Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Piškotová roláda: Jak na dokonalý korpus, aby byl vláčný a nelámal se

Piškotová roláda
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Nadýchaný piškot a v něm lehký krém. To je piškotová roláda. Podle surovin a postupu se může zdát, že je příprava nenáročná, ale opak je pravdou. Připravili jsme pár tipů, které vám pomohou k dokonalému výsledku na první pokus i začátečníkům.

Upéct roládu, která drží, hezky vypadá a dobře chutná není zas tak jednoduché, jak se zdá. Těsto se může při rolování polámat, a pokud uděláte příliš řídký krém, z rolády vyteče. Pokud však budete dodržovat následující kroky, nic z toho by se stát nemělo.

Jak na nadýchaný a pružný korpus

Když se řekne piškotové těsto, představíme si lehké, drobivé a vlastně docela suché těsto. To ale pro roládu nepotřebujeme. My potřebujeme pružné těsto, které půjde dobře srolovat a nebude se lámat ani trhat 

Toho docílíte tím, že do těsta přidáte trochu tuku, který těsto zvláční. Ale opravdu jen trochu, stačí jedna lžíce oleje. Pokud bychom to přehnali, olej by vytlačil vzduch z vajec a roláda by nebyla nadýchaná.

  • Na nadýchanost rolády má vliv také šlehání bílků. Čím více vzduchu se vám podaří do sněhu dostat, tím bude roláda nadýchanější. 
  • Do sněhu používejte vždy cukr krupici a ingredience do něj vmíchávejte postupně jednu po druhé, dokud se se sněhem pěkně nespojí, ale zároveň rychle, aby se vzduch nevytratil.

Rolování bez lámání

Důležité je také korpus správně upéct. To poznáte tak, že do okraje piškotu zatlačíte prstem. Pokud je korpus dobře upečený, dolík za chvíli zmizí a těsto se vrátí do původního stavu.

  • Po upečení roládu lehce poprašte moukou nebo ji společně s pečícím papírem, na kterém je, přendejte opatrně na jiný, studený plech, aby se na horkém plechu dál nedopékala a nevysušila se.
  • Na řadu přichází rolování. Pokud se vám podařilo zajistit správné upečení těsta, aby zůstalo vláčné a pružné, neměl by být s rolováním problém. Roládu tedy opatrně srolujte i s pečícím papírem, na kterém se korpus pekl, a nechte vyhladit.

Aby náplň nevytekla

Vychlazení rolády je důležité, protože pokud byste dávali náplň na horké těsto, roztekla by se. Záleží samozřejmě na druhu náplně, marmeláda by tolik neplechy nenadělala, ale veškeré tukové náplně ano.

  • Kolik náplně do rolády dát? Na plech o velikosti 30 x 40 dejte asi 300, maximálně 350 g náplně. Náplň nemažte až k okrajům, jinak by se při rolování vytlačila ven.
  • Před tím, než roládu potřete náplní, pomažte ji červenou marmeládou. Ta dodá roládě příjemnou nakyslou chuť a na řezu to bude vytvářet hezký barevný kontrast.
  • Nejčastěji se používá náplň šlehačková, tvarohová nebo máslový krém.
  • Máslový krém je nejpraktičtější, protože je pevný a při rolování zůstává na svém místě a nevytéká ven na rozdíl od šlehačky. Další výhoda máslového krému spočívá v tom, že s ním můžete roládu ozdobit, protože krásně drží a nedeformuje se. 
  • Šlehačky tedy dávejte určitě méně než máslového krému.

Zdroj informací: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč