Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Listopad na talíři aneb Sezónní pokrmy, které vás zahřejí

Už dávno odzvonilo letním dnům, kdy jsme chuťové pohárky rozmazlovali saláty, ovocnými knedlíky nebo domácími nanuky. Momentálně je důležitější, abychom žaludek naopak zahřáli a tělu dodali dostatek energie na nadcházející sychravé dny.
12. 11. 2020 | Autor: Alžběta Dytrychová

Není žádným tajemstvím, že jídelníček by měl reagovat na aktuální sezónu. Salát caprese vás sice na malý moment přenese do slunné Itálie, avšak žaludek vám za nálož studené zeleniny jen sotva poděkuje. Naopak horká polévka, omáčka z kořenové zeleniny nebo dezert z ořechů patří k pokrmům, které bychom si během podzimu měli dopřávat ve velkém. Sáhněte tedy po sezónní zelenině či houbách, a vykouzlete dokonalé listopadové pokrmy, které budou lahodit oku i duši.

Hlávková kapusta

K podzimu neodmyslitelně patří hlávková kapusta, na kterou nedali dopustit už naši předci. Není divu, vždyť kapusta obsahuje důležitou kyselinu listovou, vitamin C a K, a také minerální látky, jako je selen, hořčík, fosfor, draslík nebo sodík. Navíc ji lze zpracovat hned několika způsoby, a tak se nemusíte obávat, že se vám hlávková kapusta přejí.

Milovníci polévek jistě tuší, že z kapusty mohou vyčarovat dokonalou kapustovou polévku, která je velmi jednoduchá na přípravu. Ve větším hrnci rozškvařte slaninu, opečte cibuli, přidejte nakrájené brambory a česnek. Následně přidejte tmavé vnější listy kapusty nakrájené na nudličky. Vše zalijte vývarem či vodou, osolte, opepřete, okmínujte a prošlehejte. Přiveďte k varu a vařte, dokud brambory nezměknou. Poté brambory rozmačkejte šťouchadlem, polévku zjemněte smetanou, přidejte nakrájenou zbylou kapustu a ještě povařte, aby kapusta zkřehla. Podávejte ozdobené nasekanou petrželkou, s půlkolečky klobásy opečené na zbylém sádle a s chlebem.

Zahřejte se tradičními českými polévkami

Známé české pořekadlo tvrdí – polévka je grunt. I my se hlásíme k tomu, že polévka je základem poctivé kuchyně a...

Připadá vám klasická bramborová kaše fádní? Pak dejte šanci kapustové kaši, která se výborně hodí k opečenému masu. Třetinu másla rozehřejte v pánvi na silném ohni, vsypte pórek a opékejte dokud nezměkne. Přidejte kapustu, kterou opékejte zhruba pět minut. V rendlíku si uvařte brambory, které následně šťouchejte do hladka, přilévejte smetanu, a nakonec pórek a kapustu. Vše promíchejte a máte hotovo. Pokud nevíte, k čemu kapustovou kaši podávat, pak doporučujeme vyzkoušet recept na kotlety s kapustovou kaší a asijskou omáčkou s jablky.

Mezi další výborné recepty patří kapustové karbanátky, které chutnají dětem i dospělým. Kapustu uvařte do měkka, a následně ji nadrobno nakrájejte. Na pánvi nechte zesklovatět cibuli, kterou následně s kostičkami šunky, vejci a houskami namočenými v mléce vmíchejte do kapusty. Dochuťte solí, pepřem a prolisovaným česnekem, propracujte a případně zahustěte strouhankou. Utvořte drobné kulatější karbanátky, které opečte na tuku.

Kořenová zelenina

Celer, černý kořen, mrkev, pastinák nebo petržel. Kořenová zelenina hraje v naší kuchyni důležitou roli, a právě na podzim bychom ji měli v jídelníčku upřednostňovat. Nejde jenom o její jedinečnou chuť, ale také bohaté složení plné vitaminů, minerálních látek, vlákniny a dalších prospěšných látek.

