Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Jak na domácí nanuky?

Skvěle osvěží, potěší malé i velké strávníky, a především vynikají svým složením. Ovocné i smetanové nanuky zažívají v posledních letech obrovský boom. Není divu, vždyť k přípravě této jednoduché letní pochoutky potřebujete jenom pár surovin.
12. 8. 2020 | Autor: Alžběta Dytrychová

V obchodech nalezneme nespočet nanuků - od jogurtových, smetanových až po ovocné nebo sytě barevné nanuky, o jejichž složení bychom mohli polemizovat. Pokud vám ale nevadí,  že strávíte v kuchyni pár minut navíc, pak si bezkonkurenční nanuky vyrobíte doma. Za zlomek peněz, bez zbytečných éček, a především s plným vědomím toho, co nanuk obsahuje! Takové letní osvěžení pak můžete bez výčitek dávkovat dětem i sobě ve velkém. 

Bez formiček to (ne)půjde

Při tvoření domácích nanuků vám pomocnou ruku podají formičky. Buď dáte přednost svislým, nebo vodorovným tvořítkům. Zatímco u svislých formiček se nemusíte bát, že tekutá směs před zmrznutím vyteče, vodorovná tvořítka je třeba položit do mrazáku opatrně a dbát na to, aby stála na rovném povrchu. Na druhou stranu se vodorovné formičky poměrně snadno vymývají. Samozřejmě lze nanuky připravit i bez formiček. Toto počínání sice vyžaduje více kreativity, ale výsledek rozhodně stojí za to. Tvořítka můžete nahradit například vymytými kelímky od jogurtů, do kterých nalijete směs, a následně zapíchnete silnou špejli.

Domácí nanuky

Domácím nanukům se nic nevyrovná. Jejich příprava je snadná, vyhrát si můžete s chuťovými i barevnými kombinacemi, a co...

Stejný základ, rozdílná invence

Máte formičky na nanuky? Skvělé, teď už přichází zábavnější část, tedy samotná příprava nanuků. Ta je poměrně jednoduchá. V první řadě si rozmyslete, zda nanuk bude čistě ovocný, nebo smetanový (tvarohový, jogurtový, s podmáslím...). 

U první možnosti postačí, když vámi zvolené ovoce rozmixujete na pyré a následně nalijete do formiček. Je jenom na vás, jestli připravíte nanuky z jednoho druhu ovoce či zkombinujete více druhů. Skvělou volbou jsou například nanuky s mangem a jahodami, jablečný nanuk s hroznovým vínem nebo nanuky s melounem a kiwi.

Při rozhodování, zda použít cukr či vytvořit dětem (i sobě) nanuky čistě přírodní, zvažte, jak sladké máte ovoce. Pokud je hodně zralé nebo je samo o sobě schopno dodat nanukům přirozeně  nasládlou chuť a příjemně krémovou texturu (typickým příkladem je banán), můžete zkusit cukr vynechat. Ale počítejte s tím, že mražení potlačuje chuť, takže i dřeň, která se vám mohla zdát při pokojové teplotě výrazně sladká, bude jazyk zastudena vnímat jako chuťově méně intenzivní. Cukr se také ve směsi stará o to, aby se v nanuku nevytvořilo tolik ledových krystalů. Nanuky mražené bez cukru tak budou tvrdší a více ledové.

Chutné nanuky mohou obsahovat i kombinaci mléčného výrobku a ovoce. Takový tvarohový nanuk s jahodami rozzáří oči malým i velkým gurmánům. Mnozí nedají dopustit na borůvkové nanuky s podmáslím a kuchařským majstrštykem jsou malinové nanuky v bílé čokoládě

Jak připravit domácí zmrzlinu, poradí autorka kuchařky Zmrzliny Katka Kočičková

V druhé části rozhovoru vás autorka kuchařky Zmrzliny, redaktorka Apetitu Katka Kočičková seznámí s typy zmrzlin...

Pouze pro dospělé

Zahradní párty, letní oslava narozenin nebo posezení s přáteli si občas říká o něco ostřejšího. Co takhle připravit nanuky, ve kterých se skrývá kapka alkoholu? Milovníky tvrdého alkoholu jistě osloví nanuky s ibiškem, malinami a vodkou. Zajímavou chuť slibují také nanuky s okurkou, tequilou a zázvorem nebo nanuky se sangrií. Dámy jistě potěší malinový nanuk s proseccem či aperol nanuk

Při přípravě domácích nanuků se kreativitě meze nekladou. Kombinujte různé druhy ovoce, experimentujte s mléčnými výrobky, a především si přípravu i samotnou konzumaci domácích nanuků užívejte. Jedná se totiž o dezert, který zvládne i začátečník!

Patříte mezi milovníky zmrzliny? Pak by vás mohla zaujmout kniha Zmrzliny z edice Apetit.

Zmrzliny

Poctivá zmrzlina z kvalitních surovin je absolutním hitem posledních let. Jak ji připravit doma? Redaktorka časopisu...

Související

Zmrzlina není jenom kopečková aneb Jak se zmrzlina servíruje ve světě?

Zmrzlina kopečková, točená nebo nanuk. Zatímco v našich končinách se setkáte především s těmito způsoby servírování, o...

13x neodolatelný zmrzlinový pohár

Co je lepšího než kopeček zmrzliny? Přece pohár! Když ke zmrzlině přidáte lahodnou omáčku, ovoce, oříšky či křupavou...

Tropické nanuky

Jako z Karibiku...

Kávový nanuk

Káva s rumem v ledovém skupenství je náplast na každou bolístku. Od 18 let!

Kam si v ČR zajít na zmrzlinu

V horkých dnech člověka málo věcí potěší více než kopeček výborné zmrzliny. Podívejte se na přehled podniků, kde...

Proč dělat domácí zmrzlinu, vysvětluje autorka zmrzlinové kuchařky Katka Kočičková

Redaktorka Apetitu Katka Kočičková patří v Česku mezi průkopníky výroby domácí zmrzliny. Její blog Tři kopečky byl léta...
REKLAMA

Přidat komentář