Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Kouzlo a tradice britských masových koláčů

Koláčky plněné hovězím, vepřovým nebo skopovým masem namísto ovoce nejsou pro Brity nic zvláštního. Naopak jsou ve Spojeném království masové koláče snad ještě populárnější než ty sladké a jsou také naprosto nedílnou součástí slavností i tradic. Najde se zde totiž náplň téměř pro každého. Někdo preferuje klasiku v podobě Shepherd's Pie, někdo si zase rád pochutná na koláči s hlavičkami a ocásky sardelí.
20. 3. 2021 | Autor: Tereza Mašková

Jak se Velká Británie stala koláčovým impériem  

Bohatá historie koláčů sahá až do období 9 500 př.n.l. do starověkého Egypta. Zde si dopřávali placičky obložené nejrůznějšími náplněmi, které se údajně podobaly spíše našim klasickým kulatým koláčům. Revoluční myšlenka uzavřít náplň do těsta pochází ze starověkého Říma. Tato forma pokrmu začala pomalu proudit dál Evropou. V severněji položených zemích se daleko častěji používalo máslo a sádlo než olivový olej, který byl naopak populární v oblastech kolem Středozemního moře. Těsto bylo tedy tužší, dalo se vyválet a formovat – a tradiční koláč jak jej známe dnes byl na světě. 

Slané koláče se postupně staly oblíbeným pokrmem námořníků, protože dobytek cestoval s kuchařem a řezníkem v podpalubí. Krusta navíc udržela masovou náplň po určitou dobu čerstvou, a navíc nebylo potřeba žádného příboru ani talíře k přímé konzumaci. Koláče s nimi tedy cestovaly na plavbách a dostaly se i do Ameriky. Nejdříve se zde těšily velké oblibě, ale v současné době jsou ty masové nahrazeny spíše sladkými. Obecně se britská koláčová kultura stále projevuje v zemích Commonwealthu. Někde méně a někde více – například v Austrálii jsou masové koláče snad stejně oblíbené jako v Británii samotné.  

7 skvělých receptů z britské kuchyně, které musíte vyzkoušet

Anglická gastronomie je plná rozmanitých chutí. Na rozdíl od své francouzské rivalky není možná tak proslulá, rozhodně...

Pastýřský, ledvinkový a spousta dalších

V základu je to velmi jednoduchý pokrm – těsto a náplň. S obojím se dá však velice snadno experimentovat. Těsto bývá nejčastěji listového typu, ale často se zaměňují nejrůznější tuky či se kombinují (máslo, sádlo a rostlinný tuk). Je důležité, aby směs hezky držela pohromadě a zároveň byla nadýchaná, aby chutnala a dala se jednoduše kousat i bez krájení. Dělí se i podle toho, jestli náplň obklopuje plně nebo je spíše jen pokličkou na zapékací misce. 

Do náplní se používá prakticky cokoliv. Samozřejmě zde najdeme nejrůznější druhy masa, bylinky, zeleninu, brambory, omáčky – zkrátka to, co během staletí měly kuchařky po ruce. K těm nejpopulárnějším druhům patří koláče s mletým hovězím a kořenovou zeleninou, které jsou známé pod pojmem shepherd's pie. Dalšími jsou klasický se steakem a ledvinkami nebo kuřecí s houbami. Pro Anglii jsou naprostou klasikou vepřové koláčky, na které najdeme nespočetné množství receptů. Naopak ve Skotsku se připravují se skopovým masem. Zapékají v nich ale i hlemýždě, mušle a mořské plody nebo i vnitřnosti na způsob haggisu. Je zde vidět také americký vliv, takže můžeme ochutnat koláč alá hamburger, hot dog nebo makaróny se sýrem. 

Jak připravit domácí listové těsto

Příprava domácího listového těsta je trochu vyšší dívčí. Proč byste se do ní měli pouštět, i když je listové těsto...

Koláčoví rekordmani

Pie and Mash je podnik ve východní části Londýna, který je často pokládán za nejstarší anglický fast food. Od roku 1862 zde podávají koláč s hovězím masem, bramborovou kaší a úhořem v rosolu. Vše je zalité petrželkovou omáčkou podle starého rodinného receptu. 

Asi nejkurióznějším koláčem se mohou pochlubit v městečku Mousehole. Podle legendy zde během jedné bouře vyplul odvážný rybář a dovezl nejrůznější druhy ryb, kterými nakrmil všechny obyvatele. Restaurace The Ship Inn si tuto událost připomíná podáváním Stargazy pie. Koláč obsahuje šest druhů na kousky nakrájených ryb. Pomalu se pečou společně s bylinkami, smetanou s bramborovou kaší. Vše je překryto velkým plátem těsta a ozdobeno hvězdičkami a celými sardelemi, kterým z koláče vykukují hlavy a ocasy. Domácí si bez tohoto koláče nedokážou představit 23. prosinec a údajně je právě hlava sardelí tou nejlepší částí. 