Stejně jako hlávkovou kapustu i kořenovou zeleninu můžete proměnit v sytou polévku. Na oleji opečte cibulku, přidejte česnek, a následně nakrájený celer, brambory, batát, pastinák, mrkev, kedlubnu, nastrouhaný zázvor a vývar. Vše přiveďte k varu a zvolna vařte asi 20 minut, aby zelenina změkla. Poté polévku dohladka rozmixujte tyčovým mixérem a podávejte ozdobenou pažitkou či petrželkou, pepřem a smetanou. Voilà, jednoduchá polévka z kořenové zeleniny je na světě.

4x svíčková

Zeptejte se mámy, kuchařů a gurmánů, jak má chutnat správná svíčková. Pokaždé dostanete jinou odpověď...

Pokud hledáte nevšední přílohu nebo „chuťovku“ k filmu, pak vsaďte na pečenou kořenovou zeleninu s dipem. Mrkev, celer a červenou řepu nakrájejte na klínky, které vložte do pekáčku a zakápněte olivovým olejem. Pokud chcete, můžete přidat také nakrájenou červenou cibuli. Poté pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C zhruba 50 minut. Dip vytvoříte z crème fraîche, který smícháte s hrstí čerstvé majoránky a nastrouhaným křenem. Následně pečenou zeleninu vložte do mísy a podávejte s dipem.

V neposlední řadě můžete kořenovou zeleninu péct společně s masem. Vyzkoušejte například recept na kuře na kořenové zeleniněkrůtu s kořenovou zeleninou a majoránkouvepřovou pečeni s kořenovou zeleninou nebo vepřovou panenku v bylinkách s kořenovou zeleninou. Ani jeden z výše uvedených receptů vás rozhodně nezklame.

Hlíva ústřičná

Podzimní jídelníček ozvláštní také hlíva ústřičná, která obsahuje nespočet prospěšných minerálů a vitaminů. Poslední výzkumy také naznačují, že hlíva ústřičná napomáhá v boji s vysokým krevním tlakem, špatným cholesterolem a posiluje imunitní systém.

Houby v kuchyni

V české povaze je vedle lásky k pivu zakořeněna také vášeň pro houbaření. Vydáváme se v ranních i pozdně odpoledních...

Když se řekne hlíva ústřičná, většina z nás si představí guláš. Ano, guláš z hlívy ústřičné je evergreen, který potěší i zarytého masožrouta. Nejprve si na oleji opečte cibuli, přidejte sladkou papriku, mletý kmín a pálivou papriku, a následně koření krátce opečte, aby se rozvonělo. Potom přisypte nakrájené houby a krátce je opečte, přihoďte česnek, zalijte vývarem nebo vodou, osolte, opepřete a promíchejte. Přiveďte k varu a vařte asi 30 minut, dokud nebudou houby měkké. Asi po 15 minutách vaření přidejte ještě nakrájené papriky. Když̌ jsou houby i papriky měkké, zahustěte omáčku rozdrobeným chlebem a nechte na mírném plameni provařit tak dlouho, dokud se chléb v omáčce dokonale nevstřebá́. Nakonec přidejte majoránku podle vaší chuti.

Výborná je také pečená hlíva ústřičná s kaší z brambor a celeru. Pečenou hlívu připravíte tak, že houbu očistíte a větší hlavičky natrháte na menší kusy. Následně hlívu nasypete do pekáčku, přihodíte nevyloupané stroužky česneku, nakrájenou cibuli, olej, máslo, rozmarýn a šalvěj. Vše osolíte, opepříte a důkladně promícháte. V troubě pečete třicet až pětačtyřicet minut.

Související

Podzimní bramboráky 2x jinak

Podzimní bramboráky 2x jinak

Obyčejný bramborák už vás nebaví? Vyzkoušejte některou z jeho variací – slovenský podlistník a latkes, bramborové...

30 receptů se zimní zeleninou pro silnou imunitu

Období, kdy všichni kolem kašlou a lehají do postele s chřipkou a nachlazením, je bohužel v plném proudu. Co udělat pro...
Podzimní zavařeniny: dýňové čatní

Podzimní zavařeniny: dýňové čatní

Skvělé jako chuťovka k sýru, steakům nebo jako náplň sendvičů a burgerů.
Horké nápoje do nepohody

Horké nápoje do nepohody

S našimi recepty si nikdo nebude myslet, že jste studený čumák, ale bude z vás sálat příjemné teplo.

Přidat komentář