte doma i nějaký ten cider navíc? Provoňte vaši kuchyň vůní jablek a ochutnejte třeba křupavé kuře na cideru a libečku. Milovníci vepřového dají zase přednost vepřovým kotletám.

A pokud vás na cestě domů zastihlo sychravé počasí, možná potřebujete rozproudit krev v žilách. Horký cider s voňavým kořením vám znovu rozjasní den.

Tak už víte, co si dátě příště? Cidre, nebo cidre? Dejte nám vědět, co vám chutná více.

A pokud sháníte další tipy na lahodný oběd nebo netradiční večeři pro dva, podívejte se do sekce pod článkem. Najdete tam další zajímavé tipy, jak si zpestřit svůj jídelníček.

Související

Mušle na cidru

„Mušle miluji! Uvařeny jsou raz dva, zato u stolu si můžete dávat načas, vybírat maso, máčet bagetu ve šťávě, popíjet...

Vepřové kotletky v cidru se šalvějí a jablky

Kotletky jsou na dušení ideální, a protože nepotřebují tolik páry, stačí jim mělčí nádoba. Jablečný cidre můžete...

Koblihy & donuty se ciderem a javorovým sirupem podle Maškrtnice

Večer zaděláte, ráno usmažíte. Horké jsou totiž nej!

Pečená jablka na cideru

Ledový cider má hloubku likéru a s dezerty mu to mimořádně sluší.

5x jablka a listové těsto

Nejspíš nebudeme ani trochu přehánět, pokud jablečný štrúdl označíme za jeden z nejoblíbenějších dezertů. Stejně jako...
REKLAMA

Přidat komentář