Nejdražší masový koláč na světě zapsaný v Guinnessově knize rekordů pochází samozřejmě také z Británie. Přesněji ho upekli kuchaři restaurace Fence Gate Inn v městu Lancashire roku 2005. Obsahoval japonské wagyu hovězí, lanýže, vzácné bluefoot, matsutake houby a exkluzivní víno Chateau Mouton Rothschild z roku 1982. Díky těmto ingrediencím se cena unikátního jídla vyšplhala na neuvěřitelných 10 000 liber, což je v přepočtu něco přes 300 000 korun.  

Kořeněný polentovo-masový koláč

Příprava je snadná, urychlí ji hotová italská omáčka. Aby byl povrch ještě vláčnější, dajte na něj kousky másla.

Kdy si na koláčích pochutnat?

Prakticky kdykoliv je k tomu příležitost. Malé obchody s vypečenými taštičkami najdeme na každém rohu, protože jsou velmi často konzumovány jako svačinky nebo snídaně po cestě do práce či školy. Masové koláče jsou nedílnou součástí všech možných oslav, průvodů, svátků a samozřejmě fotbalových utkání, které jsou často hlavním děním dne, týdne, měsíce nebo i roku.

Co se týče domácí přípravy, tak se často šetří na víkend. To je totiž dost času na přípravu i samotné pečení. Pokud někdo domácímu pečení úplně neholduje, může si vybrat jeden ze speciálních oslavných dnů, kdy jsou „páje“ ještě populárnější než obvykle. Každý rok se 23. ledna slaví Mezinárodní den koláčů a asi nebude překvapením, že zrovna v Británii ho prožívají o trochu víc než jinde. Nicméně, pokud někdo nestihl tento den v lednu dostatečně oslavit, má druhou příležitost na jaře. Vždy 1.–7. května se odehrává Koláčový týden. Ten se často slaví tím, že se každý den pochutnává na jiném tradičním koláči. Toto je unikátní příležitost vyzkoušet hned několik druhů a posedět s přáteli nebo rodinou, protože o takovou pochoutku je škoda se nepodělit.  

Související

Královský jídelníček: nahlédněte do menu Karla IV., současné britské královny Alžběty II. nebo třetího amerického prezidenta Thomase Jeffersona

Trendy současné gastronomie bývají často inspirovány chutěmi slavných osobností, jimž připravovali nebo připravují...

Rostbíf: objevte tajemství kultovní anglické pečeně

Pečené hovězí, které se tradičně podává při nedělním obědě, je mezi Angličany natolik populární, že se stalo nedílnou...

7 důvodů, proč si zamilovat britský čaj o páté

Drobné sendviče, koláčky s džemem a smetanou a spousta silného čaje – to je odpolední hostina podle Britů, kterou...

English Breakfast vs. Earl Grey: souboj nejznámějších černých čajů

Typická anglická snídaně se neobejde bez černého čaje, který si Britové rádi dopřávají s mlékem a cukrem. Mezi...

5 zajímavostí o fish & chips

Filet z bělomasé mořské ryby smažený v křupavém těstíčku a dozlatova smažené bramborové hranolky jsou stále jedním z...

Inspirativní britští kuchaři a kuchařky pod lupou

Co se vám vybaví, když se řekne britská kuchyně? Nám spousta skvělých kuchařů a kuchařek, od kterých se necháváme rádi...

Páj s mletým masem a vejci

Dvojitá porce překvapení! Po nakrojení slaného páje objevíte sekanou, která je navíc plněná vejci. Jeden plátek nikdy...

Samosy z trouby

Samosy plné zeleniny se vejdou akorát do dlaně. Mají jediný zápor – ani je nestihnete dát na talíř... Zkrátka...

Páje s kuřetem a houbami

Křehké těsto, vypečená kůrka a lahodná náplň – lahodné slané páje je nejlepší odpovědí na...

Svatební páj

Svůj oblíbený páj Jamie Oliver pojmenoval ‚svatební‘ na počest prince Williama a jeho ženy Kate.

Tamales páj

Nenápadné jídlo z pánve vás jistě uchvátí stejně jako nás. Po celodenním focení a asi 5 sytých chodech už jsme si...

Páj s uzeným kolenem

Na sladké koláče vás příliš neužije? Pak zkuste tento plněný uzeným kolenem!

Kuřecí páj se zeleninou

Rozmazlete se lahodným slaným pájem! Křupavé kousky těsta ukrývají neodolatelně krémovou náplň.

Základní těsto na slaný páj

Těsto, které spolehlivě drží náplň, jen ho nesmíte dlouho zpracovávat – s velmi pružným těstem se pak...

Přidat komentář