Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Jaké jsou nejznámější odrůdy jablek a k čemu se hodí v kuchyni?

Jablka patří k jednomu z nejrozšířenějších ovocných druhů. Pěstují se po celém světě a odrůd existuje více než dvacet tisíc. U nás se jablka jednoznačně řadí mezi nejvíce konzumované ovoce. Jakou odrůdu si ale v obchodě či na trhu koupit a na co se hodí v kuchyni?
14. 9. 2020 | Autor: Sabina Jarošová

Některé odrůdy jablek mají sladší chuť, jiné kyselejší, některé jsou šťavnaté, jiné zase moučné. I na našem trhu máme na výběr několik desítek druhů jablek. My jsme pro vás vybrali pár z těch nejznámějších a poradíme vám, jestli se hodí spíše na pečení, skladování, do salátů nebo k přímé konzumaci.  

Zimní banánové

Jak už název napovídá, tato odrůda jablek je pozdní, sklízí se až v říjnu a jablka jsou dobře skladovatelná až do dubna. Mají žlutozelenou barvu s červenými skvrnami a svou velmi aromatickou sladkou chutí i vůní připomínají banány. Hodí se na pečení, do kompotů nebo přesnídávek, které díky nim budou krásně sladké.

Pětkrát pečená jablka

Pětkrát pečená jablka

Zapečte si podzimní jablíčka. Tepelnou úpravou příjemně změknou a zvýrazní se jejich sladkost. Doplňte je o voňavé...
 

Jonagold

Jonagold je jednou z nejoblíbenějších odrůd jablek. Má žlutozelenou červenou barvu. Díky vyváženému obsahu kyselin a cukrů je tato odrůda velmi lahodná. Má aromatickou, nasládlou, jemně kyselou chuť. Nejvíce se hodí na odšťavnění. Přidejte ke šťávě z jablek ještě šťávu z červené řepy a zázvoru a získáte super zdravý drink! Z této odrůdy připravíte také výborný domácí mošt.

Spartan

Plody této odrůdy jsou kulaté a menší, zabarvené do tmavě červena fialova. Mají pevnou slupku, šťavnatou dužinu a jsou sladké. Nejlépe uděláte, když si dáte jablko třeba ke svačině, pečením byste zbytečně ztratili jeho skvělou chuť. Hodí se také ke skladování.

Golden Delicious

Golden Delicious je jednou z nejoblíbenějších, nejrozšířenějších a zároveň nejstarších odrůd jablek. Tento druh byl objeven už kolem roku 1800 v USA. Plody mají světle zelenoužlutou barvu. Jablka mají pevnou slupku a jsou křehká, šťavnatá a sladká. Hodí se k přímé konzumaci, ale chybu neuděláte ani když je použijete na přípravu proslulého francouzského koláče tarte Tatin či neméně slavného amerického jablečného koláče. Jablka se díky své křehkosti dobře rozpadají a těsto tak bude vláčnější.

Jak snadno oloupat jablka

Jak snadno oloupat jablka

Potřebujete oloupaná jablka? Použijte stejný trik jako na rajčata.
 

Granny Smith

Název této odrůdy znamená v překladu „babička Smithová“. Paní Marie Ann Smith je totiž poprvé vypěstovala na své zahradě v Austrálii v druhé polovině 19. století, a tak byla nová odrůda na světě. Jablka mají sytě zelenou barvu, jsou pevná a nakyslá. Díky pomalému hnědnutí se hodí do salátů, dále do omáček (tajný trik šéfkuchařů je přidat jablko do svíčkové) a na pečení. Připravit z něj můžete třeba tažený štrůdl nebo neodolatelný koláč.

Jemný koláč s jablky

Elegantní koláč s cukrovo-máslovou krustičkou. Dejte si ho ještě teplý!

Idared

Odrůda Idared je velmi stará odrůda rozšířená po celém světě. Jedná se o zimní odrůdu červené barvy, která je mimořádně vhodná ke dlouhodobému uskladnění. Sklízí se v říjnu a v prosinci pak dozrává. Plody jsou středně šťavnaté, mají jemnou dužinu a sladkou chuť. Jablka této odrůdy můžete kromě uskladnění použít na voňavý jablečný kompot.

Jak sklízet podzimní jablka se dozvíte v tomto článku našeho sesterského titulu Naše krásná zahrada.

Rubín

Tato tradiční česká odrůda byla vypěstována ve Střížovicích. Plody jsou kulaté a velké a mají lehce mastnou slupku. Zelenožlutou dužinu překrývá sytě červené žíhání. Jablka odrůdy Rubín jsou křupavá, pevná a šťavnatá se sladkou aromatickou chutí. Skvělá jsou sami o sobě, ale hodí se i na pečení, do salátů nebo k masu. Připravte z nich třeba jablečný salát na thajský způsob nebo jablka zapečte v troubě společně se sladkým vanilkovým krémem.

Pink Lady

Jablka odrůdy Pink Lady patří mezi dražší odrůdy. Mají prvotřídní kvalitu a jsou pěstovány na základě licence prostřednictvím licencovaných prodejců. Vyžadují dlouhou vegetační dobu a horké podnebí. Mají růžové zbarvení, křupavou dužinu a jemnou, sladkou a velmi aromatickou chuť. Pro svou lahodnou chuť se hodí k přímé konzumaci, skvěle ale poslouží v dezertech, jako je třeba náš jablečno-ostružinový krambl.

Hledáte další recepty s jablky? Inspirujte se v našem článku.

Související

Jablko a biojablko - kde je rozdíl?

Jablko a biojablko - kde je rozdíl?

Mnoho lidí se ptá, kde se najednou vzala celá ta velkolepá bio myšlenka, ta diktatura zdravé výživy, která radí kupovat...

Těsto na štrúdl 5x jinak

Štrúdl z listového těsta zná asi každý a málokdo dokáže téhle tradiční lahůdce odolat. Existují však i jiné zajímavé...
5 nej jablečných dezertů z trouby

5 nej jablečných dezertů z trouby

Závin, koláč, kynuté buchty… tady je náš výběr nejlepších dezertů s jablky, které se dokonale hodí pro pošmourné...

Jablečná marmeláda s ořechy

Není to sice marmeláda v pravém slova smyslu, přesto si ji hned zamilujete. V lednici vydrží až 3 dny... když jí...

Jablečné kroužky v pivním těstíčku

Velmi netradiční dezert! Pivo zajistí, aby bylo těstíčko lehké a nadýchané, a přitom z něj není téměř vůbec cítit.

5 nových nápadů, jak uchovat jablka na zimu

Koulelo se, koulelo, červené jablíčko. A než přijde zima, dokoulí se do hrnce, na plech i do sklenice. Jablečný kompot...

8 způsobů, jak si vychutnat jablka naslano

Urodilo se vám hodně jablek a nevíte, co s nimi? Nebo jste si donesli košík plný šťavnatých plodů z trhu, ale jablečné...
REKLAMA

Přidat komentář