Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Jak na nejlepší pečené brambory

Jen si představte mísu plnou zlatých, křupavých kousků brambor. Je to skvělá příloha, ale můžete si je udělat jen tak, s dipem na zobání. Je to vlastně jen jedna surovina, ale tak lákavě zpracovaná!
8. 10. 2020 | Autor: Darina Sieglová

Dokonale opečené brambory jsou skvělá příloha, která častokrát mizí z talíře nejdřív. Jejich kouzlo je v tom, jak jsou na povrchu křupavé, uvnitř měkké, tak trochu připomínají smažené, ale jsou z trouby, takže sníst jich celou mísu nebude zase takový hřích... Zkrátka a dobře, vsadíme se, že už jste někdy o poslední pečenou bramboru svedli u stolu boj, a pokud ne, zkuste náš recept, a uvidíte, jak se po nich zapráší! 

Dokonalé pečené brambory - od nákupu, přes loupání a pečení až k dochucení

1) Výběr brambor

Příprava začíná už při výběru brambor v obchodě či na trhu – sáhněte po škrobovitých s označením varný typ C.

2) Loupat, či neloupat?

Pokud raději loupete vařené brambory, nelamte si s loupáním předem hlavu a brambory oloupejte až po uvaření – ty škrobovité mají navíc tendenci při vaření popraskat,
a loupání tak jde opravdu snadno.

3) Dejte bramborám co proto!

Důvod, proč mají pečené brambory tak křupavou krustičku, je narušený povrch, který se v troubě vypeče. Nebojte se jimi po slití v hrnci pořádně zatřást, čím rozbitější, tím lepší! 

4) Sůl a bylinky

Solí nešetřete, brambory jí pojmou celkem hodně. Štědře osolte hlavně vodu na vaření. Pokud chcete přidat bylinky, doporučujeme bylinkami ochucený olej nebo je čerstvé přihoďte až na posledních 20 minut pečení a promíchejte s bramborami.

5) Olej, máslo, nebo sádlo?

Základem je tukem nešetřit. Použít můžete kromě rostlinného oleje (slunečnicový, řepkový...) i olivový olej, ten je výraznější. Použít však lze i máslo (nebo ještě spíše ghí), které dodá další chuťový rozměr, a stejně dobře zafunguje i vepřové nebo kachní sádlo. 

6) A zase ta sůl

Brambory před podáváním ještě osolte, nejlepší je vločková sůl, která na nich bude krásně křupat.

Nejlepší pečené brambory

Jen si představte mísu plnou zlatých, křupavých kousků brambor. Je to skvělá příloha, ale můžete si je...

 

Související

Jak na dokonalý steak

Pořádný kus masa, rozpálená pánev a pár minut zatajeného dechu, aby to dobře dopadlo. Steaků se nemusíte...

Pečené brambory s karamelizovanou cibulkou

Na pečení stojí za to koupit brambory k tomu určené. Se štěstím na ně natrefíte v řetězcích.
REKLAMA

Přidat komentář