Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Domácí pesto: poradíme vám jak na něj a kde ho využít

Nevíte, co s přebytkem bylinek? Vyrobte si domácí pesto. V obchodech sice běžně seženete to bazalkové nebo ze sušených rajčat, ale co je domácí, je zkrátka kvalitnější. Navíc doma si můžete vyrobit pesto ze spousta jiných surovin. Poradíme vám, jaké suroviny to jsou, jak pesto skladovat a prozradíme vám i několik způsobů, jak jej využít v kuchyni.
8. 12. 2020 | Autor: Sabina Jarošová

Co je pesto a z čeho se dá připravit?

Slovo pesto pochází z italského pestare, což v překladu znamená mělnit. Jak tedy název naznačuje, pesto je omáčka z rozmělněných surovin. Nejznámější verzí pesta je tzv. pesto alla genovese, neboli janovské pesto, jehož základem je bazalka, piniové oříšky, olivový olej, česnek a sýr Pecorino, Parmigiano Reggiano či Grana Padano. Poměr surovin není přesně daný, liší se recept od receptu. Stejně tak není nutné použít na výrobu pesta bazalku, suroviny můžete kombinovat podle vašich chutí. Dalším oblíbeným pestem, které seženete v každém obchodě, je tzv. pesto alla siciliana neboli pesto ze sušených rajčat.

Argentinské pesto

Pesto nemusí pocházet jen z Itálie, i když tam vznikl název a idea. S přísadami, jež si berou to nejlepší z...

Jaké další suroviny jsou vhodné na výrobu pesta? Na základ můžete použít nejrůznější zelené listy jako je mátarukola, polníček, koriandrmedvědí česnek, kadeřávek či mladý špenát, využít můžete také natě z mladé červené řepy, mrkve nebo ředkviček. I se sýrem můžete experimentovat, mělo by se ale vždy jednat o aromatický, suchý sýr typu parmezán, Pecorino nebo Grana Padano. Pokud budete pesto hned zpracovávat, nemusíte se bát použít ani měkký sýr typu ricotta. Jaké zvolíte ořechy a jaký olej záleží čistě na vás. Na závěr přidejte do pesta něco pikantního jako je česnek, olivy, koření, feferonky či sardele.

Skladovaní domácího pesta

Jakmile máte pesto hotové, dejte ho do uzavíratelní skleničky a navrch ještě přelijte olejem, které udrží pesto déle čerstvé. Pesto uchovávejte v chladu, v ledničce vydrží zpravidla týden, ale může i déle. Pokud už víte, že pesto do týdne nevyužijete, raději ho zamrazte v silikonové formě nebo plastové misce. V tomto případě pesto na závěr nepřelévejte olejem.

Domácí orecchiette s bazalkovým pestem, mozzarellou a rajčetem

Milujete salát caprese a rádi byste si ho dali i jako hlavní chod? My také – dali jsme do něj domácí...

Jak pesto využít v kuchyni?

Výhodou pesta je nejen to, že se dá připravit z nejrůznějších surovin, ale má také široké využití v kuchyni.

  • Omáčka na těstoviny. Pesto stačí smíchat s uvařenými těstovinami, krásně je obalí a dochutí. Vyzkoušejte recept na těstoviny s bylinkovým pestem nebo se sicilským pestem. K těstovinám se skvěle hodí také oříškové pesto.
  • Omáčka na pizzu. Použijte místo klasické rajčatové omáčky vaše oblíbené pesto a s ním pizzu potřete. Máte-li rádi brokolici, určitě vám zachutná naše blesková pizza s brokolicovým pestem.
  • Pomazánka na bagetu, burger, topinku či wrap. Opečenou bagetu, burger, topinku nebo wrap pomažte pestem a obložte tím, co máte rádi. Na Silvestrovskou zábavu vyzkoušejte crostini s prosciuttem a hráškovým pestem.
  • Potěr na ryby. Pesto skvěle dochutí grilovanou rybu. Treska v křupavém kabátku z pesta vám určitě zachutná.
  • Náplň do kuřecích prsou. Smíchejte pesto s ricottou a naplňte směsí kuřecí prsa. Poté zapečte.  
  • Náplň do lasagní. Obměňte svůj tradiční recept a místo boloňské omáčky promažte lasagne pestem. Recept na lasagne s janovským pestem najdete zde.
  • Ochucení rizota a salátu. Pesto můžete zamíchat do salátu nebo rizota, dodá pokrmu skvělou chuť. Vyzkoušejte třeba rizoto s hráškovým pestem nebo
  • Salát caprese. K rajčatům, mozzarelle a olivovému oleji přidejte místo bazalky bazalkové pesto.
  • Dip. Samotné pesto nebo smíchané s jogurtem můžete použít jako dip k zelenině.

Související

Celozrnné špagety s rukolovým pestem

Pesto nemusíte připravovat jen z bazalky. Zkuste ji zaměnit za lehce štiplavou rukolu.

Špagety s pestem z rajčat

Těstoviny nejen pro milovníky rajčat.

Hrubé bazalkové pesto

Tohle pesto je výborné na dochucení grilované ryby nebo kuřete, můžete s ním bleskově ochutit těstoviny nebo ozdobit...

Noky s pestem

Rychlá a snadná příprava. Suroviny máte doma. Zvládnou i začátečníci.

Kouzelné karamelky pod stromeček i na ně

Kdo by neměl rád karamel? Lahodná cukrovinka se těší takové popularitě, že konkuruje i královně všech sladkostí –...

Domácí sladké pomazánky z kvalitních surovin potěší nejen vás

Vánoční doba svádí k mlsání sladkých pochutin. Aby také ne, pečeme a zdobíme cukroví, vaříme vaječný koňak a vytváříme...

Jedlé dárky

Rozmazlujte své nejbližší a obdarujte je vlastnoručně připravenými a krásně zabalenými dobrotami, které si opravdu...

Vařte jako francouzský šéfkuchař: bouquet garni

Jednu kytku do vázy, další do hrnce s polévkou. Naučte se vázat bylinky, které provoní každé jídlo, tak, jak je miluje...

Medvědí česnek: (ne)známá léčivka s magickými účinky

Medvědí česnek se stal hitem posledních let. Není se čemu divit: na naše tělo má doslova blahodárný vliv. A co je na...

Přidat komentář