Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Jak na cheesecake bez pečení

Když je venku abnormální hic, nechce se nikomu zapínat troubu. A přesto můžete připravit dezert nad dezerty. Cheesecake bez pečení!
1. 8. 2020 | Autor: redakce Apetitu

Nepečený cheesecake se sice od kanonické verze liší přípravou, ale to mu na lahodnosti neubírá. Je stejně lehký, luxusní a krémový jako klasický cheesecake. A hodí se skvěle k horkým letním dnům, kdy máme chuť na něco chladivého.

Co budete potřebovat 

  • Suroviny na náplň – budou podobné jako u klasického cheesecaku. Základ obvykle tvoří čerstvý krémový sýr, zakysaná či sladká smetana a cukr. Ukážeme si ale i varianty, které počítají s jinými mléčnými výrobky. Obvykle chybí vejce. U klasického cheesecaku slouží ke zpevnění náplně. V případě nepečeného by ale bez tepelné úpravy mohla představovat zdravotní riziko. Místo toho se o zpevnění náplně stará většinou želatina.
     
  • Sušenkový základ – směs rozdrcených sušenek s trochou rozpuštěného másla můžete předpéct, ale také nemusíte. Záleží na tom, nakolik chcete mít vrstvičku, na níž cheesecake sedí, křupavou. Obejít se lze i bez základu – pokud bude náplň dostatečně hustá a pevná –, ale počítejte s tím, že krájení a přesun jednotlivých kousků na talíř bude složitější.
     
  • Nádobí – bohatě postačí velká mísa, stěrka na míchání a rozevíratelná dortová forma. Tu můžete podél stěn ještě zevnitř pro jistotu vyložit potravinářskou fólií či proužkem pečicího papíru. Usnadníte si tak vyndavání dortu z formy. Nutné to ale není, také můžete při uvolňování cheesecaku z formy jen objet její okraje nožem. Na podrcení sušenek použijte mixér či váleček na těsto. Stačí jím několikrát přejet přes sušenky umístěné v zipovacím sáčku a získáte krásnou sušenkovou drť.
     

Čím nepečený dort ztužit

První volbou je želatina. V nepečených dezertech často figuruje jako univerzální cukrářská pomůcka, díky níž drží tekutější náplně i ovocné pěny pěkně pohromadě. Pozor je třeba dát na dávkování. Když jí přidáte příliš mnoho, bude cheesecake tuhý a přijdete o jeho krémovou texturu. Bude se sice krásně krájet na kousky, ale senzoricky se budete cítit ošizeni, protože nadbytek želatiny také v dezertech mírně potlačuje chuť.

Na trhu je želatina plátková a prášková. V obou případech je bezbarvá a chuťově neutrální (na rozdíl od polotovarů na cukrářské želé, které bývá doplněno barvivy a někdy i příchutěmi). 

Plátková želatina se snáze dávkuje. V balíčku se většinou prodává po 6 plátcích, které by měly stačit na úplné ztužení půl litru tekutiny. Jelikož náplň na cheesecake je sama o sobě poměrně hustá a hutná, nebudete potřebovat celé balení. V receptech se uvádí rozmezí od 2 do 4 plátků podle toho, jaký je ve směsi podíl tekuté složky  – čím více přidáte smetany či ochucující tekutiny, jako například citrusové šťávy, sirupu, kávy či likéru, tím bude náplň řidší a bude potřebovat více želatiny.

Plátkovou želatinu musíte před použitím namočit na 10 minut do studené vody, aby nabobtnala. Poté z ní vodu lehce vymačkáte a dáte želatinu rozpustit. To se děje za tepla. Ale pozor, teplota by neměla přesáhnout 80 stupňů Celsia, jakmile želatina projde varem, ztrácí schopnost želírovat. Želatinu do cheesecaku můžete rozpustit v ohřáté tekutině, která se poté před cestou do náplně musí opět vychladit (nesmíte na ni ale zapomenout, když ji necháte stát několik hodin, začne tuhnout). Anebo ji ve lžíci vody opatrně rozpusťte v mikrovlnce.

Pro práškovou želatinu platí stejná pravidla, jen ji není třeba vymačkávat. Můžete ji tudíž nechat nabobtnat přímo v tekutině, která přijde do dortu. Obezřetní buďte v případě, že chcete želatinu namáčet v ovocné šťávě – enzymy obsažené v některých druzích čerstvého ovoce (typickým příkladem je ananas) mohou zničit její schopnost želírovat.

Pokud je v dortu předepsána plátková a vy máte jen práškovou a naopak, platí, že 1 plátek = 3 gramy práškové želatiny.

