Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Jak na dokonalou piškotovou roládu s krémovou náplní?

Nadýchaný piškot a v něm lehký krém. To je piškotová roláda. Podle surovin a postupu se může zdát, že je příprava nenáročná, ale opak je pravdou. Kdejaké hospodyňce už dala pořádně zabrat. My jsme pro vás připravili pár tipů, které vám pomohou k dokonalému výsledku na první pokus.
6. 4. 2021 | Autor: Sabina Jarošová

Upéct roládu, která drží, hezky vypadá a dobře chutná není zas tak jednoduché, jak se zdá. Těsto se může při rolování polámat, a pokud uděláte příliš řídký krém, z rolády vám vyteče. Pokud však budete dodržovat následující kroky, nic z toho by se vám nemělo stát.

Jak na nadýchaný a pružný korpus

Když se řekne piškotové těsto, představíme si lehké, drobivé a vlastně docela suché těsto. To ale pro roládu nepotřebujeme. My potřebujeme pružné těsto, které půjde dobře srolovat a nebude se lámat. Toho docílíte tím, že do těsta přidáte trochu tuku, který těsto zvláční. Ale opravdu trochu, stačí jedna lžíce oleje. Pokud bychom to přehnali, těžký olej by vytlačil vzduch z vajec a roláda by nebyla nadýchaná.

Na nadýchanost rolády má vliv také šlehání bílků. Čím více vzduchu se vám podaří do sněhu dostat, tím bude roláda nadýchanější. Do sněhu používejte vždy cukr krupici a ingredience do něj vmíchávejte postupně jednu po druhé, dokud se se sněhem pěkně nespojí, ale zároveň rychle, aby se vzduch nevytratil.

Piškotová roláda s krémem z bílé čokolády

Něžná krasavice z dubnové obálky vypadá tak nádherně, že vám ji bude až líto nakrojit. Ale to by byla škoda!

Rolování bez lámání

Důležité je také korpus správně upéct. To poznáte tak, že do okraje piškotu zatlačíte prstem. Pokud je korpus dobře upečený, dolík za chvíli zmizí a těsto se vrátí do původního stavu.

Po upečení roládu lehce poprašte moukou nebo ji společně s pečícím papírem, na kterém je, přendejte opatrně na jiný, studený plech, aby se na horkém plechu ještě nedopékala a nevysušila se.

Na řadu přichází rolování. Pokud se vám podařilo zajistit správné upečení těsta, aby zůstalo vláčné a pružné, neměl by být s rolováním problém. Roládu tedy opatrně srolujte i s pečícím papírem, na kterém se korpus pekl, a nechte vyhladit.

Schwarzwaldská roláda

Královna mezi roládami. Nadýchaný piškot ukrývá vanilkovou šlehačku se šťavnatými opilými višněmi. Sváteční kombinace.

Aby náplň nevytekla

Vychlazení rolády je důležité, protože pokud byste dávali náplň na horké těsto, roztekla by se. Záleží samozřejmě na druhu náplně, marmeláda by tolik neplechy nenadělala, ale veškeré tukové náplně ano. A kolik náplně do rolády dát? Na plech o velikosti 30 x 40 dejte asi 300, maximálně 350 g náplně. Náplň nemažeme až k okrajům, jinak by se při rolování vytlačila ven.

Před tím, než roládu potřeme náplní, pomažeme ji červenou marmeládou. Ta dodá roládě příjemnou nakyslou chuť a na řezu to bude vytvářet hezký barevný kontrast. Nejčastěji se používá náplň šlehačková, tvarohová nebo máslový krém. Máslový krém je nejpraktičtější, protože je pevný a při rolování zůstává na svém místě a nevytéká ven na rozdíl od šlehačky. Šlehačky tedy dávejte určitě méně než máslového krému. Další výhoda máslového krému spočívá v tom, že s ním můžete roládu ozdobit, protože krásně drží i na povrchu. Roláda je pak bohatší a hezčí na pohled.

Piškotová roláda bez vážení s pařížskou šlehačkou

Je snad něco lepšího než jahody se šlehačkou? Jedině jahody s pařížskou šlehačkou!

Související

Roláda s moka krémem

Dezert jako z cukrárny zvládnete s naším receptem i doma!

Nejlepší piškotová roláda

Hebká, vláčná, mnohotvárná a s báječnou náplní. Slavnostní dezert, na který stojí fronty celé generace!

Čokoládová roláda s banány

Krémová náplň s banány a karamelem je v kombinaci se silnou chutí čokoládové rolády absolutně neodolatelná.

Palačinková roláda

Palačinková roláda podle Pavlíny Berzsiové

7x nebeské krémové řezy

Co si takhle udělat hezčí den a upéct si naprosto božské, nadýchané, krémové řezy? Bábovka je také dobrá, ale co si...

Bezé roláda

Plzeňská cukrárna Crystal, ve které jsme si na bezé roládě ujeli, vám připomene staré mléčné bary. Retro...

7 triků, jak upéct dokonale vláčný dort

Dort je jedna z věcí, která pokaždé udělá radost. Ať už jako narozeninový dárek, moučník k nedělnímu čaji nebo...

Přidat komentář