Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Jak upéct dokonalý cheesecake: díl 2.

V první části článku jsme probrali, jaké suroviny se používají na cheesecake, aby byl korpus křehký a náplň dokonale hladká a krémová. V druhé části se podíváme na to, jak cheesecake upéct.
31. 7. 2020 | Autor: redakce Apetitu

Výběr surovin už máme za sebou v 1. dílu našeho článku – je čas pustit se do pečení.

Jakou formu zvolit?

Obvykle se cheesecake peče v kulaté dortové rozevírací formě. Slovo rozevírací zdůrazňujeme – pokud byste se po upečení pokusili cheesecake z fotmy vyklopit, dopadne to špatně. Dort je příliš křehký, takže po upečení ho dostanete bez porušení pouze z formy, jejíž boky můžete šetrně uvolnit a sejmout.

Jelikož rozevíratelná forma nemusí vždy dokonale těsnit a cheesecaková náplň bývá docela tekutá, oviňte zvenčí dno a boky formy před plněním alobalem. Zabráníte jednak vytékání náplně, jednak ke korpusu nepronikne voda ani pára z vodní lázně, v níž se bude dort péct. Korpus se nerozmáčí a zvenku bude pěkně křupavý.

Toužíte-li po jednotlivých porcích, zvolte minicheesecaky.

Tříčokoládový cheesecake

Tenhle trojbarevný cheesecake je snem každého milovníka čokolády – v jednom jediném dortíku jsou totiž...

Korpus na cheesecake se musí předpéct

V prvopočátku bývalo základem korpusu cheesecaku křehké těsto, záhy ho ovšem vystřídal základ z rozdrcených sušenek. Ty můžete zvolit kupované i domácí.

Při přípravě sušenkového korpusu postupujte podle následujících kroků

  • Sušenky rozmixujte několika pulzy v mixéru. Pokud chcete hrubší strukturu či mixér nemáte po rice, můžete je jen rozdrdit. Dobře to jde v sáčku, přes který několikrát přejedete válečkem na těsto.
  • Rozpusťe máslo a sušenkové drobečky s ním spojte v kompaktní hmotu. Poměr máslo–sušenky se odvíjí od vydatnosti sušenek. Čím máslovější sušenky, tím méně budete potřebovat másla na jejich spojení.
  • Sušenkovou hmotu v tenké vrstvě napěchujte na dno (případně podél boků) formy.
     

Ať už jste zvolili korpus z křehkého těsta nebo základ ze sušenek, před tím, než na něj přijde náplň, je třeba ho předpéct. Troubu předehřejte na 180 °C. Sušenkovému základu stačí zhruba 10 minut. Pokud jste zvolili těsto, předpečte je tzv. naslepo (tedy zakryté pečicím papírem a zatížené suchým hrachem nebo fazolemi), dokud nebude křídově bílé a na povrchu suché.

Jak umíchat náplň

Platí jednoduchá zásada: nepřemíchat, nešlehat. Čerstvý smetanový sýr, vejce, cukr a případně sladkou či zakysanou smetanu a další možné přísady byste měli míchat jen tak, aby se dokonale spojily. Pokud budete při míchání příliš energičtí, nebo dokonce použijete šlehač, vženete do směsi příliš vzduchu. Ten bude poté v troubě unikat, cheesecake se hodně zvedne, následně zase klesne, a náplň se potrhá.

Nejlepší cheesecake

Americká klasika je s námi už sto čtyřicet let. Do Česka dorazil cheesecake zhruba před lety 20 a stal se milovanou...

Teplota je při pečení cheesecaku zásadní

Náplň je na předpečeném korpusu a dort může do trouby. Aby mělo velké množství tekuté náplně čas se zpevnit, musí pečení probíhat dlouho a pomalu. Jinak hrozí, že vršek a boky cheesecaku nepěkně připálíte, zatímco střed ještě nebude hotov. Troubu se doporučuje předehřát na teplotu 140–160 °C. Ideální teplotu té své musíte doma sami vyzkoušt. Každý přístroj totiž peče jinak a hodnota na termostatu nemusí vždy odpovídat skutečné teplotě uvnitř trouby.

K pomalému pečení přispěje i vodní lázeň

Na dno trouby posaďte plech s vodou, unikající pára se postará o to, aby se cheesecake pomaleji a rovnoměrněji propékal. Dort v dobře zabalené formě můžete také umístit přímo do pekáče a opatrně kolem něj nalít teplou vodu. Měla by dosahovat asi do poloviny výšky formy. Ve vodní lázni bude proces pečení opět povlovnější a riziko připálení menší.

Pokud se vám i přesto zdá, že se vršek dortu začíná barvit, zakryjte formu zeshora pečicím papírem či alobalem. Perfektní cheesecake by měl zůstat světlý uvnitř i navrch.

Po upečení nespěchejte

Troubu vypněte v okamžiku, kdy je ještě střed dortu mírně třese. Můžete ho nechat dojít v otevřené troubě. Ale i když se ho rozhodnete vyndat, až do úplného vychladnutí se nepokoušejte otevřít formu – dort by se roztrhl. Pro lepší uvolnění z formy vychladlý cheesecake lehce objeďte nožem. Pro rovné, čisté řezy dort krájejte až dokonale vychlazený.

Jestliže se rozhodnete upečený cheesecake ozdobit další vrstvou (zakysanou smetanou či polevou) a toužíte po úhledném zjevu, naneste vrstvu na chladný dort, dokud je ještě ve formě, a nechte ji v chladu ztuhnout.

Můžete si tak připravit třeba neobyčejně lahodný a efektní dvojitý pečený nepečený cheesecake.

Dvojitý pečený nepečený cheesecake

Dort hodný chytré horákyně! Pečený i nepečený, ovocný i krémový, křupavý i jemný. Cheesecake, který je...

Související

Jak upéct dokonalý cheesecake

Cheesecake nepatří mezi tradiční tuzemské dezerty, ale v srdci Čechů si za poslední léta vydobyl pevné místo. Poradíme...

Škola pečení: cheesecake

Cheesecake vždy sklidí nadšený potlesk!

Jak na to: dokonalý cheesecake

Objevují se vám při pečení na cheesecaku trhliny? Zkuste některou z ověřených rad Stáni Moravcové, redaktorky časopisu...

14x dokonalý cheesecake

Připravit dokonalý cheesecake je tak trochu kumšt. Musíte vsadit na kvalitní suroviny a vlastní trpělivost. Cheesecake...

Jak na cheesecake bez pečení

Když je venku abnormální hic, nechce se nikomu zapínat troubu. A přesto můžete připravit dezert nad dezerty. Cheesecake...
REKLAMA

Přidat komentář