Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak udělat frappé a další kávu zastudena

Ledová káva
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

V horkých letních dnech přijde vhod ledová káva. Jak si připravit našlehané frappé a další lahodné chladivé kávové nápoje?

 

Letních nápojů, jejichž hlavní či důležitou složkou je káva, existuje celá řada. Některé – jako například italské affogato se zmrzlinou – se charakterem i chutí blíží dezertům, jiné mohou být zcela bez cukru a čistou chuť kávy doplnit maximálně trochou mléka. Anebo je možné se pustit do zajímavějších chuťových kombinací – například přidáním citronové nebo grepové limonády vznikne mazagran.

Pozdrav z Řecka: Frappé

Pro mnoho lidí je synonymem ledového osvěžení frappé. Vzniklo na mezinárodním veletrhu v řecké Soluni v roce 1957. Autorem receptu byl Dimitris Vakondios, zaměstnanec společnosti Nestlé, která je výrobcem instantní kávy. A právě granulovaná káva sušená technikou sprejování je základní ingrediencí frappé a současně klíčem k úspěšnému napěnění nápoje.

  • Instantní káva je totiž téměř zbavena tuku a díky tomu vytvoří během třepání v šejkru či šlehání pomocí elektrických metel společně s cukrem a vodou hustou pěnu, která vydrží dlouho našlehaná. Těchže vlastností se využívá v přípravě další kávové pochoutky, která je momentálně trendem Instagramu, dalgona coffee
  • Frappé lze energickým šleháním připravit i z espressa – v tom případě se s ním můžete setkat pod názvem freddo či freddo espresso – ale vzhledem k olejové složce v kávě bubliny v nápoji nebudou mít dlouhého trvání.

Typický poměr kávy a cukru ve frappé je 1:1 – což znamená, že se na jednu porci používají 2 lžičky instantní kávy 2 lžičky cukru. ovšem Řekové rozlišují i sladší variantu glykós (4 lžičky cukru na 2 lžičky kávy) a klasickou – métrios.

  • Existuje dokonce i  verze bez cukru (skétos). Zda si dopřát frappé s mlékem (me gála), či bez mléka (horís gála) je v Řecku na zákazníkovi. U nás většinou mléko pokládáme za součást frappé automaticky. Přidává se ale až do našlehané pěny, aby během třepání nespadla.

Cold brew

Pokud jste seriózní milovníci kávy a na nějakou pěnu či – nedejbože – cukr vás neužije, můžete si svůj oblíbený nápoj (nejlépe z limitované edice zrn sklizených na jediném místě na světě, kdesi vysoko v horách) vychutnat i zastudena.

  • Cold brew je káva připravená pomalou extrakcí ve studené vodě.
  • Postup je snadný – do nádobky na french press nasypete čerstvě umletou kávu, zalijete chladnou vodou a uložíte na 12 hodin do lednice. Před podáváním mletou kávu stlačte ke dnu pomocí sítka. Nalévejte do sklenic s ledem. Pomalým louhováním získáte nápoj, který má všechny dobré chuťové vlastnosti kávy, ale je krásně vychlazený.

Ale jestli si přece jen svou ledovou kávu nedokážete představit bez zmrzliny, neostýchejte se ji do nápoje přidat. Klidně může být i domácí. A nejste-li puristé, můžete se pořádně rozjet a doplnit svou ledovou kávu mimo zmrzliny i sladkým sirupem či šlehačkou, případně rovnou vším najednou!

Affogato z Itálie

Na rozhraní mezi kávou a dezertem stojí italská specialita affogato. Jde o jeden až dva kopečky smetanové zmrzliny doplněné jednou až dvěma dávkami espressa.

  • Kombinace chladné, sladké zmrzliny a horké, hořké kávy se vyznačuje dokonalým kontrastem chutí.
  • V některých kavárnách vám affogato vylepší ještě kapkou alkoholu (často to bývá mandlový či kávový likér).

Mazagran

Někdo tento nápoj nazývá první ledovou kávou. Jeho původ sahá do Alžírska a první poloviny 19. století, kdy si údajně francouzští vojáci u pevnosti Mazagran kvůli velkému horku a nedostatku mléka ředili kávu vodou. Když se nápoj pod názvem mazagran rozšířil s vracející se armádou do Evropy, přidali prý Portugalci ke kávě led a citron a osvěžující lahůdka získala dnešní podobu.

Související články

Autor: Lucie Velek

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč