Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Kachní, křepelčí, pštrosí – ochutnejte netradiční druhy vajec

Máte už po krk klasické omelety? Možná přišel čas na změnu. Vybrali jsme pro vás tři netradiční druhy vajec, díky kterým už vaše míchaná vejce nikdy nebudou stejná. Které z nich se vám zamlouvá nejvíce?
23. 3. 2021 | Autor: Petr Šúth

Vejce jsou plné důležitých živin, minerálů a vitaminů. Ještě donedávna ale byla považována za nebezpečnou potravinu, jejíž pravidelná konzumace měla mít za následek rapidní nárůst cholesterolu v těle.

7 důvodů, proč si dopřát vejce

Stále věříte mýtu, že vejce škodí zdraví, protože zvyšují cholesterol? Nemusíte se bát, bylo už několikrát prokázáno,...

Dnes už naštěstí víme, že tato výtka tak úplně neplatí, a pokud konzumujeme vejce v rozumné míře, prudkého zvýšení cholesterolu se obávat nemusíme. Pokud se vám přesto vaječná omeleta už zajídá, vyzkoušejte méně obvyklé druhy vajec. Uvidíte, že jí opět přijdete na chuť.  

1. Kachní vejce

Jedno americké přísloví údajně praví: „Když slepice snese vejce, dělá velký povyk. Snese-li vejce kachna, ani nepípne. A proto se na celém světě jí jen slepičí vejce.

Tato lidová moudrost na(ne)štěstí už dnes většinou neplatí. Kachní vejce se totiž mezi labužníky těší stále větší oblibě. Od těch slepičích se přitom zase tolik neliší. Jsou ale větší (kachní vejce mají v průměru 8,5 cm, slepičí sotva 5,5 cm) a kaloričtější. Díky tomu mají i výraznější chuť

Zatímco u nás teprve přicházíme na jejich kouzlo, mnohem populárnější jsou například v Thajsku, kde se z nich připravují kachní taštičky. Angličané je zase využívají při pečení moučníků.

Pokud patříte mezi méně náročné strávníky, klidně si z nich připravte třeba tradiční vejce natvrdo. Dejte si ale pozor: u kachních vajec hrozí větší riziko salmonely, proto musí projít řádnou tepelnou úpravou (vařte 20 minut).

2. Křepelčí vejce

Nenápadná kropenatá vajíčka jsou oproti slepičím sotva třetinová (jedno vajíčko má kolem 15 g). Pod tenkou skořápkou se ale ukrývá doslova nálož zdraví prospěšných látek. Křepelčí vajíčka obsahují totiž velké množství vitaminů (A, B1, B2), ale také značný podíl minerálů jako železo, vápník, fosfor, hořčík nebo zinek.

Dřívější výzkumy navíc naznačují, že konzumace křepelčích vajec může napomáhat v bojích s alergiemi, proti chřipce a nachlazení, nebo dokonce při zánětech jícnu. 

Pečené křepelky s pórkovými bramborami

Křepelčí maso má příjemně výraznou chuť a pokud ho zkombinujete s naší přílohou z brambor a pórku, získáte pokrm jako z...

Není proto divu, že jim přišli na chuť také v Japonsku, kde se využívají při přípravě proslulého sushi. A pokud byste si někdy vyrazili na výlet po Jižní Americe, možná je objevíte na stáncích s rychlým občerstvením: ve formě polevy se totiž přidávají do hamburgerů nebo párků v rohlíku.

Křepelčí vejce mají ale ještě jednu výhodu: riziko, že se při jejich pojídání nakazíte salmonelou, je v tomto případě minimální. Může za to pevná podskořápková blanka, která brání pronikání bakterií.

Vajíčka tak můžete bez obav přidat do salátu nebo si z nich připravit volské oko. Patříte-li mezi skutečné gurmány, můžete také vyzkoušet jednu specialitu: vejce uvařte, oloupejte, obalte v mouce a opékejte nad ohněm. Určitě si pochutnáte.

3. Pštrosí vejce

Nekorunovaný král vaječné říše. Pštrosí vejce mají v průměru 600 – 1500 g (doposud největší se objevilo ve Švédsku a vážilo obdivuhodných 2,589 kg). Mezi úspěšné evropské producenty patří Itálie, Belgie nebo Portugalsko, ale na vejcích si velmi rádi pochutnávají třeba Australané.

Polévka z pštrosího krku

Když jsem šla prvně na trh, viděla jsem tam prodávat chlazené pštrosí krky z moravské farmy. Řekla jsem si, že by se...

Z pštrosího vejce si můžete připravit omeletu nebo plněné palačinky. Nezapomeňte si ale přizvat na pomoc další členy rodiny, kteří vám s konzumací pomohou. Pštrosí vejce vydrží čerstvé i čtyři týdny, jakmile je ale skořápka narušena, musí se sníst co nejdříve.

Šikovnou partu pomocníků oceníte i při přípravě pokrmu. Pštrosí vejce má opravdu tvrdou skořápku a chovatelé doporučují sáhnout po elektrické vrtačce a následně vyfoukat vejce kompresorem.

Pokud se ale nenecháte zastrašit, čeká na vás dokonalá vaječná delikatesa, která vás nasytí na zbytek dne. Troufnete si?

Související

Jak na to – pošírované vejce

Naučte se uvařit dokonalé pošírované vejce s pevným, dokulata vytvarovaným bílkem a tekutým středem.

Omeleta se slaninou, avokádem a sýrem

Slanina, vejce a sýr, to je vysoce oblíbené trio. Máslová chuť avokáda a jeho jemná, svěží barva ho promění v ještě...

Volské oko

Rychlejší večeři nepřipravíte

Hemenex

Prohřátá šunka, pevný bílek a krémové žloutky

8 nejoblíbenějších pokrmů z vajec

Jednu chvíli se říkalo, že způsobují vysokou hladinu cholesterolu, ale toto tvrzení je dávno vyvrácené. Naopak vejce...

Snídaně na vidličku

Tohle je hodně vtipné jídlo. Křupavé pečivo (vůbec pro ně nemusíte ráno letět do pekárny, stačí opéci to zbylé z...

Zdánlivě obyčejný hemenex a jak si jej připravit

Ham and eggs, českou zkomoleninou hemenex, kombinuje ty nejlepší suroviny pro vydatnou snídani – šunku a vejce. Způsobů...

Velikonoce v přírodních barvách. Vyzkoušejte triky pro barvení vajíček bez chemie

Cibulové slupky na obarvení velikonočních vajíček zná určitě každý. Věděli jste, že skvěle poslouží také červená řepa,...

Přidat komentář