Oblíbený „mrkváč“ ukazuje, proč si dopřát sladkosti s mrkví, která se může stát i vaši tajnou ingrediencí. Dezertům dodává vláčnost, sladkost, současně neruší ostatní ingredience, naopak je nechává nenápadně vyniknout.
S čerstvou mrkví bychom si nadýchaný dort spojili jen stěží. Je křupavá, plná vody a – co je nejdůležitější – také plná sacharidů ve formě škrobů i cukrů (sacharóza, glukóza, fruktóza). A právě sladkost obsažených cukrů mrkev předurčuje k pečení. Tepelnou úpravou se totiž tato příjemná a návyková sladká chuť zvýrazní. Vysoký obsah vody zase napomáhá k vláčnosti těsta, proto záleží na tom, aby zelenina byla svěží, ne seschlá. Mrkvový dort si žádá jen to nejlepší.
Mrkev navíc patří k jedné z nejlépe skladovatelných zelenin, která ve sklepě vydrží dlouhé měsíce, a i na konci zimní sezóny zůstává při správných podmínkách ve skvělé kondici, sladká a křupavá. Z čeho jiného teď péct než právě z mrkve? Ve sladkých korpusech však výborně funguje i dýně, červená řepa, pastinák či v letní sezoně cuketa, která je podobně neutrálním nositelem chuti jako mrkev, postrádá však její sladkost.
Mrkvový dort podle chytré horákyně
Stačí vzít základní přísady, které jsou pro mrkvový dort typické, a můžete si s nimi hrát donekonečna. Výsledkem nemusí být jeden velký monumentální dezert s krémem, naopak je zde prostor pro spoustu variací. Jejich chuťový základ tvoří:
- mrkev
- koření (nejčastěji skořice, skvělé je i britské mixed spice nebo zázvor, pro obměnu také naše perníkové koření)
- vlašské ořechy
- krémový sýr
- citron
Tyto přísady se uplatní v nazdobených cupcakes, sušenkách či lívancích ke snídani. Mrkev se nemusíte bát použít ani v bábovce nebo poněkud výstředních donutech. Kterou z následujících sladkostí à la mrkvový dort vyzkoušíte jako první?
1 Minidortíky
Nejjednodušší způsob, jak připravit mrkvový dort, aby to nebyl mrkvový dort. Jeho zmenšenina má všechno, co si na mrkvovém dortu zamilovat: vláčný korpus, božskou chuť a svěží krém. Pokud dortíky navíc nazdobíte do podoby velikonočních zajíčků, získají zábavnou tečku navíc. Pokud se na zdobení necítíte, věřte, že i bez zaječích uší chutnají malé dortíky výborně.
2 Mrkvové sušenky
Nahraďte část mouky mletými vlašskými ořechy, přidejte výrazné koření a křupavá variace na mrkvový dort je na světě. Pro zdravější výsledek si můžete pohrát s celozrnnou moukou, ubrat cukr a přidat rozinky.
3 Oranžová zmrzlina
Tahle zmrzlina by udělala radost každému zajíčkovi. Dokonce ji i v jeho podobě můžete servírovat: upečte sušenky v podobě zaječích oušek a připíchněte je do kopečku zmrzliny. Pobavíte děti i dospělé.
4 Mrkvová roláda
Ta babiččina, piškotová, je prostě klasika, vy ale můžete na jaře odlehčit, do těsta přidat mrkev a místo máslového krému roládu promazat svěžím sýrovým krémem, který voní citronovou kůrou.
5 Mrkvové vafle
Kombinace mrkve, ořechů a koření sluší nejen vaflím, ale také nadýchaným lívancům. Vyberte si, co máte nejraději. Podávat je klidně můžete se zakysanou smetanou nebo si připravit luxusnější variantu krému z čerstvého sýru a citronu.
6 Mrkvové smoothie
Snídaně snů pro všechny, kteří se pustili do jarního detoxu a hubnutí. Není to zrovna z kategorie „Hříšné mlsání“, ale kdo by odmítnul, dát si k snídani „něco jako mrkvový dort“ a cítit se u toho super fit?
7 Mrkvové řezy
Jsou krásně vláčné a místo krému je zdobí parádně kyselá ledová poleva, kterou můžete využít i na muffiny, sušenky či bábovku, pokud se je rozhodnete péct na způsob mrkvového dortu, ale nechcete použít krém.
Skvostných sladkostí s mrkví se dá vymyslet opravdu spousty. Pro více inspirace nahlédněte do našich dalších receptů. Jaro je tady!
Přidat komentář