Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Kořenová zelenina 5x jinak

Na jaře si užíváme čerstvý chřest a špenát, na podzim zase cukety a dýně. Často přehlížená kořenová zelenina je skvělá po celý rok a nemusí se používat jen do základů omáček. Jak si ji vychutnat trochu jinak prozradíme v našem článku.
11. 3. 2021 | Autor: Tereza Mašková

Nejčastěji si pod kořenovou zeleninou představíme mrkev, pastinák a celer. Tuhle klasickou trojici s oblibou dáváme do omáčkových základů a vývarů. Pokud se ovšem rozhodneme nahlédnout do škatulky kořenové zeleniny trochu více, rychle zjistíme, že je tahle skupina daleko obsáhlejší. 

Kořenová zelenina je, jak už název napovídá, pěstována pro své kořeny, hlízy a bulvy, které rostou pod povrchem. U některých druhů se spotřebovává i nať – například u petržele a celeru, ale není to pravidlem. Kromě oblíbené trojkombinace sem patří také křen, ředkvičky, tuřín, řepa, batáty a také čím dál tím více populární hadí mord španělský známý pod pojmem černý kořen. Dokonce sem spadají také léčivé kořeny zázvor a kurkuma. 

V české kuchyni se objevují již velmi dlouhou dobu a patří mezi nejdéle pěstované druhy zeleniny u nás. Pod zemí jsou totiž chráněné a jejich pěstování není žádná věda. Obsahují minerály, vitaminy, vlákninu, éterické oleje a spousty dalších prospěšných látek. Pbecně mají velmi dobré výživové hodnoty a dají se připravovat na stovky způsobů. 

1. Dejte ji do pekáče

Ne úplně nejoriginálnější ale rozhodně jedno z velmi oblíbených využití kořenové zeleniny. Důvod je jasný – málo práce pro velkou parádu. Stačí zeleninu jen nakrájet (případně oloupat), přidat trochu olivového oleje, koření, dát péct a do hodiny je hotovo. Navíc se k ní dá přidat kousek masa nebo oblíbený sýr. Chutě se krásně prohloubí a vznikne lehké, jednoduché jídlo z jednoho pekáče, které oceníte především v hektickém týdnu. Skvělé je si procvičit základní recept na pečenou zeleninu nebo k ní přidejte kuře

2. Polévka pro každého

Miska poctivé polévky vylepší snad jakýkoli pochmurný den. Zasytí, zahřeje, vydrží na další dny v lednici, a navíc si na ní náramně pochutnáte. Polévky jsou vděčným jídlem, při jehož přípravě můžete využít různé zbytky z lednice. A každý si navíc snadno najde svou oblíbenou. Kořenová zelenina je pro přípravu polévky doslova jako stvořená. Doma si můžete připravit třeba polévku námi přezdívanou ala svíčková nebo tu z červené řepy s cizrnou

3. Oživí každý salát

Způsobů, jak zpestřit salát, jsou stovky. Můžete přidat maso, sýr, vajíčka, luštěniny, a dokonce i kořenovou zeleninu hned v několika podobách. S jarním detoxem pomůže například červená řepa, kterou si do salátu můžete přidat nakládanou nebo syrovou. Také se dá lehce využít přebytek pečené zeleniny ze včerejší večeře. 

Salát z pečené kořenové zeleniny

Zkaramelizované pekanové ořechy dodají salátu neopakovatelnou chuť.

4. Všestranné krémy

Nejrůznější pyré jsou v posledních letech vidět nejen na menu ve vyhlášených restauracích, ale pomalu dobývají i naše domácí tabule. Působí velmi efektně a pohladí na jazyku. Základ je jednoduchý – povařit, rozmixovat, přepasírovat a dochutit. Vyzkoušejte naše pastinákové, které je skvělou přílohou ke steakům nebo štiplavější pyré z řepy a křenu k víkendové pečeni. 

Obrácené hovězí řízky a celerovo-bramborové pyré

Počáteční nedůvěru k neobvyklému postupu nakonec vystřídalo velké nadšení.

5. Osladí život

Ač by se to na první pohled nemuselo zdát jako dobrý nápad, tak například řepu či mrkev hravě využijete do nejrůznějších dezertů. V posledních letech se stal velmi oblíbený mrkvový dort, který je právě díky mrkvi krásně vláčný. Oranžové brambory neboli batáty zase krásně osladí bábovku s lískovými oříšky a pastinákový dort potěší i ty nejmlsnější jazýčky. 

Sladké pečení se zeleninou

Máte rádi k nedělní kávě čerstvě upečenou buchtu, ale už vám docházejí nápady, jakou tentokrát připravit? Moučníky...

Související

Vepřová pečeně s kořenovou zeleninou

Pečínku se zeleninou můžete při podávání doprovodit bramborovou kaší, vařenými bramborami nebo jen...

Restovaný pastinák s chorizem

Právě chorizo a česnekový dresink vrátí pastináku sílu a udělají z něj pokrm par excellence! A rukola? Ta dokonalý...

Zapečený pastinák a sladké brambory

Bezmasá pochoutka s bylinkami, česnekem, cibulí, zalitá báječnou smetanovou směsí.

Mrkvový dort

Veselý, šťavnatý, plný čerstvé mrkve...

Kořeněná mrkev po marocku

Přloha plná vitaminů. Okořeňte mrkev koriandrem a harissou.

Rychlé nakládané ředkvičky

Sladkokyselý ředkvičkový salát oceníte všude tam, kde byste si dali kyselou okurku. Naložené ředkvičky jsou dobré i...

Ředkvičky zapečené s medem a skořicí

Tahle variace bude ještě jemnější, když ředkvičky pět minut před pečením předvaříte, ideálně v páře.

Promačkaný tuřín s karotkou

Vynikající příloha k dušené zvěřině nebo hovězímu

Hovězí pečeně s červenou řepou a křenem

Plnohodnotný oběd – zasytí opravdu každého. Nádherně jemný...

Celerový gratin

Celer si se sýrem a smetanou skvěle rozumí. V tomto gratinu naprosto zazáří!

Čokoládový chlebíček s červenou řepou

Čokoládový chlebíček můžete připravit i z běžné nakládané řepy. K podávání je dobrá nejen šlehačka, ale i zakysaná...

Domácí vermikompostér a co do něj (ne)patří

Každá domácnost produkuje značné množství organického odpadu, který by bylo škoda vyhazovat. Zvláště pokud si uvědomíte...

Přidat komentář