Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Lehké a hravé salátové zálivky

Rádi byste začali nový rok trochu zlehka, ale dochází vám inspirace na oživení oblíbeného salátu? Připravili jsme vám přehled zálivek, které jsou lehké, snadné a salát chuťově povýší o stupínek výše.
6. 1. 2021 | Autor: Hana Kovaříková

Olejové

Olivový olej se k čerstvé zelenině zkrátka hodí. Pokud se vám přeci jen jeho chuť omrzela, můžete do 250 ml lahve s olejem naložit oblíbenou bylinku, například rozmarýn, tymián či bazalku. Ochutit jej můžete také zajímavou kombinací česneku, balzamikového octa, čerstvých bylinek a špetky chilli. K ozvláštnění postačí i samotný balzamikový ocet, červený vinný ocet či další druhy olejů. Ve specializovaných obchodech či na internetu jich najdete široké množství. Doporučit můžeme dýňový olej, který využijete nejen do salátů, ale také polévek. Jako bonus v sobě skrývá řadu prospěšných látek.

Dýňový olej: Temný elixír s blahodárnými účinky. Jak ho využít v kuchyni?

Příznivě působí proti plešatosti a vysokému cholesterolu. Zároveň podporuje hubnutí, regeneraci pokožky nebo hojení...

Sladké

Chcete-li zeleninu posunout blíže k dezertu, máme pro vás snadné řešení. Zalijte ji medovou zálivkou. Na její přípravu vám postačí 3 lžíce olivového oleje, 3 lžíce citronové šťávy a 2 lžíce tekutého medu. Medová zálivka má více variací, skvěle si rozumí se štiplavou hořčicí, octem a čerstvým pepřem. Chuťově harmonická je i medová zálivka s cibulí. Využijete v ní také dijonskou hořčici, ocet, citron, navíc však česnek a lžičku majonézy, kterou můžete bez výčitek vynechat. Sladkou chuť do salátu vnesete také přidáním ovocné zálivky. Smícháním balzamika, malinového octa, pomerančové šťávy a čerstvých malin vykouzlíte lehké a nasládlé podtržítko salátům s vyzrálými sýry či výrazným druhům salátů.

 

Ovocná zálivka

Ke špenátu nebo k čekance se výborně hodí nasládlá a výrazná zálivka.

Bylinkové

Přidáním bylinek ovoníte výsledný pokrm a také jej obohatíte o řadu dalších minerálů a vitaminů. Bylinky si dobře rozumí s oleji, ale také s jogurty. Pokud si hlídáte linii, doporučujeme využít „živé“ jogurtové složky, jogurty řeckého typu či skandinávský skyr. Připomeňte si léto a sezónu okurek bylinkovou zálivkou, kde hraje prim kopr a česnek. Přidáním nastrouhané salátové okurky vytvoříte také dokonalé tzatziki. Základní recept na salátovou zálivku, která vám v ledničce vydrží připravená k použití 5 dní, v sobě spojuje jemnost olivového oleje, kyselost červeného vinného octa a čerstvých bylinek se šalotkou. Chcete-li vyzkoušet něco nového, připravte si mučenkovou zálivku, která salát s mořskými plody geniálně podtrhne.

Salát s krevetami a mučenkovou zálivkou

Předkrm na jedničku s hvězdičkou!

Ořechové

V mnoha receptech najdeme jako přísadu do salátů také ořechy. Aby také ne, doplní nám hladinu železa, zinku, selenu a zvednou nám náladu. Připravit z nich můžete i přímo zálivku. Olej z vlašských ořechů spolu se sezamovým olejem a balzamikovým octem tvoří lahodný přeliv jakékoli zeleniny. Pokud doma nemáte ořechový olej, vystačíte si s nadrobno namletými lískovými oříšky, které stačí smíchat s olivovým oleje, citronovou šťávou a octem.

Grilovaný pórek s oříškovou zálivkou

Předkrm, který vhodně zahájí slavnostní vegetariánské i masité menu

Italské

Apeninský poloostrov svými plodinami přímo vyzívá k vynikajícím salátům. Pro ještě lepší chuť však Italové připravují řadu zálivek. Vyzkoušet můžete například italskou rajčatovou zálivku. Vytvoříte ji smícháním sušených rajčat, lžíce kaparů, česnekem, olivovým olejem a červeným vinným octem. Sušená rajčata tvoří základ i v zálivce s hrstí bazalky a petržele.

Zálivka ze sušených rajčat

Výborná zálivka k jakémukoli listovému salátu, můžete přidat i rukolu.

Asijské

Pálivost i říz dodají zelenině asijské přelivy. Svěžest do zeleniny vnesete zálivkou se zázvorem. Zázvor nastrouhejte, přidejte lžicí rýžového octa, citronovou šťávu a oblíbený olej. Červa vám vypálí a zaručeně vás i prohřeje thajská zálivka s česnekem, chilli, zázvorem, limetkou, rybí omáčkou a dvěma lžičkami třtinového cukru. Směs orientálního koření vás zanese do dalekých krajin. Tahini zálivka se skvěle hodí k čerstvé okurce, zelí či ředkvím. Udělejte si ze známého jídla neobyčejný zážitek.

Salát s okurkou a tahini zálivkou

Salát s orientálním šmrcem. Neobvyklé koření posune i běžné ingredience jako je bílé zelí a okurka na úplně jinou...

Pro další inspiraci jsme vám vložili recepty na saláty či zálivky pod tento článek.

Související

Salát s výhonky a petrželkovou zálivkou

Klíčky a výhonky posunují salát i jiná jídla do jiných dimenzí, a to nejen obrazně – při svém vzniku totiž...

Bazalkový olej s česnekem

Hodí se do salátů, ale i k oživení pokrmů z drůbežího masa a ryb.

Fazolky s bylinkovo-citronovou zálivkou

Báječná a rychlá příloha k masu. Zkuste fazolky, hrášek a cuketky zalít bylinkovou zálivkou.

Vejce s pikantní zálivkou

Vejce s omáčkami jsou na bufetovém stolu vždy vítány. Spojení s pikantními sardelkami patří k těm základním položkám.

Okurkový salát s kefírovou zálivkou a falafelem

Tohle rychlé, chutné a pestré jídlo, které spojuje chutě východního Středomoří s exotikou, si jistě rádi...

Pastinákový salát s oříšky a pivní zálivkou

Otvírat pivo kvůli 1 lžíci do zálivky se může zdát rozmařilé, ale stojí to za to. Ostatně dobrovolníci na...

Salát s kozím sýrem a medovou zálivkou

Salátové lístky, jahody, kozí sýr a medová zálivka tvoří dokonalou kompozici chutí a nastartují vás na...

Klínky ledového salátu s rafinovanou zálivkou

Ledový salát byl vyšlechtěn počátkem 20. století ve Spojených státech a je dodnes oblíbený především...

Pšeničný salát s krevetami a zálivkou s kapary

Tento salát je úplně nejlepší zastudena v den, kdy ho uděláte. Pokud vám však zbude, doplňte ho druhý den trochou...

Salát s jablky a kořeněnou jablečnou zálivkou

Na první pohled překvapivá kombinace, do které se po prvním ochutnání zamilujete.

Jak jíst v zimě ovoce

Dali jste si do nového roku předsevzetí, že budete jíst více ovoce? Poradíme vám, jak si vychutnat ovoce v jeho ideální...

Odvrácená strana hubnutí aneb když je jídlo strašákem

Začátkem roku si všichni dávají za cíl zhubnout nějaká ta kila navíc, v časopisech čteme návody na nejrůznější diety,...

Přidat komentář