Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Jak připravit dokonalé koblihy

Nadýchané koblížky s lahodnou náplní patří nejen na slavnostní stůl. Ať už se do nich pustíte kdykoliv, následujte náš postup a povedou se vám koblihy jedna báseň.
1. 2. 2021 | Autor: Jana Kopřivová

Těsto a kynutí

Prvotřídní suroviny dělají prvotřídní výsledek. Na koblihy jich potřebujete jen pár. Začněte hladkou pšeničnou moukou, díky které budou krásně nadýchané. Navíc se dobře zpracovává a díky jemnosti a vysokému obsahu lepku hezky kyne. Před zaděláním těsta mouku prosejte.

Nejprve si zaděláte kvásek z velmi teplého mléka, kvasnic, cukru a lžíce mouky. Jakmile začne pěnit, pustíte se do přípravy těsta. Suroviny přidávejte podle receptu (pozor, tuk vždy přijde až jako poslední) a důkladně propracujte. V míse byste na konci svého snažení měli mít hladké těsto, které se nelepí na vařečku a je trochu tužší než kynuté na buchty.

Zakryjte ho utěrkou a nechte na teplém místě kynout, až zdvojnásobí objem. Kouzelná ingredience této fáze? Teplo, teplo a zase teplo. Hlavně nenechte kynuté těsto stát nikde v průvanu. Rýmu by z něj sice nedostalo, ale nevykynulo by.

Koblihy a spol.

Do těchto dozlatova usmažených krasavců se zamilujete!

Vykrajování a plnění

Vykynuté těsto vyklopte na pomoučenou pracovní plochu a rozdělte na dvě části. Bude se vám s ním lépe pracovat. Rozválejte ho na pláty tlusté cca 1 cm. A Teď si můžete vybrat jeden ze tří postupů:

  1. Sklenkou nebo vykrajovátkem naznačte kolečka. Dělejte je těsně vedle sebe, aby nezbylo moc odkrojků. Na polovinu koleček naklaďte lžičkou trochu zavařeniny. Zbytek koleček vykrojte, položte je na kolečka se zavařeninou, okraje k sobě důkladně přitlačte, a ještě jednou vykrojte o něco menší skleničkou či vykrajovátkem. Díky tomuto triku se okraje hladce a pevně spojí a zavařenina při smažení nevyteče. 
  2. Sklenkou nebo vykrajovátkem vykrajujte kolečka. Na polovinu koleček naklaďte džem a přikryjte je zbývajícími kolečky. Okraje pečlivě spojte a koblížky nechte dokynout. 
  3. Pokud jste si na plnění koblihů netroufnete před smažením, vykrajujte pouze kolečka, která necháte vykynout a naplníte cukrářskou plničkou po usmažení.

Masopustní pečení aneb od pagáčů po koblihy

Nejem masem živ je člověk. Během masopustu přijde k chuti i kousek pečiva. Ať už to budou vypečené rohlíčky nebo chleba...

Smažení 

Do široké pánve nebo hrnce, ke kterému máte poklici, nalijte nejméně 4cm vrstvu oleje vhodného na smažení a pořádně ji rozpalte. Pokud se nebojíte sádla, je ke smažení také vhodné. Některé kuchařky dokonce ani koblihy jinak nesmaží. Vysoká vrstva oleje či rozpuštěného sádla je nezbytností. Koblihy by měly v tuku plavat a nedotýkat se dna. Nesmažte jich příliš mnoho současně – díky kynutému těstu koblihy ještě nabudou.

Do rozpáleného tuku vložte první koblížek. Pokud se kolem něj hned začnou dělat bublinky, je tuk správně rozpálený a vy můžete vložit další koblihy. Koblížky vkládejte dolů tou stranou, která byla nahoře při kynutí. Poté je hned přiklopte poklicí. Díky páře koblihy krásně vyběhnou, budou vzdušné a nadýchané. Pokud se vám zdá, že koblihy příliš rychle tmavnou, uberte na sporáku trochu tepla. Takto smažte cca 2 minuty, až koblihy na spodní straně zezlátnou, pak je otočte a dozlatova dosmažte i z druhé strany, tentokrát však už bez poklice. Hotové koblihy vyjměte z olejové lázně a položte na talíř vyložený papírovou utěrkou, která odsaje přebytečný tuk. 

A hotovo! Pokud jste koblihy naplnili před smažením, nyní je stačí už jen lehce pocukrovat moučkovým cukrem, nejlépe ovoněným vanilkou. Prázdné koblihy v tuto chvíli můžete naplnit pomocí cukrářského sáčku s rovným širokým nástavcem. Zvolit můžete klasiku v podobě ovocného džemu nebo si dopřát nutelovou náplň či hedvábný žloutkový krém. Jezte hned, tak chutnají koblihy nejlépe.

Který z následujících receptů si vyberete pro masopustní mlsání?

Související

Koblihy domácí

Bezkonkurenční rodinný recept naší čtenářky Jaroslavy Nuslové. Milujeme ho!

Vídeňské masopustní koblihy

Nadýchané jako peřinka...

Masopustní koblihy

Pokud si na plnění netroufáte, smažte koblihy prázdné a džem do nich nastříkejte dodatečně. My jsme to na fotku udělali...

Koblihy od Blanky

„Je jedno, kolik koblih usmažím, vždycky do poslední zmizí,“ směje se blogerka Blanka Kardová, která...

Bostonské koblihy s krémem

Bostonské koblihy jsou sice pracné, ale výsledek stojí za to! Krém je lehký jako vánek a poleva se rozplývá na jazyku.

Koblihy s ricottovou náplní

Ricottová náplň přibližuje koblihy k tvarohovým buchtám. Vyzkoušejte ji, nás dostala na první ochutnání!

Skořicové vločky

Kdo říká, že koblihy musejí mít jen oblé tvary? Vykrájet z nich můžete třeba i romantické vločky.

Smažené uzle (kroucance)

Nadýchané těsto v cukru, máku a skořici

Masopustní jednohubky (minikoblížky)

Je jednoduché si je zamilovat: jsou křehké, nadýchané, rozplývají se na jazyku a do půl hodiny zavoní na stole. Bohužel...

Nejlepší koblihy

Globálně proslulé sladké pečivo je i naším národním pokladem. Naučte se světové koblihy a váš kuchyňský repertoár...

Masopustní oběd

Připravte se na masopust a ochutnejte tradiční menu, které předchází postnímu období. Na stole by vám kromě skvělého...

Skořicové koblihy s jablečným pyré

Díky jablečnému pyré budou koblihy méně sladké než ty plněné marmeládou.

6 nápadů, čím naplnit koblihy

Nadýchané smažené koblihy nemusí skrývat jen ovocnou zavařeninu. Máme pro vás inspiraci na náplně, kterým neodoláte.

7 věcí, které jste (ne)věděli o donutech

Donuty jsou prostě americká láska. Koblihy ze smaženého kynutého těsta se od našich středoevropských liší typickou...

Velikonoční půst pro vaše tělo i mysl

Po bujarých oslavách masopustu přichází tradiční půst před Velikonoci. Není o žádném hladovění, ale o změně v...

Sladké, nadýchané a křehké. Objevte boží milosti

Masopust sice letos prožíváme trochu netradičně, uzavřeně a odděleně od ostatních, to ale neznamená, že si doma...

Přidat komentář