Olejové
Olivový olej se k čerstvé zelenině zkrátka hodí. Pokud se vám přeci jen jeho chuť omrzela, můžete do 250 ml lahve s olejem naložit oblíbenou bylinku, například rozmarýn, tymián či bazalku. Ochutit jej můžete také zajímavou kombinací česneku, balzamikového octa, čerstvých bylinek a špetky chilli. K ozvláštnění postačí i samotný balzamikový ocet, červený vinný ocet či další druhy olejů. Ve specializovaných obchodech či na internetu jich najdete široké množství. Doporučit můžeme dýňový olej, který využijete nejen do salátů, ale také polévek. Jako bonus v sobě skrývá řadu prospěšných látek.
Sladké
Chcete-li zeleninu posunout blíže k dezertu, máme pro vás snadné řešení. Zalijte ji medovou zálivkou. Na její přípravu vám postačí 3 lžíce olivového oleje, 3 lžíce citronové šťávy a 2 lžíce tekutého medu. Medová zálivka má více variací, skvěle si rozumí se štiplavou hořčicí, octem a čerstvým pepřem. Chuťově harmonická je i medová zálivka s cibulí. Využijete v ní také dijonskou hořčici, ocet, citron, navíc však česnek a lžičku majonézy, kterou můžete bez výčitek vynechat. Sladkou chuť do salátu vnesete také přidáním ovocné zálivky. Smícháním balzamika, malinového octa, pomerančové šťávy a čerstvých malin vykouzlíte lehké a nasládlé podtržítko salátům s vyzrálými sýry či výrazným druhům salátů.
Bylinkové
Přidáním bylinek ovoníte výsledný pokrm a také jej obohatíte o řadu dalších minerálů a vitaminů. Bylinky si dobře rozumí s oleji, ale také s jogurty. Pokud si hlídáte linii, doporučujeme využít „živé“ jogurtové složky, jogurty řeckého typu či skandinávský skyr. Připomeňte si léto a sezónu okurek bylinkovou zálivkou, kde hraje prim kopr a česnek. Přidáním nastrouhané salátové okurky vytvoříte také dokonalé tzatziki. Základní recept na salátovou zálivku, která vám v ledničce vydrží připravená k použití 5 dní, v sobě spojuje jemnost olivového oleje, kyselost červeného vinného octa a čerstvých bylinek se šalotkou. Chcete-li vyzkoušet něco nového, připravte si mučenkovou zálivku, která salát s mořskými plody geniálně podtrhne.
Ořechové
V mnoha receptech najdeme jako přísadu do salátů také ořechy. Aby také ne, doplní nám hladinu železa, zinku, selenu a zvednou nám náladu. Připravit z nich můžete i přímo zálivku. Olej z vlašských ořechů spolu se sezamovým olejem a balzamikovým octem tvoří lahodný přeliv jakékoli zeleniny. Pokud doma nemáte ořechový olej, vystačíte si s nadrobno namletými lískovými oříšky, které stačí smíchat s olivovým oleje, citronovou šťávou a octem.
Italské
Apeninský poloostrov svými plodinami přímo vyzívá k vynikajícím salátům. Pro ještě lepší chuť však Italové připravují řadu zálivek. Vyzkoušet můžete například italskou rajčatovou zálivku. Vytvoříte ji smícháním sušených rajčat, lžíce kaparů, česnekem, olivovým olejem a červeným vinným octem. Sušená rajčata tvoří základ i v zálivce s hrstí bazalky a petržele.
Asijské
Pálivost i říz dodají zelenině asijské přelivy. Svěžest do zeleniny vnesete zálivkou se zázvorem. Zázvor nastrouhejte, přidejte lžicí rýžového octa, citronovou šťávu a oblíbený olej. Červa vám vypálí a zaručeně vás i prohřeje thajská zálivka s česnekem, chilli, zázvorem, limetkou, rybí omáčkou a dvěma lžičkami třtinového cukru. Směs orientálního koření vás zanese do dalekých krajin. Tahini zálivka se skvěle hodí k čerstvé okurce, zelí či ředkvím. Udělejte si ze známého jídla neobyčejný zážitek.
Pro další inspiraci jsme vám vložili recepty na saláty či zálivky pod tento článek.
Přidat komentář