Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Masopustní tradice, která je každoročně spojena s bohatým hodováním před zahájením půstu již klepe na dveře. Doslova masové hody jsou v tomto období připravovány již po celá staletí a lidé si tak v minulosti mohli dopřát pokrmy z masa ve větší míře než obvykle. My pro vás dnes máme kuchařské tipy na jedno z nejlepších českých masových jídel - tradiční vepřo knedlo zelo.
4. 2. 2021 | Autor: Šárka Měřičková

Jakmile si doma uvaříte poctivé vepřo knedlo zelo, zaručeně podlehnete kouzlu české kuchyně. Toto jídlo sice nepatří k těm lehčím, nicméně ochutnat ho musí zkrátka každý, kdo si rád čas od času dopřeje poctivou domácí pečínku. My v Apetitu jsme zastánci přistupu „všeho s mírou“ a poctivému dlouho pečenému vepřovému jen těžko odoláme, a proto si jednou za čas tuto masovou pochoutku rádi dopřejeme. Jen při pomyšlení na kombinaci pečínky, domácího houskového či bramborového knedlíku a sladkokyselého zelí se člověku sbíhají sliny. K bujarým oslavám masopustu se rovněž pojí popíjení piva a kořalky, tak si nezapomeňte připravit dobře vychlazený ležák, který jde s tímto jídlem ruku v ruce.

Maso

Třetí z řady kuchařek z Edice Apetit vám nabídne 120 receptů na maso a 30 receptů na omáčky a přílohy. V kuchařce Maso...

Poctivá klasika s dlouholetou tradicí

Vepřo knedlo zelo patří mezi národní pokrmy české kuchyně a v České republice jsme na něj náležitě pyšní. Servíruje se při rodinných oslavách, přátelských setkáních a nechybí ani v běžném jídelníčku leckteré české domácnosti. Domníváme se, že nejlépe ho vařili naši předci, kteří tak dokonale zpracovali těžko dostupnou surovinu – maso. Recepty na tuto typicky českou pochoutku se dědí z generace na generaci. Pojďte se s námi vydat po stopách tradice a připravte si to nejlepší vepřo knedlo zelo. V našich receptech najdete kombinaci jídel inspirovaných tradicí, která jsme s úctou k národnímu pokrmu vyladili k dokonalosti za pomoci moderních kuchařských přístupů. A tak ať už se letos chystáte postit a odlehčit svůj jídelníček od masa nebo si život bez masa nedovedete vůbec představit, tak věřte, že tato česká klasika si najde své hrdé místo i ve vašem menu. Skvěle pohostíte mnoho strávníků a odnášet budete jen prázdné talíře.

Pomalu pečené maso: vepřové

Nízká teplota, kvalitní pekáč a dostatek času. Tahle trojkombinace povznese téměř každé maso do nebeských výšin. Tedy...

Základem jsou poctivé ingredience a dobrý časový plán

Chystáte se připravit vepřo knedlo zelo a přemýšlíte, čím začít a jak dlouho vám vaření potrvá? Stačí si jen dopředu rozvrhnout činnosti a příprava půjde jako po másle. Nejprve se ale podíváme na ty nejdůležitější ingredience. První krok k dokonalému pokrmu je výběr masa. Na vepřo knedlo zelo je lepší vybírat maso libovější, v řeznictví tedy sáhněte po pečeni nebo pleci, dobře vám poslouží ale i libovější krkovička. Maso při pečení a servírování musí vonět po česneku, proto nezapomeňte přidat alespoň 5 stroužků. Knedlík připravíte ze základních surovin, které s největší pravděpodobností máte vždy doma k ruce. Stačí jeden starší rohlík a ideální poměr hrubé mouky, vejce a droždí. K přípravě lahodného zelí si připravte pokrájenou slaninu, která dodá jídlu ten správný šmrnc. Celý postup včetně video návodu najdete v receptu podle Václava Friče. Věřte, že toto jídlo vás v očích vašich strávníků postaví na slavnostní piedestal. 

Vepřo knedlo zelo

Absolutní česká klasika podle Václava Friče, kterou hravě zvládnete. V neděli už nebude chtít obědvat nic jiného!

Teď už jen stačí správně si rozvrhnout čas pro jednotlivé úkony a užívat si vůni, kterou vám příprava tohoto jídla přinese. Nejvíce času zabere pečení masa, proto začněte právě jím. Okořeňte dle receptu a nechte maso tři hodiny péct. V průběhu pečení masa budete mít spoustu času na přípravu dokonale ochuceného zelí a houskového či bramborového knedlíku. Tradičně se k tomuto jídlu podává knedlík houskový, je-li vaší chuti bližší bramborový, určitě jím nic nezkazíte. Na závěr ještě myslete na odpočinek, který je třeba masu po upečení dopřát. Ten můžete využít k přípravě lahodného sosu, kterým celý pokrm následně završíte a vytvoříte tak skutečnou českou delikatesu, v níž se snoubí tradice s moderním pojetím této slavnostní a nevšední pochoutky. 

Související

Recept na neděli: houskové knedlíky

Vyzkoušejte tajnou ingredienci, díky které budou knedlíky krásně vonět i chutnat – sádlo.
Škola vaření: dušené zelí

Škola vaření: dušené zelí

Sladkokyselé křehké zelí, to je klasika! Záleží jen vás, jak ho dochutíte a použijete – jako přílohu, náplň do koláčů,...
Jak nakupovat zelí

Jak nakupovat zelí

Rozhodli jste se připravit k vepřové pečeni sladkokyselé dušené zelí? I když máte skvělý rodinný recept, nezapomeňte,...
Seriál o mase: vepřová pečeně

Seriál o mase: vepřová pečeně

Jeden z nejhodnotnějších dílů vepřového masa se hodí na řízky, na minutku i na pečení v celku. A podle kuchaře Vaška...

Vepřová pečínka

Vepřové (na kmíně) je pilířem české kuchyně, ale dnes jeho půvaby začínají objevovat i jinde – a vůbec to nemusí...

Vepřo knedlo zelo

Naše národní jídlo
Jak vychladit pivo

Jak vychladit pivo

Klasik ví, že ze sedmého schodu chutná nejlépe. Pokud se neřadíte ke šťastným majitelům studeného sklepa, můžete pivo...
Nejlepší domácí knedlíky

Nejlepší domácí knedlíky

Pusťte se do knedlíkového umění. Když zvládnete tohle, dokážete v kuchyni už cokoli.

Pomalu pečená vepřová krkovice na zelí

Při pomalém pečení zůstane krkovice krásně šťavnatá a všechny chutě se propojí. Podávejte se šťouchanými bramborami.
Od masopustu k půstu

Od masopustu k půstu

Od 6. ledna do Velikonoc – to je období masopustu a po něm následujícího půstu. Nepropásněte karneval a zjistěte, ve...
Masopustní veselí a hodování

Masopustní veselí a hodování

Ochutnejte vydatné zimní dobroty na zabijačkách nebo v restauracích.

Přidat komentář