Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

6 nápadů, čím naplnit koblihy

Nadýchané smažené koblihy nemusí skrývat jen ovocnou zavařeninu. Máme pro vás inspiraci na náplně, kterým neodoláte.
5. 2. 2021 | Autor: Jana Kopřivová

1 Tradiční zavařenina

Takto si koblihy asi představí většina z nás. Smažené koblihy plněné zavařeninou jsou naprostá klasika. Ať už zvolíte kontrastní rudou jahodovou nebo jemnou meruňkovou, pochutnáte si. Na koblihy z půl kila mouky budete potřebovat přibližně 250 g zavařeniny.

Koblihy můžete plnit před smažením nebo už hotové, usmažené. Tak budete mít jistotu, že zavařenina nevyteče. I malé množství džemu v horkém oleji může koblihy nenávratně pokazit. Kvůli vysoké teplotě tuku rychle zkaramelizuje a smažené pečivo poznamená nehezkými černými tečkami. Proto doporučujeme koblihy plnit už usmažené. Přesný návod najdete v tomto článku.

Masopustní koblihy

Pokud si na plnění netroufáte, smažte koblihy prázdné a džem do nich nastříkejte dodatečně. My jsme to na fotku udělali...

2 Ovocné pyré

Další variantou nekrémové náplně do koblihů je ovocné pyré. Smažené pečivo díky němu nebude tak sladké jako s džemem, navíc si kdykoliv můžete vyrobit své vlastní. Stačí vám k tomu jen rozvařit, rozmixovat a ochutit pár jablek nebo hrušek. To se hodí, když zapomenete koupit zavařeninu. Hotové koblížky můžete nakonec pro úplnou dokonalost obalit ve skořicovém cukru.

Skořicové koblihy s jablečným pyré

Díky jablečnému pyré budou koblihy méně sladké než ty plněné marmeládou.

3 Sametový krém

Nadýchané koblížky s jemným krémem vonícím vanilkou jsou prostě božské. Plnit je můžete buď podélně rozkrojené jako v receptu dole, nebo pomocí cukrářské plničky, kdy náplň zůstane uzavřená uvnitř. Takto naplněné koblihy podávejte pěkně vyrovnané v řadě vedle sebe. A jaký krém zvolit? Inspirujte se naším receptem nebo vyzkoušejte smetanový krém z bílé čokolády podle Maškrtnice. 

Bostonské koblihy s krémem

Bostonské koblihy jsou sice pracné, ale výsledek stojí za to! Krém je lehký jako vánek a poleva se rozplývá na jazyku.

4 Překvapivá ricotta

Tvarohová buchta, nebo kobliha? Podobně jako u jablečného pyré i u ricottové náplně vás příjemně překvapí menší sladkost, kterou příjemně osvěžuje strouhaná citronová kůra.

Koblihy s ricottovou náplní

Ricottová náplň přibližuje koblihy k tvarohovým buchtám. Vyzkoušejte ji, nás dostala na první ochutnání!

5 Hříšná čokoláda 

Čokoládová pomazánka nebo krém udělají koblihám stejně chutnou společnost jako jiné náplně. Při plnění postupujte stejně jako u koblih s krémem. Vyzkoušet můžete také variantu, kdy do koblih před smažením vložíte čtvereček mléčné čokolády a pevně uzavřete. 

6 Cukrový poprašek

Že je náplň v koblihách to nejlepší? Souhlasíme, ale pokud máte chuť vyzkoušet minimalistické koblihy, stačí je krátce po usmažení, ještě horké obalit v cukru ovoněném vanilkovým luskem nebo skořicí. Jak si takový připravit doma, najdete v článku tady.

Skořicové vločky

Kdo říká, že koblihy musejí mít jen oblé tvary? Vykrájet z nich můžete třeba i romantické vločky.

Inspirace ze světa

Smažené pečivo z kynutého těsta najdete v různých koutech světa. Ať už jsou to americké donuty s pestrobarevnou polevou, mexické churros s horkou čokoládou nebo malé koblížky buňuelos, které pocházejí ze Španělska a zalíbení v nich našla celá Latinská Amerika. V jejích zemích se traduje, že smažené koblížky nosí a symbolizují štěstí. Pečivo neplní, ale polévají sladkými a voňavými sirupy.

Každá země jim dala jinou úpravu. Na Kubě si buňuelos dáte s karamelem ochuceným anýzem, jinde je podávají s medem či karamelovým sirupem, který je v zemích latinské Ameriky velmi oblíbený. A jak vám nabídnou buňuelos v Mexiku? Klasické kynuté těsto smaží po malých kouscích v horkém tuku a polévají je sirupem z třtinového cukru ochuceným guavou (ovoce s vysokým obsahem vitaminu C) a skořicí

Chcete ještě více koblížkové inspirace? Mrkněte do následujících receptů.

Související

Masopustní pečení aneb od pagáčů po koblihy

Nejem masem živ je člověk. Během masopustu přijde k chuti i kousek pečiva. Ať už to budou vypečené rohlíčky nebo chleba...

Skořicové vločky

Kdo říká, že koblihy musejí mít jen oblé tvary? Vykrájet z nich můžete třeba i romantické vločky.

Vídeňské masopustní koblihy

Nadýchané jako peřinka...

Koblihy & donuty se ciderem a javorovým sirupem podle Maškrtnice

Večer zaděláte, ráno usmažíte. Horké jsou totiž nej!

Nejlepší koblihy

Globálně proslulé sladké pečivo je i naším národním pokladem. Naučte se světové koblihy a váš kuchyňský repertoár...

Skořicové koblihy s jablečným pyré

Díky jablečnému pyré budou koblihy méně sladké než ty plněné marmeládou.

Česká kuchyně – koláče, buchty a moučníky

Pořádně si osladit život, to opravdu umíme. Co je dobré, věděli už naši předkové a my v téhle lahodné tradici s radostí...

Česká kuchyně – zabijačka a další hody

Říká se, že když už jíme maso, měli bychom prokázat úctu poraženému zvířeti tím, že se postaráme, aby z něj nic...

Jak připravit dokonalé koblihy

Nadýchané koblížky s lahodnou náplní patří nejen na slavnostní stůl. Ať už se do nich pustíte kdykoliv, následujte náš...

Koblihy a spol.

Do těchto dozlatova usmažených krasavců se zamilujete!

7 věcí, které jste (ne)věděli o donutech

Donuty jsou prostě americká láska. Koblihy ze smaženého kynutého těsta se od našich středoevropských liší typickou...

Přidat komentář