Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Lahodné máslové krémy, které sluší nejen dortům

Co by byl dort nebo košíček bez nadýchaného krému? Rádi si jej vychutnáme v cukrárně, ale na domácí přípravu si mnohdy netroufneme. Jednoduchým řešením je naučit se základní máslový krém, který má hned několik možností přípravy a nespočet využití. Jednoduše jej dochutíte nebo obarvíte podle potřeby, a když se vám podaří, výrobě domácích máslových pochoutek už nic bránit nebude.
6. 4. 2021 | Autor: Tereza Mašková

Proč je dobré se ho naučit?

Jednou z hlavních složek je máslo dodávající lahodnou chuť i kýženou strukturu. Je to jednoduše ingredience, kterou využíváme na všechno možné a moc dobře víme, že máslem pokrm doladíme a obohatíme. Používá se při pečení, smažení, do polévek, omáček, nejrůznějších základů, jen tak na polévání a samozřejmě do krémů. 

Velkou výhodou máslových krémů je jejich dlouhá trvanlivost. V lednici vydrží v perfektní kondici 3–7 dní podle druhu. Dále vyniká schopností držet tvar. V cukrařině se tedy využívají na okrasné části dortu tvořené špičkami. Vhodný je také na potahování, pokud nechcete mít práci s fondánem. Nejlepšího výsledku docílíte tím, že nejprve nanesete jednu nedokonalou vrstvu, necháte dort i krém zchladit a pak nanesete druhou již ukázkovou vrstvu. Bude krásně hladká a bez drobečků korpusu. Je taky vhodným podkladem právě pod fondán či marcipán, které narozdíl od šlehačkových či tvarohových krémů nerozmočí.

Cupcake: roztomilá a delikátní zmenšenina dortu

Malý dortík, velikostí i servírováním vhodný pro jednu osobu, se skládá z upečeného těsta v papírovém košíčku a...

Variace máslového krému

Klasika, odlehčený pudinkem nebo nebesky nadýchaný se sněhem? Jedno je jasné, máslové krémy jsou fantastickým nosičem pro širokou paletu chutí. Můžete do nich přidávat vanilku, ovocné redukce, čokoládu, kávu, citronovou šťávu, jemně mleté oříšky, griliáš nebo oblíbený alkohol (skvělý je tradiční rum i rozličné likéry). Také se používají například při barevném zdobení, barvu totiž drží skvěle. 

Krémová klasika

V úplném základu jde o změklé máslo (200 g) důkladně vyšlehané s cukrem (100 g). Tento poměr funguje, ale krém je pak trochu fádní a pořádně hutný. I když obsahuje skvělé máslo, tak mu prostě něco chybí. Často se do něj tedy přidávají i jiné složky, aby byl krém chuťově vyvážený. První variantou je smetana se žloutky. Budete potřebovat: 250 g másla, 100 g cukr krystal, 250 ml smetany ke šlehání a 5 žloutků

Nejdříve rozmícháte žloutky s cukrem, ke kterým postupně přiléváte horkou smetanu. Hlavně opatrně, aby se vajíčka nesrazila. Zahřívejte hmotu, než trochu zhoustne, pak ji přendejte do mísy a šlehejte do vychladnutí. Když máme krém pokojové teploty, stačí pomalu přidávat změklé máslo. 

Odlehčený pudinkem 

Pro odlehčené varianty existují dva základní postupy. Prvním je použití pudinku v prášku. Pak stačí jen připravit základní krém a k němu zašlehat zchladlý pudink uvařený podle návodu na obalu. Docílíte tím lehčí struktury a příchutí pudinku ovlivníte celý krém.

Druhou možností je příprava domácího pudinku. Není to nic složitého, stačí postupovat podobně jako u krému se žloutky a smetanou. Jen ke svařené smetaně přidáte i mléko a ke žloutkům škrob. Proces přípravy je totožný, jen se trochu změní poměry všech surovin. Budete potřebovat: 250 ml mléka, 250 ml smetany ke šlehání, 150 g cukr krystal, 370 g másla, 35 g bramborového škrobu a 7 žloutků.