Existují i recepty, které se bez želatiny obejdou. Jedním z nich je cheesecake s bílou čokoládou a borůvkami, kde roli ztužovače převzala rozpuštěná čokoláda. Po vychlazení se totiž čokoláda opět zpevní a náplň udrží. 

Cheesecake s bílou čokoládou a borůvkami

Zaručujeme, že po téhle elegantní verzi americké klasiky se hned zapráší
 

Dejte cheesecake vychladit

U nepečených dezertů je vaším nejlepším přítelem lednice. Abyste mohli dort nakrájet na úhledné porce s rovnými okraji, musí být dokonale pevný. To mu zajistí právě důkladné vychlazení. Nepečené dezerty se tak vyplatí připravit klidně i den dopředu a přes noc  uložit na chledné místo. Když spěcháte a máte místo v mrazáku, můžete nepečený cheesecake vychladit i tam, ale nezapomeňte na něj. Kdyby zmrzl, mohla by se v něm oddělit voda a při rozmrazování proměnit sušenkový korpus v rozbředlou hmotu.

Varianta ve skleničce šetří čas

Nemáte několik hodin na chlazení? Připravte cheesecake do skleničky. Můžete si vybrat kterýkoli recept na nepečený cheesecake a místo do formy navrstvit jednotlivé komponenty do sklenic či mističek. Jen v případě sušenkového základu vynechte zapékání i spojování směsi máslem. Úplně postačí, když na dvo skleničky umístíte trochu podrcených sušenek. Anebo sušenky vynechte úplně. Dezert bude o to lehčí.

Cheesecake s jahodami

Svěží skleničky s limetkou, bazalkou a jahodami jsou to nejjednodušší, co můžete připravit na jakoukoli party...

Čím zdobit?

To necháme na vás. Klasikou je potřít hotový cheesecake tenkou vrstvou zakysané smetany smíchané se lžičkou moučkového cukru (pokud vám chutná čistá neslazená varianta, cukr vynechte). Úspěch sklidíte se sezonním ovocem. třeba v New Yorku se cheesecake často servíruje s jahodami. Skvělou kombinaci s krémovým sýrem představují i citrusy – na Floridě tak přísahají na cheesecake s plátky tence nakrájených limetek.

Odlehčené cheesecaky

Pokud jste milovníky cheesecaků, leč hlídáte si váhu, budete hledat variantu, jak populární dobrotu odlehčit. Nabízíme vám inspiraci z našeho archivu.

Limetkový koláč je od cheesecaku k nerozeznání, namísto čerstvého smetanového sýra je ale jeho hlavní ingrediencí o poznání méně kalorický sýr cottage.

Limetkový koláč

V ničem si nezadá s opravdovým cheesecake. Dokonce má oproti němu jasnou výhodu – rozhodně po něm neztloustnete,...
V následujícím receptu můžete žervé nahradit ricottou, která je méně tučná než čerstvý smetanový sýr a obsahuje i více proteinů. Ale pozor – v receptu se do náplně přidávají tepelně neopracované vaječné žloutky. Zvažte proto míru rizika a pro jistotu dort nepodávejte malým dětem a oslabeným jedincům.

Citronový cheesecake

Nadýchaný, jemný a lehounký cheesecake v létě osvěží a v zimě přivolává jaro!
Část krémového sýra, případně zakysanou smetanu můžete také nahradit jogurtem. Použijete-li jogurt řeckého typu, který za svoji hustotu vděčí vyššímu obsahu bílkovin, snížíte množství kalorií  a zároveň zvýšíte výživovou hodnotu cheesecaku. 

Nepečený cheesecake se sirupem z granátových jablek

Dezert, který můžete udělat den předem. Hotový je raz dva, stačí udělat místo v lednici.

 

Související

Jak upéct dokonalý cheesecake

Cheesecake nepatří mezi tradiční tuzemské dezerty, ale v srdci Čechů si za poslední léta vydobyl pevné místo. Poradíme...

Jak upéct dokonalý cheesecake: díl 2.

V první části článku jsme probrali, jaké suroviny se používají na cheesecake, aby byl korpus křehký a náplň dokonale...

14x dokonalý cheesecake

Připravit dokonalý cheesecake je tak trochu kumšt. Musíte vsadit na kvalitní suroviny a vlastní trpělivost. Cheesecake...

14x dezert s tvarohem

Taky jste jako děti milovali jakýkoli dezert s tvarohem? Míša řezy, koláče, buchty... Mňam! Myslíme, že tohle je jedna...
REKLAMA

Přidat komentář