Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Jak na linecké cukroví, aby se vždy povedlo

Existuje univerzálnější cukroví? Linecké se o Vánocích objeví na slavnostním stole v každé rodině. Jak na něj, aby bylo jemné, křehké, zkrátka to nej?
14. 12. 2020 | Autor: Jana Kopřivová

Jak začít

Nakupte ty nejkvalitnější suroviny – nejlepší mouku i poctivé máslo. V lineckém se nic neschová a jen skvělé základní ingredience vytvoří skvělé cukroví. Základní poučka praví, že křehké linecké těsto rovná se hladká moukamáslo a moučkový cukr v poměru 3:2:1. Přidejte 1 žloutek na každých 300 g mouky, špetku soli a máte svůj univerzální základ. Přepočítáno na gramy to může vypadat třeba takto: 300 g mouky, 200 g másla, 100 g cukru. 

Aby se těsto podařilo

Mouku smíchejte s cukrem a dalšími sypkými přísadami (kůra, koření, kakao, ořechy). Přidejte vychlazené a nakrájené máslo. A teď se rychle pusťte do díla. Aby se vám linecké opravdu podařilo, musíte suroviny zpracovat rychle, aby se těsto příliš nezahřálo a nespařilo. Na přespřílišnou péči si nepotrpí.

Máslo nejprve nožem krátce zasekejte do mouky, pak co nejrychleji zapracujte prsty a utvořte drobenku. Nakonec přidejte žloutek a všechny suroviny spojte v hladké těsto. Pokud žloutek nestačí a těsto se nechce spojit, přidejte nepatrné množství ledové vody. Hotové linecké zabalte do fólie a nechte odpočinout v lednici, nejméně hodinu, ideálně však přes noc. Hotové cukroví bude díky tomu křehčí.

40x vánoční cukroví

Cukroví milujeme stejně jako vy! Rohlíčky, hvězdičky, srdíčka, kuličky... Upečete letos osvědčené kousky a oprášíte...

A šup s ním do trouby

Uležené těsto vyjměte z lednici a nechte ho chvíli povolit. Pak ho rychlými pohyby od středu ke krajům vyválejte. Aby se nelepilo na pracovní plochu, posypte ji moukou. Nejlépe se vám těsto bude vyvalovat mezi dvěma archy pečicího papíru nebo potravinářské fólie. Stejně jako při přípravě těsta i teď postupujte rychle. Aby se těsto nepřehřívalo, můžete také často větrat nebo ho opět na chvíli vrátit do lednice. Teplo zkrátka lineckému svědčí až v troubě.

Připravené tvary pokládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C. Nikam neodcházejte, trvá to chvilku. Linecké by mělo i po upečení zůstat spíše světlé. Jakmile je hotové, pokuste se ho z plechu co nejrychleji dostat – na horkém plechu se totiž stálé dopéká a mohlo by příliš ztmavnout. Buďte při tom ale opatrní. Horké cukroví se snadno láme, protože je křehčí než vychladlé. 

Pečeme cukroví

Vánoce bez cukroví? To si ani neumíme představit! Tradiční sladké zobání zkrátka na sváteční stůl zkrátka...

Vychladlé tvary slepujte ovocnou zavařeninou. Lineckému sluší alespoň týdenní pobyt v krabici, kdy krásně zvláční a sladká chuť máslového cukroví se spojí s nakyslostí džemu. To neplatí pro cukroví plněné máslovými krémy, to naopak připravujte krátce před vánočními svátky.

Jedno těsto, dvanáctero cukroví

Linecké těsto na sebe umí brát mnoho podob a s trochou fantazie vymyslíte mnoho jeho variant. S použitím vhodné mouky z něj snadno připravíte bezlepkové cukroví. Pokud lepek neřešíte, i tak si můžete pohrát s moukou a místo hladké pšeničné použijte špaldovou nebo pohankovou. Část mouky můžete také zaměnit za najemno namleté ořechy nebo kakaový prášek. Experimentujte i s ochucením základního těsta. Kromě najemno nastrouhané citronové kůry mu sluší skořice, hřebíček i méně obvyklá levandule či mák.

