Jakmile si doma uvaříte poctivé vepřo knedlo zelo, zaručeně podlehnete kouzlu české kuchyně. Toto jídlo sice nepatří k těm lehčím, nicméně ochutnat ho musí zkrátka každý, kdo si rád čas od času dopřeje poctivou domácí pečínku. My v Apetitu jsme zastánci přistupu „všeho s mírou“ a poctivému dlouho pečenému vepřovému jen těžko odoláme, a proto si jednou za čas tuto masovou pochoutku rádi dopřejeme. Jen při pomyšlení na kombinaci pečínky, domácího houskového či bramborového knedlíku a sladkokyselého zelí se člověku sbíhají sliny. K bujarým oslavám masopustu se rovněž pojí popíjení piva a kořalky, tak si nezapomeňte připravit dobře vychlazený ležák, který jde s tímto jídlem ruku v ruce.
Poctivá klasika s dlouholetou tradicí
Vepřo knedlo zelo patří mezi národní pokrmy české kuchyně a v České republice jsme na něj náležitě pyšní. Servíruje se při rodinných oslavách, přátelských setkáních a nechybí ani v běžném jídelníčku leckteré české domácnosti. Domníváme se, že nejlépe ho vařili naši předci, kteří tak dokonale zpracovali těžko dostupnou surovinu – maso. Recepty na tuto typicky českou pochoutku se dědí z generace na generaci. Pojďte se s námi vydat po stopách tradice a připravte si to nejlepší vepřo knedlo zelo. V našich receptech najdete kombinaci jídel inspirovaných tradicí, která jsme s úctou k národnímu pokrmu vyladili k dokonalosti za pomoci moderních kuchařských přístupů. A tak ať už se letos chystáte postit a odlehčit svůj jídelníček od masa nebo si život bez masa nedovedete vůbec představit, tak věřte, že tato česká klasika si najde své hrdé místo i ve vašem menu. Skvěle pohostíte mnoho strávníků a odnášet budete jen prázdné talíře.
Základem jsou poctivé ingredience a dobrý časový plán
Chystáte se připravit vepřo knedlo zelo a přemýšlíte, čím začít a jak dlouho vám vaření potrvá? Stačí si jen dopředu rozvrhnout činnosti a příprava půjde jako po másle. Nejprve se ale podíváme na ty nejdůležitější ingredience. První krok k dokonalému pokrmu je výběr masa. Na vepřo knedlo zelo je lepší vybírat maso libovější, v řeznictví tedy sáhněte po pečeni nebo pleci, dobře vám poslouží ale i libovější krkovička. Maso při pečení a servírování musí vonět po česneku, proto nezapomeňte přidat alespoň 5 stroužků. Knedlík připravíte ze základních surovin, které s největší pravděpodobností máte vždy doma k ruce. Stačí jeden starší rohlík a ideální poměr hrubé mouky, vejce a droždí. K přípravě lahodného zelí si připravte pokrájenou slaninu, která dodá jídlu ten správný šmrnc. Celý postup včetně video návodu najdete v receptu podle Václava Friče. Věřte, že toto jídlo vás v očích vašich strávníků postaví na slavnostní piedestal.
Teď už jen stačí správně si rozvrhnout čas pro jednotlivé úkony a užívat si vůni, kterou vám příprava tohoto jídla přinese. Nejvíce času zabere pečení masa, proto začněte právě jím. Okořeňte dle receptu a nechte maso tři hodiny péct. V průběhu pečení masa budete mít spoustu času na přípravu dokonale ochuceného zelí a houskového či bramborového knedlíku. Tradičně se k tomuto jídlu podává knedlík houskový, je-li vaší chuti bližší bramborový, určitě jím nic nezkazíte. Na závěr ještě myslete na odpočinek, který je třeba masu po upečení dopřát. Ten můžete využít k přípravě lahodného sosu, kterým celý pokrm následně završíte a vytvoříte tak skutečnou českou delikatesu, v níž se snoubí tradice s moderním pojetím této slavnostní a nevšední pochoutky.
Přidat komentář