Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Jak v kuchyni využít voňavý šeřík?

Blíží se období keře s nádhernou vůní, jehož růžovofialové květy od dubna do května rozkvétají a zdobí parky, ulice i zahrady. Řeč je o šeříku. Tahle typicky jarní rostlina však neslouží jen pro okrasu, má spoustu léčivých účinků a lze ji využít i v kuchyni.
16. 4. 2021 | Autor: Sabina Jarošová

Když se zešeří

Šeřík se řadí mezi keře z čeledi olivovníkovitých. Existuje až 30 druhů této rostliny, ale u nás se vyskytují především dva – šeřík obecný a šeřík čínský. Tato rostlina se k nám rozšířila z jihovýchodní Asie a jihovýchodní Evropy. Nejčastěji kvete v růžovofialových barvách, ale narazíte i na květy bílé, fialové, modré, purpurové či levandulové. A proč se této rostlině říká šeřík? Prý se nejvíce rozvoní právě, když se zešeří.

A teď něco pro muže. Pokud byste náhodou chtěli svou drahou polovičku potěšit šeříkem, dejte si pozor na to, jakou barvu květy mají – bílé symbolizují nevinnost, purpurové vášeň a růžovofialové lásku.

Sedmikrásky nepatří jen na zahradu, ale i do talíře

Když se řekne sedmikráska, všichni si asi vybavíme hezkou malou rostlinku se žlutým středem a bílo-růžovými okvětními...

Je šeřík zdraví prospěšný?

Ano, a velmi. Díky své opojné vůni má šeřík pozitivní vliv na psychiku. Obklad z květů (květy zvlhčete jablečným octem a zabalte do plátna) působí proti bolestem hlavy a migréně a ulevuje při revma či dně. Čaj z šeříku uleví od žaludečních nevolností, bolesti v krku a pozitivně ovlivňuje také rychlost metabolismu, takže pomáhá při hubnutí.

Šeřík se dříve využíval především v kosmetice prostřednictvím květového oleje nebo obkladu. Má totiž protizánětlivé a zklidňující účinky na pokožku, díky antioxidantům zpomaluje stárnutí kůže a také obsahuje UVA a UVB ochranné látky před slunečním zářením.

Šeřík v kuchyni

Květy z šeříku sbírejte v květnu, když ještě nejsou úplně rozvité. Abyste na sebe mohli nechat působit jejich léčivé účinky, připravte si doma například čaj, sirup nebo šeříkový cukr.

ŠEŘÍKOVÝ CUKR – vezměte si suchou sklenici a postupně do ní vrstvěte cukr a květy šeříku v poměru 3:1. Sklenici uzavřete a nechte několik dní na tmavém místě v chladu a občas protřepte, aby se cukr s květy promíchal. Poté cukr vysypte na tác, nechte proschnout, vyndejte květy a cukr vraťte zpět do sklenice. Šeříkový cukr můžete využít k oslazení nápojů, do sladkých pokrmů, dezertů i na přípravu krémů.

ČAJ – hrst čerstvých nebo sušených šeříkových květů zalijte 250 ml horké vody a nechte zhruba půl hodiny louhovat.

SIRUP – květy šeříku důkladně přeberte, očistěte, pokud možno neomývejte a nechte zvadnout. Z šeříkového sirupu vykouzlíte úžasnou domácí limonádu. Do hrnce nalijte jeden díl vody, nechte zahřát, rozpusťte v ní jeden díl cukru a přisypte jeden díl květů. Zahřívejte na mírném ohni asi 15 minut. Sirup případně dochuťte citrónovou šťávou. Ještě horký sirup přeceďte do čisté uzavíratelné láhve, nechte vystydnout a poté skladujte v lednici.

A co dál? Květy můžete využít jako jedlou ozdobu moučníků i jarních salátů nebo je nechat zamrazit v kostkách ledu. Budou se vám hodit v létě při přípravě letních drinků a domácích limonád. Z květů šeříku můžete přichystat také výborný shake, který bude ideálním startem vašeho dne, nebo krémový tvaroh, který ocení děti i dospělí jako lehkou svačinku. Recepty na tyto dobroty najdete v článku níže.

Jarní sladkosti: mlsejte s šeříkem a tulipány

Nechte si zamotat hlavu šeříkem. Jeho omamné, pomíjivé aroma nejvíc sluší jarním dezertům. Ochutnejte je, než ta...

Související

Jarní louka na talíři: Zpestřete si pokrm jedlými květy

Talíř s kulinářskou specialitou zdobenou jedlými květy má ve svém repertoáru mnoho šéfkuchařů. Použití květů můžeme...

Sirup z bezinkových květů

V Británii milují ‚elderflower cordial‘ pro jemnou a zároveň citrusově ostrou chuť. Díky tomu se hodí jak...

Tři léčivé rostliny, které sbíráme v dubnu

Ačkoli to tak zatím nevypadá, jaro je tady a spolu s ním i možnost sběru rozličných léčivých bylin či rostlin. V dubnu...

Ředkvičková sezona aneb jak je pěstovat a využít v kuchyni

S jarem přichází nový život a duben se nese ve znamení mladé zeleniny. Kromě kedluben a medvědího česneku jsou v sezoně...

Jarní sirupy plné chuti i zdraví

Jaro je časem bylinek a nových výhonků. Právě ony v sobě mají spoustu zdraví prospěšných látek, a tak bychom je měli...

5 divokých bylin, které jíst právě teď

Vyrazte ven do přírody a přineste si zelenou kytici, ze které připravíte samé dobroty. Seznámíme vás i s méně známými...

Přidat komentář