Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Jak na to: fermentovaná chilli omáčka

Pokud patříte k milovníkům ostrých chutí, pálivá papriková omáčka u vás doma určitě nechybí. Co si takhle připravit svou vlastní, navíc fermentovanou, plnou přirozené chuti a zdraví prospěšných látek bez umělých dochucovadel?
16. 2. 2021 | Autor: Jana Kopřivová

Zelenina na pálivé omáčky se obvykle opéká, smaží nebo dusí s olejem a octem, který její chuti dodává výraznou nakyslost. Poté se rozmixuje na více či méně hustou tekutinu, která každému jídlu dodá výraznou pálivost. My pro vás v následujícím návodu máme obměnu tradičního postupu. Omáčku z paprik a chilli papriček si připravíme kvašením, díky kterému získá příjemnou kyselost i bez octu, a navíc bude plná živých probiotik, které posilují imunitu, podporují trávení a omáčku udrží po dlouhou dobu ve skvělé formě i bez konzervantů.

Kvašené dobroty pro silnou imunitu

Řekni mi, co jíš, a já ti řeknu, jak jsi na tom se zdravím. Tak by se dalo parafrázovat známé přísloví. Poslední...

Výběr surovin

Na domácích verzích kupovaných výrobků milujeme, že si sami určíme, jaký poměr surovin chceme přidat. Základ pálivé paprikové omáčky tvoří sladké, vyzrálé červené kapie, dále cibule, česnek a nezbytné chilli papričky. Množství jednotlivých ingrediencí určujete sami podle toho, jak jemná či pálivá má omáčka být. Sladké papriky by ale určitě měly tvořit hlavní základ, který ostatní suroviny jen doplní. 

Poměr zeleniny na cca 0,4–0,5 l omáčky může vypadat například takto: 5 červených kapií, 2 cibule, 5 velkých stroužků česneku a chilli papričky podle pálivosti (některých můžete dát i několik kusů, u jiných i půlka způsobí prakticky nejedlost omáčky). Výběr chilli papriček, které budou udávat tón chuti i pálivosti, patří k naší oblíbené kreativní fázi celého procesu. 

Jak správně pracovat s chilli papričkami?

Každý z vás už jistě někdy zažil nežádoucí pálivost v oblasti rukou nebo dokonce očí při práci s chilli papričkami. Dá...

Krájení a mixování

Na ruce si raději natáhněte plastové rukavice, jinak hrozí, že vám chilli popálí jemnou kůži rukou nebo se nedopatřením dotknete obličeje či očí. Papriky i chilli očistěte, odstraňte stopky a semínka. Cibuli a česnek oloupejte. V této fázi zeleninu zvažte, je to důležité pro následný výpočet množství soli. Málo soli znamená, že se zelenina začne místo kvašení kazit, hodně soli by zase mohlo působit konzervačně a kvašení by vůbec nezačalo. Na 1 kg zeleniny doporučujeme 20 g soli

Zeleninu nasekejte na menší kusy, česnek můžete prolisovat. Přidejte sůl, důkladně promíchejte a nechte několik hodin, ideálně přes noc, stranou. Zelenina se „vypotí“, pustí tekutinu a vy se pak můžete pustit do další fáze – mixování. Odleželou zeleninu mixujte ponorným mixérem, až vám vznikne hladká pasta. Můžete postupovat po částech. Pokud by vám to šlo obtížně, přidejte menší množství převařené a vychladlé vody, která usnadní mixování. Ale opravdu jen trochu! Skvělou variantou tekutiny je také trochu láku z kysaného zelí. Nejenže směs naředí a bude se lépe mixovat, ale podpoří také start následného kvašení.

5 pikantních mexických jídel, která stojí za ochutnání

Fazole, kukuřice, chilli papričky – přísady typické pro mexickou kuchyni najdete v tamních hrncích a talířích v...

Kvašení

Rozmixovanou zeleninu ochutnejte. Chcete-li pálivější chuť, přidejte chilli. Přílišnou ostrost zmírněte přidáním kapií. Jste-li s výsledkem spokojení, přelijte směs do nádoby (sklenice) se širokým hrdlem, přímo na hladinu zeleniny položte menší talířek, který projde hrdlem nádoby, a něčím ho zatižte. Zajistí, že se k zelenině nedostane vzduch.

Zeleninu přemístěte na suché a teplé místo a nechte při pokojové teplotě kvasit. Může to trvat dva i více týdnůOmáčku pravidelně ochutnávejte (čistou lžičkou). Až bude tak akorát prokvašená a pro vás chuťově příjemná, přemístěte ji do čisté lahve či sklenice a uschovávejte v lednici. Prokvašenou omáčku můžete také znovu promixovat, pokud chcete dosáhnout velice jemné konzistence. V lednici vydrží několik měsíců. Autorka článku ji má takto uloženou už čtyři měsíce a omáčka se nekazí, protože ji přirozeně konzervují bakterie mléčného kvašení. 

Fermentovanou chilli omáčku přidávejte do jídla až po uvaření, abyste horkem nezničili zdraví prospěšné látky. Ochutí majonézu i salátovou zálivku. Jídlu dodává pikantnost a lehkou nakyslost. Podávat ji můžete také jako klasickou chuťovku ke grilovanému masu. 

Související

7 nápadů, jak se zahřát s chilli

Vášnivě pálivé chilli papričky vás dokonale prohřejí, zvlášť v kombinaci s dalším kořením. Tady je sedm tipů, kam je...

5 důvodů, proč si dopřát chilli

V české kuchyni nejsou tak hojně používány jako například v té thajské, přesto se ale vyplatí je do jídelníčku...

Pálivá chilli omáčka

Při práci s chilli papričkami, zvláště ve větším množství, buďte opatrní. Kapsaicin, zodpovědný za...

Čerstvá domácí chilli omáčka

Tahle chilli omáčka je přímo božská! Jestli jste ještě nepodlehli koriandru, vynechte ho anebo ho zkuste nahradit...

Jak zachránit příliš pálivé jídlo

Vzhledem k množství druhů a stupni pálivosti chilli papriček se může snadno stát, že místo ideálně pikantního sousta...

Scovilleova stupnice: měření pekelné pálivosti

Někdo to rád ostré! A co jednomu připadá lehce pikantní, jinému zažehne v ústech oheň. Vnímání chuti je individuální,...

Zázračné chilli – pomůže s hubnutím i chutí k sexu

Někdo pálivé pokrmy zbožňuje, jinému vůbec nedělají dobře, a tak se všem jídlům s chilli vyhýbá obloukem. Víme, že...

Chilli rekordy: nejpálivější odrůdy i soutěže v pojídání chilli papriček

Možná se vám to již stalo. Nechali jste se vyhecovat do sázky o snědení chilli papričky. Zprvu nevinná frajeřina se...

Rozpoutejte oheň domácí chilli omáčkou

Přemýšlíte, čím obdarovat milovníka pálivých jídel? Domácí chilli omáčkou ho zaručeně ohromíte. Ostrost ovlivníte...

Probuďte své tělo k životu pomocí jarní očisty

Stejně tak, jako se venku začíná probouzet vše k životu, probuďte i vy své tělo. Venku už je cítit jarní vzduch, slunce...

Přidat komentář