A co vyzkoušet nové tvary? Kromě klasických srdíček, koleček a hvězdiček jsou velmi efektní karty. Pokud nemáte k ruce vykrajovátka, zkuste linecké těsto použít jako základ pro řezy s džemem a kokosovým sněhem nebo záviny, které po upečení nakrájíte na tenké proužky. Z lineckého snadno upečete také košíčky nebo rohlíčky, kterým sluší krémové zdobení a čokoládová poleva.

Vánoce

Zavřete oči a myslete na Vánoce... Cítíte, jak voní cukroví a punč? Představujete si, jak se plížíte ujídat bramborový...

Tím napovídáme, že nemusíte zůstat u klasické rybízové náplně. Vyzkoušejte i meruňkovou, malinovou, višňovou, mangovou, šípkovou, kdoulovou nebo velmi netradiční pomerančovou zavařeninu. Pro další variaci svěžest ovocného džemu nahraďte sametovým krémem. I závěrečná tečka může mít více podob. Obligátní cukrový poprašek vyměňte za cukrovou nebo rumovou polevu. Linecké je zkrátka ukázkovým příkladem toho, jak snadno se dá připravit vánoční cukroví stokrát jinak. A jaké zavoní na vašem svátečním stole?

Související

Bezlepkové linecké cukroví

Těsto vás překvapí poddajností a upečené linecké svojí chutí.

Špaldové linecké hvězdičky

Neobsahují bílý cukr ani vejce – a sladí se obilným sladem. I přes záměny za méně tradiční suroviny jde o...

Radčino linecké cukroví

Recept na základní linecké těsto jsme získali od Radky Vrzalové. „Je to naše rodinné stříbro po...

Sladké linecké karty

Karty jako vystřižené z Alenky v říši divů! Oživnou, nebo ne?

Linecká srdce

Vánoce bez lineckých koleček, hvězdiček nebo čtverečků? Nemožné!

Koláčky s brusinkovou náplní

Křehoučké koláčky s pikantním vnitřkem, které jsme vybrali na obálku, musely zůstat nedotčené, dokud fotka...

Linecké koláčky s brusinkovou náplní

Tenhle koláček vás dostane svojí křehkou a nadýchanou pokrývkou plnou mandlí, jejíž sladkost skvěle vyvažují natrpklé...

Linecké koláčky

Nejhezčí vánoční květiny

Linecké s mákem

Mák a citron jsou skvělí partneři, a právě proto potřebuje tohle linecké cukroví, která je navíc díky...

Linecké záviny

Skvělá finta pro všechny, kteří milují linecké, ale nechce se jim vykrajovat a slepovat kolečka, hvězdičky,...

Kávové košíčky s minipusinkami

Pusinky a košíčky můžete napéct předem a uchovat v chladu. Krémem je ale naplňte až těsně před...

Linecká kolečka

Nechte je týden rozležet, budou dokonalá!

Linecké kokosové řezy

Pokud nemáte doma vykrajovátka, a přesto byste se chtěli pustit do pečení cukroví, vsaďte na tyhle lahodné...

Pohankové linecké karty s mandlemi

Křehoučké cukroví bez lepku neodolatelně voní mandlemi.

Linecké cukroví od mámy Stáni

Upečte si letos linecké cukroví podle maminky naší redaktorky Stáni Moravcové. I když je jeho náplň tradičně rybízová,...

Linecký koláč

Rakušané linecké koláče odedávna milovali nejen pro jejich chuť, ale také trvanlivost. Upečte si skvělý nedělní dezert...

Jak na to: vánoční polevy pro každé cukroví

Ta správná poleva udělá z obyčejné buchty slavnostní dort, stejným způsobem umí povýšit také běžné máslové sušenky na...

5 nápadů, jak si připravit vánoční esence: vanilkový extrakt, skořicový cukr i perníkové koření

Jak se při pečení vyhnout chemickým esencím a aromatům? Připravte si své vlastní esence. Je to snadné, rychlé, levné, a...

Přidat komentář