Klementinkový dort

Slavnostnější a efektnější dort budete hledat jen těžko. Svěžest klementinek se skvěle doplňuje se šlehačkou ochucenou...

Odlehčený sněhem 

Tento oblíbený krém znají pod pojmem swiss meringue buttercream cukráři po celém světě. Perfektně drží tvar, je nadýchaný, a navíc sněhově bílý. Proto se s ním často potahují dorty. Budete potřebovat: 5 bílků, 450 g másla a 300 g cukru krystal.

Připravíte jej smícháním cukru s bílky, které postupně ohříváte nad vodní párou, než se krystalky cukru v bílcích úplně rozpustí. Pomůže zde i kuchyňský teploměr – měl by ukazovat přibližně 70 °C. Jakmile dosáhnete tohoto stavu, hmotu vlijte do kuchyňského robotu nebo do mísy s ručním mixérem. Celou hmotu je potřeba šlehat do tuhých špiček a vychladnutí. Při pokojové teplotě pomalu zašlehávejte změklé máslo.

Na co si dát pozor

  • Před zašleháváním másla musí mít hmota vždy pokojovou teplotu. Jinak se máslo rozpustí nebo srazí. 
  • Máslo nechte vždy úplně změknout, aby se dobře šlehalo.
  • Pokud se krém přeci jen srazí, tak jej trochu nahřejte nad párou, opět vyšlehejte a dejte zachladit.  
  • Krémy se mohou hned po vyšlehání zdát trochu tekuté. Není to ovšem žádná chyba. Dejte je před používáním na chvíli do lednice, ať si odpočinou a máslo má čas trochu ztuhnout. 
  • Swiss meringue buttercream vám v lednici vydrží klidně i týden, ale před použitím jej jemně prošlehejte klasickou metlou, aby měl stále stejnou hedvábnou konzistenci. 
  • Korpus před plněním nechte vždy zcela vychladnout. 

Související

Jak snadno ozdobit dort

Prošli si tím asi všichni domácí pekaři: Den, kdy jsme se poprvé rozhodli upéct někomu z milovaných dort k narozeninám...

Pro pokročilé: Cukroví s krémem, které stojí za vyzkoušení

Linecké cukroví dokážete připravit se zavázanýma očima, vanilkové rohlíčky máte upečené už od Mikuláše a nepečeným...

Bostonské koblihy s krémem

Bostonské koblihy jsou sice pracné, ale výsledek stojí za to! Krém je lehký jako vánek a poleva se rozplývá na jazyku.

Plněný čokoládový dort

Když si chcete opravdu dopřát. Snadnější než se zdá.

Ořechový dort s javorovým sirupem

Vláčný dort s chutí a vůní ořechů se hodí pro jakoukoli příležitost .

Mandlové cupcaky s čokoládovým krémem

Není lepší kombinace, než jsou jahody s čokoládou. Snad jen když se tyto dvě chutě potkají na sladkém muffinu.

Ovocné košíčky

Nenaplněné košíčky zamrazte do zásoby.

Laskonky s griliášovým krémem

Po jemném křupnutí výbuch absolutní slasti!

Banánky s karamelovým krémem

Z odpalovaného těsta můžete upéct také jiné tvary. Karamelový krém v náplni je sázka na jistotu.

Velikonoční dort

Veselý dort s barevnými zvířátky ozdobí nejen velikonoční stůl. Můžete ho upéct také pro ty, kteří své narozeniny slaví...

7 triků, jak upéct dokonale vláčný dort

Dort je jedna z věcí, která pokaždé udělá radost. Ať už jako narozeninový dárek, moučník k nedělnímu čaji nebo...

Přidat komentář