Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Pochutnejte si na kadeřávku, prozradíme vám jak i proč

Po dlouhou dobu přehlížená zelenina, která se znovu dostává na naše talíře. Známé osobnosti si kale neboli kadeřávek dopřávají téměř každý den a nutriční specialisté si ho nemohou vynachválit. V čem spočívá jeho kouzlo a jak si ho vychutnat?
5. 3. 2021 | Autor: Tereza Mašková

Kadeřávek dobývá svět

Kapusta kadeřavá je odrůda brukve zelené. Nejčastěji se přirovnává ke kapustě, oproti které má tužší kudrnaté listy, využití mají však velice podobné. Košťály kadeřávku dosahují až tří metrů, a proto se někdy používá dokonce i v dekorativním zahrádkářství. 

Velkou výhodou je snadné pěstování a časné sklízení v době, kdy další zelenina ještě čeká v sazeničkách na své umístění. Kadeřávek pravý se vysévá časně zjara, v létě se přesazuje na záhon. Sklízet jej můžete od léta až do zimy, sbírají se spodní listy a vršek neustále dorůstá. Někteří zahradníci však doporučují kadeřávek sklízet až po prvních mrazících, jeho chuť je prý ještě lepší. Tato zdravá zelenina přežije vítr, déšť i mráz a během zimy doplní potřebné vitaminy. 

Pro nedočkavé je vhodný kadeřávek sibiřský, který se zasazuje přímo na záhon v druhé polovině léta. Ideálně zaplní místo po raných zeleninách jako je kedlubna, hrášek nebo česnek. Jeho sklizeň probíhá od poloviny zimy a má oproti klasickému kadeřávku ploché listy.  

Pečený kadeřávek s vejci

Pečený kadeřávek je skvělý nejen jako chipsy! Důkazem je tahle zdravá snídaně z jednoho plechu.

Kale pro zdraví

Velké množství lidí zná kadeřávek pod jeho anglickým názvem kale. Trend v zařazení kadeřávku na jídelníček postupně dobývá celý svět a jeho blahodárné účinky jsou vidět hned na první pohled. Tato listová zelenina je výborná na pleť. Pravidelní strávníci si pochvalují jeho účinky na elasticitu, prozáření a vyčištění pokožky. 

Obecně spadá společně s kapustou nebo zelím do skupiny velmi zdravých potravin, a to díky izothiokyanátům, kterou jsou důležité pro prevenci rakoviny. Dusičnany a dusitany mají také dobré účinky na srdce. Jejich zařazení na jídelníček je vhodné jako prevence infarktu, ale jsou vhodné i po jeho prodělání. Kadeřávek podporuje trávicí systém, při jarní očistě je tedy velice nápomocný. Dále obsahuje vitaminy skupiny B, C a provitamin A, minerální látky a je skvělým zdrojem kyseliny listové. 

Brokolicová polévka s kadeřávkem

Krémová, výživná a hustá tak, že v ní stojí lžíce.

5 tipů, jak si kadeřávek vychutnat

  1. Dopřejte mu masáž – Odpůrci kadeřávku mají nejčastěji problém se ztuhlostí listů. Někomu právě tato vlastnost kadeřávku naopak vyhovuje. Pokud patříte do skupiny odpůrců tuhých listů, tak je omyté a osušené promasírujte s olivovým olejem. Tvrdý střed začne pomalu měknout, jeho proměnu oceníte především při přípravě salátů. 
     
  2. Salát pro nadšence – Když trochu povolí, naložit s ním můžeme jako s klasickým salátem. Oproti běžnému salátu má však jednu velkou výhodu. V kombinaci s dresinkem si stále drží svou svěžest i strukturu. Je tedy ideální volbou do krabičky, kterou si vezmete druhý den do práce nebo na vás počká na večeři ve špičkové formě. 
     
  3. Zdravé chipsy pro každého – Listy kadeřávku stačí natrhat, v misce promíchat s trochou oleje a doplnit oblíbeným kořením (sůl, kajenský pepř, garam masala). Vše pak vyložte na plech s pečicím papírem a pečte dokřupava. Chipsy jsou opravdu dobré a jejich mlsání nelze označit za prohřešek.
     
  4. Podusit či restovat – V běžném vaření se používá obdobně jako klasická kapusta. Jemným podušením ve vývaru do něj dostanete maximum chuti a krásně změkne. Dochutit jej můžete například česnekem a vytvoříte pokrm chutí podobný špenátu. Je vhodný i k rychlému restování, bude křupavý a dokonale doplní jakékoliv stir-fry.  
     
  5. Každodenní smoothie – Kadeřávek je sice zdravý, ale jeho konzistence není pro některé strávníky poživatelná. Ideální kamufláží je snídaňové smoothie. Dostatek ovoce a další zeleniny, oblíbené rostlinné mléko, trocha proteinu, a důkladně rozmixovaný kadeřávek nikdo neodhalí.

Kadeřávkový salát s jablky

Na focení v nás zmizel ihned poté, co jsme odsouhlasili fotku. Vzhledem i chutí obstojí i na svátečním stole.

Související

Sezona: kadeřávek

Sezona: kadeřávek

Na první pohled vypadá kadeřávek čili kapusta kadeřavá neboli jarmuz obyčejně, ale dušený a ochucený nebo zadělávaný se...

Kadeřávkový salát s kuřetem

Na první pohled sice tenhle recept vypadá složitě, ve skutečnosti se ale jedná o rafinovanou skládačku...

Kuře s vinnou omáčkou a kadeřávkem

Recept na kuře, který vás příjemně překvapí jednoduchým postupem, snadnou dostupností surovin a dokonale...

Kadeřávkovo-řepný salát s fetou

Zimní salát skvěle kombinuje zemitý kadeřávek, červenou řepu a slanou fetou.

Cannelloni s ricottou a kadeřávkem

Těstoviny se zlatavou sýrovou kůrčičkou plněné krémovou náplní vám zaručeně vykouzlí spokojený úsměv na tváři!

Těstoviny s kadeřávkem, kozím sýrem a semínky

Nápad na zdravou rychlovku oceníte nejen během vánočního pečení.

Kadeřávkové lupínky s citronovou solí a dukkou

Nejsou lupínky, jako lupínky... Tyhle jsou domácí, voňavé, pikantní a navíc naprosto návykové.

Bulgurový tabbouleh s kadeřávkem

Celé odpoledne zaděláváte těsto na cukroví a pečete. V kuchyni to krásně voní, jenomže vy nemůžete sladké ani vidět,...

7 instagramových profilů, díky kterým budete jíst více zeleniny

Inspirujte se od těch, které zelenina prostě baví. Vybrali jsme pro vás autory, kteří vymýšlí nápadité recepty, ve...

Jak na jarní výsadbu zeleniny, aby vaše sklizeň byla úspěšná?

Jaro, obzvláště jeho počátek teď v březnu, je to pravé období na předpěstování různých druhů zeleniny. My vám poradíme...

Přidat komentář