Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Jak připravit dokonalé pošírované vejce?

Chcete si vychutnat čerstvá vejce, ale omeleta už se vám trochu zajídá? Pošírování je šetrná metoda, která vám pomůže zachovat nutriční hodnoty potravin, a navíc si výživnou snídani přichystáte během chvilky. Máme pro vás pár užitečných tipů, jak pošírované vejce připravit a na co si dát pozor.
6. 9. 2020 | Autor: Petr Šúth

V čem pošírování spočívá?

Při pošírování suroviny ponoříme do horké (nikoli vroucí) vody, čímž si uchovají výživové hodnoty a díky nižším teplotám se nerozpadají. Tímto způsobem si můžeme připravit celou řadu lahodných potravin, jako jsou vejce, rybí maso nebo ovoce.

Nektarinky pošírované v citronové trávě

Díky tomuto receptu získáte úžasný sirup a nektarinky můžete podávat se zmrzlinou nebo jogurtem.

Mohlo by se zdát, že pošírování je výdobytkem moderní kuchyně, ale opak je pravdou. První zmínky bychom našli už ve starověkých receptech, opravdové pozornosti se ovšem technika dočkala v 17. století.

Popularita metody postupně rostla, a když v roce 1893 vydal francouzský šéfkuchař Charles Ranhofer monumentální kuchařku The Epicurean, nechyběla mezi vybranými pokrmy ani pošírovaná vejce.

5 zaručených tipů, jak připravit lahodné pošírovaná vejce

Pošírovaná vejce (někdy také ztracená vejce) zvládnete i bez návštěvy kulinářského kurzu. Musíte ale dodržet několik důležitých zásad.

1. Čerstvá vejce

Vejce by neměla být starší než 10 dní. Starší kusy mají řidší konzistenci a při pošírování nebude bílek správně držet tvar. Chcete-li mít jistotu, že vajíčka nejsou příliš stará, nebo dokonce zkažená, ponořte je do nádoby s vodou. Pokud vejce zůstanou u dna, jsou čerstvá a konzumace se nemusíte bát.

2. Nezapomeňte na ocet

Díky octu se vejce ve vodě srazí a udrží si svůj tvar. Na druhu octa tolik nezáleží. Pro jednu várku si připravte asi 50 ml octa. Jestli plánujete pošírovat větší počet vajec, můžete je rozklepnout do samostatné misky a ocet přidat přímo do nádoby, kterou následně vyklopíte do hrnce s vodou.

3. Vodu nepřivádějte k varu

Voda pro pošírovaná vejce by měla mít asi 70–80 °C. Všímejte si drobných bublinek, podle nichž můžete rozpoznat optimální teplotu vody. Plamen na plotýnce stáhněte ještě před přidáním vejce. Vařící voda by mohla strukturu bílku narušit. Kromě toho je důležité vodu nesolit, aby se vejce nevařila příliš prudce.

4. Vytvořte jemný vír

Má voda v hrnci správnou teplotu? Před přidáním vajec vezměte lžíci a vodu zamíchejte. Vytvořte silnější vír, díky němuž se žloutek obalí do bílku. Proto používejte raději hrnec s větším průměrem, ve kterém vznikne lepší vír.

Někteří odborníci ale nejdříve ponoří vajíčko do vody a až poté vodu jemně zamíchají. Můžete vyzkoušet oba způsoby a rozhodnout se, se kterým máte lepší výsledky.

5. Vejce nechejte dovařit

Jakmile se žloutky obalí v bílku, vraťte hrnec zpátky na plotýnku a na středním ohni povařte vejce další 2–3 minuty. Vajíčko dostane správný tvar. Potom jej stačí děrovanou naběračkou vytáhnout a máte hotovo.

Pokud si chcete být jistí, že jste před přípravou na nic nezapomněli, pročtěte si recept na přípravu pošírovaného vejce krok za krokem.

Hledáte další inspiraci, jak zpestřit svůj jídelníček? Pošírovaná vejce můžete servírovat s toustovým chlebem a slaninou nebo vařeným chřestem. Ideální je také s domácí kulajdou nebo koprovkou.

Koprovka s pošírovaným vejcem

„Koprovka je naše nejoblíbenější bezmasé jídlo. Mouky dávám do jíšky málo, protože nemám ráda...

Související

Pošírovaná hovězí svíčková s ořechy a řeřichou

Křehké maso zazáří v téhle lehké úpravě jako hvězda první velikosti. Bylinky mu dodají nádhernou vůni a řeřicha s...

Broskve s borůvkami pošírované v karamelu

V nouzi můžete samozřejmě použít mražené nebo konzervované ovoce, ale pokud to aspoň trochu jde, dejte přednost...

Topinamburové pyré s pošírovanou rybou

Hlízy slunečnice topinambur jsou velmi bohaté na polysacharid inulin, který působí jako prebiotikum čili zdroj...

Losos pošírovaný v jasmínovém čaji

Jasmínový čaj jedni milují, jiní zatracují. Pokud víte, že si na něj některý ze strávníků nepotrpí,...

Pošírované kuře ochucené po čínsku

Šťavnatému pošírovanému kuřeti voňavé koření a ostrá omáčka nesmírně sluší. Posuďte sami!
REKLAMA

Přidat komentář