Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Jak uskladnit dýni? Připravte si dýňové pyré

Dýně je královnou podzimu. Mnoho z nás ji pěstuje na zahrádce, ale v tomto období se hravě sežene také v obchodě. Z dýně se, kromě toho, že je to hezká dekorace, dají připravit výtečné pokrmy, a ještě k tomu je plná živin. Proto ji určitě zařaďte do podzimního jídelníčku. Pokud dýni chcete uskladnit nebo ji máte zkrátka hodně a už nevíte, co s ní, neváhejte číst dál a podívejte se s námi, jak připravit dýňové pyré.
27.10.2020 | Autor: Sabina Jarošová

Jak na dýňové pyré?

Pokud vám zbylo hodně dýně, a nevíte co s ní, nebo si chcete zkrátka uchovat dýni na později, nejlepší věc, kterou můžete udělat, je připravit dýňové pyré. To pak můžete použít jako základ do spousty různých pokrmů. Existují dvě varianty, jak pyré připravit – z dýně vařené nebo pečené. Je asi jasné, že pokud si vyberete pečení, bude mít díky tomu pyré výraznější chuť. Užitečné je, že dýňové pyré můžete připravit z jakékoliv dýně.

Dýňový kompot – lahodné retro

Dýňová sezona je v plném proudu. Připravili jste doma už všechny možné dýňové recepty a chcete zkusit něco, na co už...

A jak tedy na něj? Dýni rozpulte, vydlabejte semínka, a i se slupkou nakrájejte na menší kousky. Poté buď uvařte ve vodě či vývaru nebo dejte péct do trouby jen tak nebo můžete dýni ochutit solí, pepřem, bylinkami a zakápnout olivovým olejem. Jakmile je dýně měkká, přichází na řadu mixování. Někdo nechává nejprve dýni vychladnout, jiný ji mixuje ještě horkou, což by mělo zajistit větší krémovost a jemnost pyré. Pokud budete připravovat pyré z dýně hokkaido, můžete ji rozmixovat i se slupkou, ostatní dýně nejprve vydlabejte. Jakmile vám mixováním vznikne hladké pyré, máte hotovo.

TIP: Pokud víte už dopředu, že budete pyré používat do sladkých jídel, pečte kousky dýně jen tak nebo se špetkou skořice a třtinového cukru, který pečením krásně zkaramelizuje. Nepřidávejte olej, sůl ani jiná slaná dochucovadla.

Jak dýňové pyré uskladnit? Nejlépe v uzavíratelné sklenici. V lednici vydrží tři až pět dní, ale můžete ho také zamrazit. V mrazáku by mělo vydržet až tři měsíce. Pyré pak stačí dostatečně dopředu vyndat, nechat rozmrazit a můžete s ním začít pracovat.

Dýně a její blahodárné účinky na zdraví

Podzim je obdobím dýní. Nejen že jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich...

Jak využít dýňové pyré v kuchyni?

Možností, jak využít dýňové pyré, je skutečně spousta. Můžete z něj jednoduše a rychle připravit dýňovou polévku. Jelikož už máte základ polévky hotový (v podobě dýňového pyré), příprava vám skutečně zabere málo času. Pyré stačí rozmrazit, zahřát a dochutit třeba vývarem, smetanou a různým kořením. Dýňové pyré můžete také využít jako základ do omáček, připravit z něj rizoto, nebo ho přidat do koláče a buchet. Dýně si skvěle rozumí s čokoládou, proto neváhejte vyzkoušet čokoládovo-dýňové kousky. Podzimní sychravé dny vám jistě osladí hříšně dobrý dýňový cheesecake s karamelem.

Související

Hovězí konfit s dýňovým pyré

Hovězí konfit s dýňovým pyré

Ochutnejte doměkka uvařené hovězí maso se sezonní přílohou

Pizza ze špagetové dýně

Křupavá jako opravdová pizza sice není, ale je bezlepková a chutná skvěle!

Podzimní zavařeniny: dýňové čatní

Skvělé jako chuťovka k sýru, steakům nebo jako náplň sendvičů a burgerů.

Rizoto s kaštany, dýní a dýňovými semínky

Kaštany jsou sušší, proto vyloženě uvítají spojení se slaninou. Je výhodné použít vařené vakuované plody, protože vám...

Zázvorovo-dýňový chlebíček

Dýně dodá chlebíčku vláčnost, zázvor pikantní příchuť. Přípravu zvládnou i začátečníci!

5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni

Dýně je opravdovou esencí podzimu. Jemná chuť její dužiny může v jídle působit někdy lehce nevýrazně. Čím ji doplnit,...

Přidat komentář