Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Mazanec pro každého: vyzkoušejte kynutý, tvarohový nebo mandlový

K tradičnímu velikonočnímu moučníku řadíme vedle beránka a jidášů také mazanec. V každé rodině se recept na tento kulatý, mandlemi posetý sladký kus pečiva dědí z generace na generaci. Zkoušeli jste však někdy péct tvarohový, mandlový nebo kynutý mazanec? Pokud se chystáte péct poprvé, povíme vám jak na to a čím se druhy těst liší.
29. 3. 2021 | Autor: Hana Kovaříková

O Bílé sobotě se trouby všech kuchařek rozvoní mandlemi, vanilkou a kynutým těstem. Pokud jste mazancový nováček nebo byste chtěli zkusit něco nového, máme pro vás několik tipů. Než se však podíváme na jednotlivá těsta, je dobré si připomenout obecná pravidla, tedy takové mazancové desatero.

  1. Pečlivě vyberte kvalitní suroviny: opatřete si co nejčerstvější vejce, droždí, i mouku, nezapomeňte alespoň den předem namočit rozinky do rumu.
  2. Suroviny mají před pečením mít vždy pokojovou teplotu.
  3. Mouku prosejte sítem, abyste ji provzdušnili a zbavili případných hrudek.
  4. Mléko zahřejte na teplotu lidského těla, tedy aby bylo vlažné.
  5. Připravte si kvásek, pokud pečete kynutý mazanec.
  6. Těsto před vytvořením bochánku zbavte co nejvíce vzduchu poctivým ručním hnětením.
  7. Nezapomeňte na vytvarovaný bochánek udělat nožem křížek, tím eliminujete nežádoucí popraskání (to však neplatí pro tvarohový nekynutý mazanec).
  8. Pomažte jej rozšlehaným vejcem, ale také máslem, které dodá lesk. Zapomenout nesmíme ani na posypání mandlemi. Ty je dobré krátce předem namočit do vody, aby se nespálily.
  9. Pečte jej nejlépe na mřížce, aby mohla pára unikat i zespodu.
  10. Než budete mazanec servírovat, pocukrujte ho.
     

Tvarohový mazanec

Mazanec, který v sobě ukrývá vaničku tvarohu, má hned několik výhod. Vyhnete se složitějšímu kynutí, díky přidané bílkovině bude těsto dokonale vláčné, navíc vás zasytí a bude lehčí než to klasické kynuté. Příprava tvarohového mazance se řadí k nejsnadnějším variantám a doporučujeme ji i úplným začátečníkům. Postup je téměř totožný s přípravou tvarohové bábovky. Nejprve utřete tvaroh, změklé máslo, vejce, 2 lžíce rumu, vanilkový i moučkový cukr. Do tekuté směsi se přidá prosetá hladká mouka, celý kypřící prášek a rozinky. Pro naředí můžete přidat také vlažné mléko. Těsto zpracujte pomocí robotu či ručně, nezabere vám to více než 10 minut. Vytvarujte bochánek, potřete jej rozšlehaným vejcem, ozdobte mandlemi a můžete vložit do trouby rozehřáté na 200 stupňů. V případě tvarohového mazance jej před pečením nenařezávejte do tvaru kříže, ačkoli vás k tomu nabádá tradice. Mazanec v místě naříznutí praská a rád se rozjíždí do stran, nikoli do výšky.

Tvarohový mazanec

Netroufáte si na kynuté těsto? Vyzkoušejte nekynutý mazanec. Díky tvarohu je těsto krásně vláčné, a přitom vůbec není...

Kynutý mazanec

Oproti tvarohové variantě má trochu složitější postup, za to se však dočkáte tradiční a poctivé chuti. Stěžejní je samozřejmě kvásek. Doporučujeme se držet postupu i ingrediencí, které jsou uvedeny v receptu. Potřebovat budete čerstvé droždí, lžíci krupicového cukru, vlažné mléko (o teplotě 36 až 37 stupňů, tedy teploty lidského těla) a dvě lžíce mouky. Vše promíchejte, přikryjte utěrkou a uložte na teplé místo, kde nechte kvásek rozkvasit. Že je připravený k použití poznáte jednoduše, zvětší svůj objem a bude mít mnoho bublin.

Během kynutí kvásku si připravte prosátou mouku s vanilkovým i krupicovým cukrem, solí, citronovou kůrou a také kořením (špetka muškátového květu a mletého anýzu). Po dostatečném nakynutí k mouce přidejte kvásek, dále žloutky, v rumu namočené rozinky, dvě třetiny nasekaných mandlí, vlašské ořechy a na samotný konec také vlažné rozpuštěné máslo. Těsto je třeba opravdu důkladně zpracovat, začněte vařečkou a poté si pomáhejte rukama. Poté těsto přikryjte utěrkou a nechejte jej kynout. K tomu potřebuje teplotu kolem 25 stupňů, 2 hodiny času a nejlépe příliš nevětrat. Během kynutí jej dvakrát či třikrát „přetužte“, tedy znovu propracujte vařečkou. Díky tomu unikne nahromaděný oxid uhličitý a naopak do těsta dostanete čerstvý vzduch usnadňující práci kvasinkám. Vykynuté těsto po dvou hodinách opět zpracujte, utvořte dva bochánky, ty přemístěte na plech s pečícím papírem a nechte ještě nakynout, alespoň půl hodiny. Poté je potřete rozšlehaným vejcem, ozdobte mandlemi a nakrojte nožem do tvaru kříže.

