Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Kapří manuál aneb Jak připravit výborného štědrovečerního kapra?

Ať už během Štědrého dne držíte půst, nebo si dopřáváte jedno cukroví za druhým, jedno je jasné. Večer o hladu nebudete! Už několik desítek let dominuje štědrovečerní tabuli smažený kapr v doprovodu domácího bramborového salátu. Jak ale kapra připravit, aby lahodil všem členům rodiny?
22. 12. 2020 | Autor: Alžběta Rybářová

Kuřecí nebo vepřové řízky jsou sice chuťově výborné a na přípravu poměrně snadné, avšak klasická štědrovečerní večeře by se měla skládat ze smaženého kapra a bramborového salátu. Na druhou stranu je pochopitelné, že mnoho lidí se do přípravy kapra nehrne. Výběr ryby, porcování i následné smažení je doprovázeno několika pravidly. Už teď vám ale můžeme slíbit, že chuť smaženého kapra za to stojí!

1. Nepodceňte výběr

Najít ideálního kapra na štědrovečerní hostinu je vyšší dívčí. V ideálním případě vybírejte od rybářů, kteří v kádích mají čilé kapry. Při výběru se soustřeďte také na kapří hmotnost, která by měla ukazovat na číslici 2 až 3 kilogramy. Pokud se rozhodnete pro menšího kapra, pak hrozí, že bude cítit bahnem. Rozhodně není ostuda, když rybářem vyloveného kapra odmítnete, a vyberete si takového, který vás zaujal. Následně záleží na vás, zda se rozhodnete, aby rybář kapra zabil, nebo se tohoto nepříjemného aktu zhostíte sami. Lidem, kteří nemají se zabíjením kapra bohaté zkušenosti, radíme možnost první.

2. Správné filetování

Jakmile je kapr zabitý, můžete se vrhnout do jeho filetování. V první řadě ho zbavte šupin, následně odřízněte hlavu a ocasní ploutev. Položte kapra pateří k sobě a proveďte podélný řez, kterým ho rozdělíte na dvě poloviny. Snažte se, aby nůž kopíroval žeberní kosti a postupujte od hlavy až k ocasní ploutvi. V dalším kroku odřízněte hřbetní kost, a to opět směrem od hlavy k ocasu. Následuje pravděpodobně nejtěžší část, kterou je zbavování kostí. Položte kapra tak, aby žeberní kosti směřovaly nahoru, a poté je seřezávejte směrem od páteře dolů. I když by se mohlo zdát, že je hotovo, opak je pravdou. Nyní se vrhněte na drobné kůstky v trupu kapra, které je třeba rozporcovat na malé části. Teď už stačí filety zbavit blán a máte hotovo!

10 výtečných jídel na štědrovečerní hostinu

Pod tradičním štědrovečerním menu si obvykle představíme rybí polévku, smaženého kapra a bramborový salát. Co však...

3. Využijte kapra na maximum

Výhodou kapra je, že ho můžete zužitkovat do poslední kostičky. Odříznutou hlavu, blány i zmiňované kosti jsou výborné na rybí polévku, kterou můžete podávat k obědu nebo jako první chod štědrovečerní večeře. Nevyhazujte ani kapří šupiny, o kterých se traduje, že přináší peníze. V ideálním případě je vložte pod talíře a následně obdarovaným připomeňte, aby si šupiny vložili do peněženky. Jedině tak bude kouzlo skutečně fungovat.

4. Vzhůru na smažení

V dnešní době se snažíme, abychom pochoutky smažili na tenké vrstvě oleje. Při smažení kapra je ale žádoucí, aby doslova plaval v oleji. Paradoxně nebude tolik nasáklý tukem a rychleji a stejnoměrněji se prosmaží. Stejnou službu vám samozřejmě poskytne fritéza. Do hlubšího kastrůlku tedy nalijte velké množství tuku, ideálně sádla, které rozpalte na vyšší teplotu. Správný okamžik na vložení kapra poznáte tak, že když do oleje vhodíte kousek chleba nebo pár drobků strouhanky, okamžitě se začnou smažit. Rybu smažte asi 4 až 5 minut po každé straně, až bude kůrčička krásně zlatá. Po usmažení klaďte kousky ryby na vrstvu kuchyňského papíru, který odsaje přebytečný tuk.

České Vánoce: tradice a zvyky na Štědrý den

Vánoční přípravy jsou nyní doslova v plném proudu, našimi domovy se line vůně vánočního cukroví mísící se s vůní...

Související

Houbový kuba

K přípravě houbového kuby je naprosto nezbytné vepřové sádlo. Pokrmu dodá charakteristickou chuť a vůni. Pokud máte...

Vánoční rybí polévka

Lehce zahuštěný rybí vývar přijde vhod obzvlášť těm, kdo viděli zlaté prasátko – připraví prázdný žaludek na sytý...

Domácí vinná klobása

Vinnou klobásu můžete hned upéct, nebo zamrazit do zásoby (v tom případě ji ale před pečením vytáhněte včas, aby...

Telecí řízek, základní recept

Maršál Radecký by měl radost! Když z Milána do Vídně přivezl recept na smažený řízek, netušil, kolik obměn bude mít...
Dokonalá vánočka krok za krokem

Dokonalá vánočka krok za krokem

Vůni a chuti doma upečené vánočky se nic nevyrovná. Ta dělá ty pravé Vánoce. Posnídejte letos také s láskou připravenou...

Přidat komentář