Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Jak na perfektní bulku na burger

Burger – letitá stálice rychlých občestvení a oblíbených bister, bulka či žemle plněná grilovanou plackou z mletého masa, salátem, zeleninou, majonézou a dalšími dobrotami. Kdekdo by si možná řekl, že právě pečivo není na burgeru to podstatné, že hlavní je jen náplň uvnitř. Opak je ale pravdou! Bulka je totiž nositelem všeho ostatního a rozhodně ji nemůžeme opomenout. Jak má vypadat a co všechno by měla splňovat se dozvíte v následujících řádcích.
24. 8. 2020 | Autor: Tereza Mašková

Často se říká, že když rozeberete burger na základní složky, žádná z nich vás úplně neuchvátí. Je to právě jejich kombinace, která tvoří skvělou komplexní chuť. Zlatavý bochánek ozdobený sezamem je tedy nedílnou součástí každého správného burgeru. Domácí příprava navíc není tak složitá, jak se na první pohled zdá. 

Proč péct burgerové bulky doma

V každém supermarketu najdete burgerové bulky balené v plastovém pytlíku. Navíc stojí jen pár korun. Těm se ovšem vyhněte obloukem, nemají skoro žádnou chuť, snadno se rozpadají a rozmáčí. Nedobrá a nesoudržná bulka pak kazí finální výsledek, a ani to nejlepší maso nebo sýr to nezachrání. Samozřejmě se na trhu objevují i ty poctivě připravené pekaři, kteří ví, jak na ně. To je rozhodně bezpečná volba. Nicméně takové neseženete na každém rohu. Právě proto si ty nejúspěšnější burgrárny pečou bulky vlastní. Inspirujte se!

Díky domácí přípravě si můžete bulky upravit dle chuti. Můžete je posypat klasicky sezamem, ale pokud ho nemáte rádi nebo jste na něj dokonce alergičtí, tak jej bez obav i výčitek vynechte. Skvělou alternativou je v našich končinách tolik oblíbený mák, originální dýňová semínka nebo můžete zkusit pouze vločkovou sůl. Burgerové bulky či žemle jsou ovšem skvělé jen potřené vajíčkem. Jejich lesklé kloboučky vezmou každému na vaší grilovací party dech. Nemusíte ovšem experimentovat jen s posypem, ale i s bulkou samotnou. Velmi pěkné a dobré jsou například černé bulky, které svou nádhernou barvu záskají díky aktivnímu uhlí nebo sépiovému inkoustu. Pokud zvolíte sépiový inkoust, můžete žemle naplnit třeba krevetovým koktejlem nebo krabím karbanátkem

BurgerJak mají správné burgerové bulky vypadat?

Houska na burger by měla být nadýchaná, ale zároveň dostatečně pevná. Musí spolehlivě udržet všechny lahodné přísady, kterými se ji rozhodnete naplnit. Tento zdánlivě jednoduchý požadavek se ovšem může snadno zkomplikovat, jelikož do burgerů používáme maso, omáčky, zeleninu, sýr a další dobroty. Jedná se tedy často o velmi šťavnaté komponenty. Také by měly vydržet lahodné alespoň do druhého dne, abyste si je mohli připravit s lehkým předstihem. Po upečení by měly mít hladký lesklý povrch a pěkně sytou zlatavou barvu

Jak na dokonalé bulky na burger

Bulky se připravují z kynutého těsta. K jeho vypracování a dokonalému uhnětení se vám bude hodit robot, který vám ušetří spoustu práce a námahy. Přísady do něj jen ve správnou chvíli vložíte a necháte ho na těstu pracovat. Ovšem i bez něj se dá bulka připravit. Jen to bude chvíli trvat. Hnětení těsta nikdy neodbývejte, protože krásně vypracované hladké těsto je základ. Stejně tak ani na hotové těsto příliš nespěchejte a dopřejte mu čas, aby dobře vykynulo. Kyne dokonce dvakrát – v míse a na plechu. Než rozkrojené upečené bulky položíte na rozpálený gril, nechte je vždy úplně vychladnout. Proto je opravdu lepší připravit je s předstihem. Finálním opečením řezné strany docílíte zvýraznění chuti a zpevnění povrchu. Odměnou za trpělivost a každou vteřinu vynaložené práce vám budou nadýchané, vláčné a naproto záviděníhodné bulky.

Základní recept na burgerové bulky

V rendlíku v 500 ml mléka rozpusťte 3 lžíce másla, 50 g krupicového cukru a 1,5 lžičky soli. Do mísy robotu vsypte 2,5 lžičky sušeného droždí, 350 g světlé chlebové mouky (celkem jí budete potřebovat 650 g) a hnětacím hákem při nízké rychlosti promíchejte s vlažnou mléčnou směsí. Až se těsto začne spojovat, přidávejte a zapracovávejte po částech zbylou mouku, až vznikne nelepivé měkké těsto. Zvyšte rychlost a hněťte 6 minut. (Nebo připravujte ručně a na pomoučněném válu hněťte asi 8 minut.) Cílem je hladké, pružné těsto.

Těsto přendejte do olejem vymazané mísy a zakryjte utěrkou. Nechte na teplém místě kynout zhruba hodinu, až zdvojnásobí objem. Potom těsto rozdělte na 12 dílů a vyválejte z nich bulky. Položte na plech vyložený pečicím papírem. Pozor, už s nimi nebudete hýbat, rozmístěte je proto tak, aby měly dostatek prostoru na kynutí. Nechte kynout dalších 30–45 minut, až opět zdvojnásobí objem. Troubu předehřejte na 200°C. Bulky potřete rozšlehaným vejcem, posypte (chcete-li) sezamem nebo mákem a pečte zhruba 15 minut dozlatova. Nechte vychladnout a před použitím podélně rozpulte a obě poloviny opečte řeznou stranou na grilu.

Takto připravené bulky vám perfektně poslouží nejen jako dokonalý základ na burgery, ale i na sendviče (skvělé jsou například ty s trhaným masem). Rozhodně se vyplatí věnovat pozornost i masové části a dalším komponentům. Jde přeci o vytvoření toho nejlepšího celku. 

Dvojitý burger

Burger ve stylu Big Mac má všechno, co má mít - neodolatelnou omáčku, 2 plátky masa i rozpečený sýr. Tohle prostě...

Recepty na ty nejlepší burgery najdete v našem článku.

Foto v textu: Pablo Merchan Montes, Unsplash

Související

Portobello burger

Že grilované houby ovoněné česnekem fungují úplně na všechny, jsme si ověřili už mnohokrát. V obložené housce s ostrou...

Domácí lahodný burger

Když si burger připravíte doma, nejspíš budete překvapeni, jak dobrý může být.

Jehněčí burger s grilovanými chilli papričkami

Příjemně pálivá záležitost. Jehněčí maso skvěle doplní chilli a mladý špenát.

Kuřecí burger

Tyhle burgry jsou pro děti. Aby nadchly i dospělé, servírujte je s chilli omáčkou.

Jak naplánovat nezapomenutelnou grilovací párty?

Spřádáte plány na následující víkend? Co takhle svolat rodinu či kamarády a uspořádat nezapomenutelnou grilovací party...

Už jste ochutnali nejproslulejší burgery světa?

Není burger jako burger. V některém dominuje chuť chilli, jiný vás překvapí přítomností červené řepy. Nejoblíbenější...
REKLAMA

Přidat komentář