Mazanec

Vláčný, plný rozinek, vonící máslem, dozlatova upečený – a také snadný.....

Pečte 5 až 10 minut zprudka, v troubě předehřáté na 200 stupňů. Poté zmírněte teplotu na 150 až 160 stupňů Celsia a zvolna dopékejte. Prudkým pečením se uzavřely póry na povrchu, takže mazanec bude mít krásně celistvou a křupavou kůrčičku. Snížená teplota naopak zajistí důkladné propečení. Pokud se bojíte lehkého připálení, mazanec lze na konci pečení přikrýt alobalem nebo pomastit máslem a teplotu v troubě snížit na 100 stupňů. Z trouby ho vyndáváme až ve chvíli, kdy je špejle zapíchnutá do jeho středu zcela čistá a nemá na sobě nalepené kousky nepečeného těsta. Po vytažení z trouby jej potřete rozpuštěným máslem a nechte vychladnout.

Mandlový mazanec

Za první republiky velice oblíbený typ mazance s modernějším pojetím, takový je mandlový mazanec podle receptu naší redaktorky Stáni Moravcové. Na jeho přípravu si vyhraďte delší čas, rozkvašení kvásku a vykynutí těsta zabere 3-5 hodin. Chuť kynutého těsta s vůní čerstvě namletých mandlí je však dostatečnou odměnou za trochu práce a trpělivosti. Postupujte stejně jako v případě klasického kynutého těsta, začněte rozkvašením kvásku, mezitím si připravte žloutky, cukr, mleté mandle, máslo, prosetou mouku, sůl i citronovou šťávu. Pro voňavější těsto přidejte také muškátový květ, vanilku nebo špetku mletého anýzu. Po smíchání kvásku a zbytku těsta směs pořádně propracujte, přidejte většinu mandlí, poprášte moukou a nechte v míse zakryté utěrkou kynout na dvojnásobek objemu. Kynutí trvá 1,5-3 hodiny. Poté vytvořte dva bochánky a nechte je ještě kynout nejméně půl hodiny. Poté je pečte stejně jako kynuté mazance, nejprve zprudka na 200 stupňů, po 5 minutách troubu stáhněte na 150–130 stupňů a pečeme dalších 45 minut. Před podáváním je poprašte moučkovým cukrem.

Mandlový mazanec

„Tenhle recept vychází z prvorepublikové knihy Praktická hospodyňka a postupně ho vylepšuju pod vlivem novějších...

Netradiční podoby mazance

Máte-li ambice připravit si klasické mazancové těsto v netradičním pojetí, máme pro vás několik tipů. Roztomilé zajíčky vytvoříte snadno i s dětmi, potřebovat budete nakynuté těsto a špetku fantazie. Zajíčci jsou upečené během 25 minut. Eleganci prostřenému velikonočnímu stolu dodají mandlové minimazance, které pečeme v neglazovaných květináčích. Nahradit je však můžete muffinovými košíčky, nezapomeňte však nechat 1/3 formičky prázdnou, těsto během pečení pořádně nabude.

Pro další mazancovou inspiraci přikládáme pod článek recepty a držíme palce, aby se vaše pečení hned na poprvé povedlo k vaší spokojenosti.

Související

Mandlové minimazance

Až se s kynutým těstem důvěrněji seznámíte, uvědomíte si, že vlastně patří k jednodušším těstům. Příprava mandlových...

Mazaní zajíčci

Když se naučíte základní kynuté těsto na mazanec, můžete z něj vykouzlit i další sladké pečivo. Třeba drobné...

Velikonoční bochánky

Typicky britské velikonoční pečivo se v originále nazývá hot cross buns. Efektní křížek nahoře můžete udělat i z...

Nekynutý mazanec

Dopřejte si velikonoční klasiku trochu jinak – ale stejně svátečně a lahodně!...

Kváskový mazanec

„Těžší máslová kvásková těsta potřebují svůj čas. Doby kynutí uvedené v receptu jsou spíš orientační, mazanec...

Babiččin mazanec

Recept na klasický máslový mazanec babičky Lenky Čápové, kamarádky naší redaktorky Katky, jsme vylepšili přidáním...

Jak na to: nejlepší velikonoční mazanec

Prozradíme vám vše, co potřebujete vědět, abyste si letos vychutnali dokonalý mazanec. Držte se našich rad a upečete...

Tradiční velikonoční pečivo

Když se řekne Velikonoce a sladké, co se vám ihned vybaví? Nám jednoznačně velikonoční beránek, mazanec a jidáše. Bez...

Mazanec, nádivka, jidáše aneb co se jedlo o Velikonocích

Po půstu přichází zasloužené období plné dobrého jídla, které oslavuje návrat lehkých a svěžích chutí. Naši předci v...

Jidáše jako symbol odpuštění a příslib zdraví

Velikonoce jsou svátky spojované s velkým množstvím zvyků a neodmyslitelně k nim patří dobré jídlo. Jedním z klasických...

Minimazanečky jako muffiny

Výsledný počet mazanečků i délka pečení závisí na velikosti košíčků. My jsme použili větší košíčky...

Seznamte se s britskými hot cross buns, jsou to jediné buchty, které se mají jíst teplé

V Anglii si Velikonoce bez hot cross buns nedovedou představit stejně jako my bez beránka. Tyto vláčné buchty se často...

5 tipů, jak ozdobit velikonočního beránka

Velikonoce jsou svátky hrající všemi barvami. Vzduch je prosycen vůní přírody probouzející se po dlouhé zimě, domov...

Přidat komentář