Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Jak zachránit příliš pálivé jídlo

Vzhledem k množství druhů a stupni pálivosti chilli papriček se může snadno stát, že místo ideálně pikantního sousta ochutnáme při vaření jídlo, které kvůli intenzivní pálivosti ztrácí svou požadovanou chuť a zažehne nám oheň v ústech. Co s tím? Existuje několik skvělých tipů a triků, díky kterým příliš pálivé jídlo zachráníte. Podívejte se s námi na účinná řešení, když vám „ujede ruka” s chilli.
28. 1. 2021 | Autor: Šárka Měřičková

Při přípravě ostřejšího pokrmu se může velmi snadno stát, že to s chilli zkrátka přeženeme. Nejen že je jídlo až moc ostré, ale díky příliš velké pálivosti nám v ústech vyniká pouze chilli, ostatní ingredience ztrácí intenzitu a pokrm pak chutná tak, jako bychom zakousli pouze chilli papričku.

5 důvodů, proč si dopřát chilli

V české kuchyni nejsou tak hojně používány jako například v té thajské, přesto se ale vyplatí je do jídelníčku...

Pomocné neutralizační suroviny

Za pálivost chilli může rostlinný alkaloid kapsaicin, který patří mezi olejové látky. Proto není dobré zapíjet příliš ostré sousto vodou, která pálivost olejové látky podpoří a výsledkem je ještě silnější pocit pálivosti. Podobně to funguje i při vaření, proto se musíme zaměřit na suroviny s neutralizačním účinkem. Nejlepší potravinou známou pro svou schopnost tlumit pálivost chilli, je mléko. Do oblíbeného pokrmu můžete použít i jiné mléčné výrobky, například jogurt nebo smetanu. Skvěle vám ke zmírnění pálení chilli poslouží i kokosové mléko, které se dokonale hodí k orientálním pokrmům. Přidáním jedné z uvedených ingrediencí dojde ke zmírnění pálivosti chilli a jídlo se rázem stane jemnějším. Dáme tak šanci vyniknout i ostatním chutím.

Dejte prostor ostatním ingrediencím

Nehodí-li se vám do receptu přidávat mléčné výrobky, což patří mezi snadnější řešení přílišné pálivosti, zkuste experimentovat a postupně přidávat ostatní ingredience z receptu. Takové vaření má co do činění s alchymií, ale věřte, že se vám to vyplatí. Přidávejte zeleninu (ideální jsou například krájená rajčata), neostré koření, cukr nebo tekutinu, kterou jídlo zředíte a výsledkem bude nižší koncentrace chilli.

Neobvyklé recepty s chilli, které si zamilujete

Jaký recept se vám vybaví, když se řekne chilli? Někdo si možná vzpomene na pekelně ostré chili con carne, jinému...
 

Jak se měří a ředí pálivost chilli?

Již od počátku 20. století dokážeme změřit pálivost jednotlivých chilli papriček díky jednotkám Scovilleho stupnice. Měření pak probíhá za pomoci roztoku stanoveného množství chilli, vody a cukru. Postupným ředěním dochází k úplnému vymizení pálivosti. Vzhledem k individuálnímu vnímání pálivosti však i v případě odborného měření výsledek není stoprocentní. Pokud nepatříte k soutěžícím závodu v pojídání chilli, doporučujeme zkoušet pálivost jednotlivých chilli papriček velmi opatrně. Podívejte se na naše tipy, jak správně pracovat s chilli papričkami a jak zachránit zažehnutý oheň v ústech po příliš ostrém soustu.  

Související

5 večeří s chutí chilli

5 večeří s chutí chilli

V tomto týdnu pusťte do kuchyně chilli papričky. Zahřejí vás.
Uvařte si pikantní čatní

Uvařte si pikantní čatní

V létě nemusíte zavařovat jen ovoce a marmelády. Do skleniček můžete uložit také pikantní čatní.
Pikantní polévka

Pikantní polévka

Pokud přemýšlíte, jak ozvláštnit chuť polévky, zkuste přidat na pikantnosti.
Jak sušit chilli papričky

Jak sušit chilli papričky

Navlékněte pálivé korálky.
Přehnali jste to s chilli?

Přehnali jste to s chilli?

Spálili jste si pusu nadměrným množstvím chilli koření nebo papriček?
Očištění a krájení chilli

Očištění a krájení chilli

Odkrojte stopku a špičku. Pak papričku podélně rozpulte, vyřízněte semínka i s žebry, na nichž jsou přichycena...

Scovilleova stupnice: měření pekelné pálivosti

Někdo to rád ostré! A co jednomu připadá lehce pikantní, jinému zažehne v ústech oheň. Vnímání chuti je individuální,...

Zázračné chilli – pomůže s hubnutím i chutí k sexu

Někdo pálivé pokrmy zbožňuje, jinému vůbec nedělají dobře, a tak se všem jídlům s chilli vyhýbá obloukem. Víme, že...

Chilli con carne

Vyhlášená texaská specialita je jedno z vůbec nejlepších jídel, které můžete předložit rodině nebo kamarádům. Máme pro...

Ostré nachos

Ohromující chuťový zážitek
Jak utlumit chilli?

Jak utlumit chilli?

Dali jste do jídla příliš mnoho chilli? Pokud to recept dovoluje, přidejte trochu cukru nebo kokosového mléka (hodí se...
Ohnivé chilli papričky

Ohnivé chilli papričky

Různobarevné, a hlavně pořádně pálivé papričky získaly oblibu kuchařů z celého světa. Najdete je v mexických tortillách...

Jak na to: fermentovaná chilli omáčka

Pokud patříte k milovníkům ostrých chutí, pálivá papriková omáčka u vás doma určitě nechybí. Co si takhle připravit...

Přidat komentář