800 let stará tradice
Do Japonska, kde se čaj Matcha začal připravovat, jej přinesl v podobě semínek zenový mnich Eisai ze svého studijního pobytu v Číně v roce 1191. Práškovou formu dali čaji již v čínských klášterech, dobře znali jeho léčivé účinky. Esai však zavedl novou aplikaci čaje, kterou zapsal do své knihy Pití čaje pro zdraví, kde shrnul také zdravotní benefity Matcha čaje. Rozemletý zelený prášek ve vodě se začal hojně popíjet jako nápoj, niko lék, ve šlechtických kruzích celého Japonska. Později si čaj našel oblibu u samurajů, kteří vytvořili rituál Matcha čaje vnášející klid a harmonii do jejich nebezpečného života. Čajový obřad je znám dodnes.
Před sklizní je třeba tmy
Matcha je vyráběn, stejně jako ostatní zelené i černé čaje, z čajovníku čínského. Matchu však odlišuje poloha pěstování i následné zpracování. Roste na stinných polích a plantáží. Rostlinám je odebráno až 90 % slunečního světla, je tak nucena vytvářet mnohem více chlorofylu, než by musela na slunečném místě. 20 dní před samotnou sklizní se celá plantáž zastíní úplně. zakrytím čajovníku se docílí chutnějších a tenčích lístků, včetně již zmíněného chlorofylu. Díky tomu si zachovají více nutričních benefitů. Sběr probíhá začátkem května, listy jsou sklízeny výhradně ručně. Ihned po sběru jsou přeneseny do továrny zvané aracha. Výroba čaje Matcha je jednou z nejnáročnějších metod v produkci čajů, jen elitní japonští farmáři znají know-how.
V prach se obrátíš
Přeměna čajových lístků na jemný prášek není tak jednoduchá, jak by se zdálo. Všechny listy projdou nejdříve párou zabraňující fermentaci, listy se udrží čerstvé a veškeré živiny v nich zůstávají. Pak se suší, jejich hmotnost se sníží na pětinu. Čaj se v této fázi nazývá aracha, tedy v překladu surový čaj. Poté se na čaj vrhají odborníci, posuzují barvu, vůni, kvalitu i chuť, čaje jsou v různé kvalitě, je tedy potřebná kategorizace zkušených. Lístky je nutné oddělit od stopek, větviček a nečistot. Jen tak je zajištěno, že se produktem stane jemná a čistá dužina čajovníku. Nakrájená na stejné kusy se nazývá tencha. Posledním krokem při výrobě je mletí na žulových mlýnech, jeden mlýn semele pouhých 40 gramů čaje za hodinu. Takováto zdlouhavá technika zaručí, že se v čaji zachová aroma, barva a dokonalá chuť. Rozemletá tencha se mění na jemný prášek tvořený zrníčky velikosti 5-10 mikrony. Výsledkem je jedinečná Matcha.
Domácí příprava čaje Matcha
Příprava čaje je v Japonsku součástí kulturního dědictví, především čajový obřad vytvořený samuraji, dnes však oblíbenou volnočasovou aktivitou všech Japonců. Tradiční příprava vyžaduje 9 speciálních nástrojů: čajovou nádobu na uskladnění čaje vyrobenou ze dřeva, papíru či bambusu, čajovou keramickou misku, metličku na míchání prášku, kterou se do čaje vyšlehává písmeno M či W, čajovou bambusovou lžičku pro nabírání čaje, přenosnou konvici i s víčkem, železnou nádobu na vaření vody, misku na odpadní vodu a měšec do kterého se všechny pomůcky uklidí, tradičně bývá vyráběn z hedvábí. Takovouto sadu můžete zakoupit i u nás, pokud se ale rozhodnete Matcha čaj připravit s tím, co doma už máte, poradíme vám jak na to.
Převařte vodu a nechte ji zchladnout na 70-80 °C. Vsypte půl lžičky čaje Matcha, či množství uvedené na vašem čaji, zalijte 1 dcl připravené vody a pomocí metličky či elektrického šlehače na mléko důkladně rozmíchejte a našlehejte. Řídká pěna po chvíli zhoustne a vy máte dokonalý Matcha čaj. Matcha se dá pít i za studena, v létě je ideálním osvěžením. K přípravě potřebujete shaker, do kterého dáte 1 lžičku Matcha čaje, kostky ledu a 1 dcl studené vody. Protřepáváme důkladně dokud se nevytvoří pěna a prášek čaje se zcela rozpustil. Dochutit můžete limetkou.
Matcha působí pozitivně na naše zdraví
Zelený Matcha, typický pro svou zářivě zelenou barvu, je velice kvalitní čaj s neobyčejnými účinky. Shrneme vám ty nedůležitější.
- působí jako stimulant, dodá vašemu tělu energii po celých 8 hodin
- podporuje paměť, zlepšuje soustředění, osvěží mysl a zlepší náladu
- je bohatým zdrojem antioxidantů, detoxikuje organismus a zbaví tělo volných radikálů, těžkých kovů i toxinů
- najdeme v něm také aminokyselinu L-theanin, která svými účinky působí jako kofein
- dále jsou v něm vitaminy C, A, E, minerály draslík, vápník, vodík, zinek a železo
- podporuje hubnutí
- posiluje imunitní systém
- působí proti vzniku infekcí
- preventivně účinkuje proti vzniku kardiovaskulárních chorob i rakoviny
- zlepší krevní oběh
- snižuje cholesterol
- zklidní střeva i žaludek
- pomáhá při nachlazení, horečce a onemocnění horních cest dýchacích
Pravidelné pití Matcha čaje je bez žádoucích účinků, vychutnat si ho mohou těhotné a kojící ženy, denní dávka by však neměla přesáhnout 2 šálky, pro ostatní je to maximálně 6 šálků denně. Dětem jej však nepodávejte.
Díky své sytě zelené barvě jej využijeme také při pečení a vaření, recepty pro inspiraci vám přikládáme pod článek.
Přidat komentář