Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Jak na dokonalou drobenku?

Drobenka je doslova ozdobou každého koláče. Zlatá vrstvička vonící máslem, která krásně křupe a skvěle chuťově vyváží kyselejší ovoce. Jaký je správný poměr surovin, který zaručí tu správnou křupavost drobenky? Jak na to, aby nebyla příliš mastná, ale ani suchá a sypká? Čím jí případně ještě o kousek vylepšit?
15. 8. 2020 | Autor: Martina Zajícová

Známe odpověď na všechny vaše otázky týkající se drobenky. Stačí se dodržet pár jednoduchých kroků a vaše koláče se budou pyšnit stejně perfektní křupavou žmolenkou, jakou uměla snad jenom babička. Pamatujete?

Kynutý koláč s drobným ovocem a drobenkou

Dá se letní den začít něčím lepším než poctivým kynutým koláčem? Jen si představte to nadýchané těsto, šťavnaté ovoce a...

5 kroků k dokonalé drobence

1) Držte se zaručeného poměru surovin

Klasická drobenka je z mouky, másla a cukru. Bude držet v pevných hrudkách a nerozteče se na jednolitou krustu, pokud dodržíte základní pravidlo 1,5–2 : 1 : 1, tedy jeden a půl až dva díly mouky k jednomu dílu másla a stejnému množství krupicového či krystalového cukru cukru. Připravená drobenka by měla být drobivá, ne mastná. Pokud se začíná podobat spíše těstu, nebojte se přisypat mouku. Jen tak docílíte správných drobečků. Hladká mouka udělá drobenku kompaktnější, hrubá zase křupavější. Polohrubá je sázkou na jistotu, tedy zlatá střední cesta, kterou používáme asi nejčastěji.

+ tajný tip navíc

Chcete žmolenku po upečení opravdu křehkou a křupavou? Přidejte k základním surovinám navíc jeden žloutek!

2) Vychlaďte máslo

Máslo vždy používejte dokonale vychlazené. Nakrájejte ho předem na drobné kostičky a znovu uložte do lednice.

3) Pracujte rychle 

Klíčem k úspěchu je svižnost. Ať už připravujete drobenku ručně, v mixéru či v robotu s nožovým nástavcem, pracujte co nejrychleji, aby se máslo v drobence nestihlo rozehřát. 

4) Před posypáním drobenku opět vychlaďte

Drobenku připravte s lehkým přestihem, a než ji nasypete na koláč, uložte ji opět do lednice a dobře vychlaďte. Vždy jí koláč ozdobte až těsně před tím, než ho vložíte do trouby.

5) Šetřete čas a zbytky zamražte

Když drobenku připravujete, udělejte jí rovnou dvojnásobek. Část, kterou nevyužijete hned, dejte do dostatečně velkého uzavíratelného sáčku, položte ji do mrazáku a zamrazte. Čím větší sáček, tím rozprostřenější drobenka bude, a tak zmrzne v menších kouscích. Pak ji můžete rovnou použít! Na sáček nezapomeňte napsat, že jde o drobenku, z jakých ingrediencí je, a datum zamrazení. I pokud vám zbude troška drobenky, neváhejte ji zamrazit, uvidíte, že se vám bude brzy hodit třeba na vylepšení muffinů!

Malinové muffiny s drobenkou

Vypadají jako malé kynuté koláčky, ale jsou mnohem lepší! Díky podmáslí vydrží dlouho vláčné, tedy pokud...

Čím drobenku vylepšit?

  • Klasický krupicový či krystalový cukr můžete zaměnit za třtinový, skořicový či vanilkový.
     
  • Ovoňte drobenku kořením (skvělá je skořice, vanilka, kardamom, pernikové koření, mletý zázvor, či špetka muškátového oříšku) nebo strouhanou citronovou či pomerančovou kůrou.
     
  • Nahraďte část mouky strouhanými lískovými oříšky, vlašskými ořechy, pistáciemi, strouhaným kokosem či mletými mandlemi (do drobenky skvěle zužitkujete třeba i pevné zbytky po přípravě domácího ořechového mléka), ovesnými a dalšími obilnými vločkami, kakaem, mletým mákem nebo strouhaným perníkem.
     
  • K hotové drobence přidejte půlené či nahrubo nasekané lískové oříšky, nalámané vlašské či pekanové ořechy, mandlové plátky či třísky, kokosové lupínky, nemletý mák či semínka. Vmíchat můžete i nakrájený marcipán, rozdrobené piškoty či sušenky.

Bleskový ovocný koláč s drobenkou

Je to ten nejrychlejší a nejvláčnější koláč na světě, na který můžete dát jakékoli ovoce, které koupíte na trhu anebo...

Koláče s drobenkou i drobenkové koláče

S drobenkou se dá opravdu kouzlit. Nejen, že sluší kynutým i křehkým koláčům s tvarohem, povidly, mákem i ovocem, ale vylepšit jí můžete i dětmi tolik milované muffiny, obyčejnou bublaninu, jednoduché hrnkové buchty či lité koláče. Nemusíte se ovšem omezovat pouze na zdobení, z drobenky hravě připravíte i jednoduchý a přitom naprosto výborný dort či koláč, nebo pod ni můžete schovat čerstvé či mražené ovoce a vmžiku tak vyčarovat populární britský dezert – krambl.

Brusinkový krambl

Sladkokyselé brusinky, které jsou plné vitaminů, jsou na zimu ideální, a navíc spolu s křupavou drobenkou jim...

Při přípravě kramblu se nebojte ovoce různě kombinovat. Jahody jsou skvělé s broskvemi (či nektarinkami), rebarborou nebo lesními plody, ostružiny zase báječně ladí s hruškami či jablky nebo mangem. Švestky s hruškami zkuste schovat pod marcipánovou či perníkovou drobenku a uvidíte, jaký hit z toho bude! K americkým brusinkám přidejte strouhanou pomerančovou kůru, která krásně doladí jejich chuť. Pokud nemáte čerstvé ani mražené ovoce, můžete krambl upéct i ze sušeného! Pokud máte drobenku schovanou v mrazáku hravě stihnete vlahý voňavý krambl naservírovat i neohlášené návštěvě. 

Dozlatova upečenou žmolenkou ovšem můžete bleskově vylepšit i oblíbený cheesecake či zmrzlinu.

Perníková zmrzlina se švestkovou omáčkou a makovou drobenkou

Tři klasické chutě v jedné skleničce. Perník, švestky a mák dohromady krásně ladí. A doplněno mandlemi...

Související

Borůvkové koláče

Horké rumové máslo a vtipné mandlové zdobení udělají ze skvělých koláčů božské – ochutnejte!...

Jak na nejlepší kynuté koláče a buchty

Kdo by je nemiloval? Kynuté koláče a buchty patří k tradiční české kuchyni stejně jako knedlíky, bramborák či kulajda...
REKLAMA

Přidat komentář