Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Nakládané okurky: Tipy na nejlepší dobroty

Nakládaná zelenina má u nás velkou tradici. Okurky pak pomyslný žebříček oblíbenosti vedou. Jak vytvořit dobrotu, která nebude moci chybět u žádného jídla?
23. 7. 2020 | Autor: Klára Kotábová

Nakládaná zelenina

Tento způsob skladování sezónních potravin má u nás dlouholetou tradici. Nejprve se zelí pouze nakládalo v kameninových hrncích a prolévalo nálevem, který pochutině dal ten správný říz. S ohledem na to, že právě nakládané kysané zelí bylo odjakživa považováno za lék proti všem neduhům, přenesla se tato pověst i na další nakládané poživatiny.

Zelí kvašené ve sklenici

Redaktorka Stáňa Moravcová několik týdnů testovala a ladila postup na kvašené zelí, které se dá připravit i v tom...

 

Mladé rychlokvašky

Stejně, jako si znalci pochutnávají na mladém víně, jsou mezi gurmány oblíbené rychlokvašky. Podle odborníků se dokonce právě na nich dá velice snadno rozeznat, jak kvalitní budou nakládané okurky ze stejné sklizně. Rychlokvašky se připravují tak, že se díky ingrediencím spustí ve velkých sklenicích, případně kameninových nádobách proces kvašení. Okurky a další zelenina, která dodá chuť nálevu pak rychleji měknou a získávají specifickou chuť. Ideální pro jejich konzumaci je následně týden až měsíc po uskladnění, sterilací tento způsob přípravy neprochází, chemický proces kvašení by jí byl totiž zastaven.

Kvašené dobroty pro silnou imunitu

Řekni mi, co jíš, a já ti řeknu, jak jsi na tom se zdravím. Tak by se dalo parafrázovat známé přísloví. Poslední...

Salátovky ve formě

Je na vás, jestli přebytek salátových okurek naložíte a následně sterilujete v nastrouhaném stavu, nebo v řezech. Nálev by měl být stejný, jako pro malé okurky nakládačky, lze obohatit o bylinky. Salátovky jsou také skvělé, pokud se jejich chuť zkombinuje například s beraními rohy, mladou cibulí nebo domácími rajčaty. Směs takto vzniklá je skvělou přílohou ke grilovanému masu, případně samostatně pečeným bramborám.

Jak zavařit nakládačky

Nejoblíbenější forma okurek je velice snadná na přípravu. Na druhou stranu je nutno říct, že neexistuje žádný univerzální recept, který by dodržovali všichni. Naopak, rodiny si své rodinné recepty předávají a tají před ostatními. Stejně jako recept na dokonalý bramborový salát. Nakládačky by se měly do sklenic dostat v okamžiku, kdy měří cca 5 cm až 7 cm. Přerostlé jsou vhodné na řezy, ale ty nejsou z nakládaček tak chutné jako z okurek salátového typu. Nejčasteji se ve sklenicích vedle okurek nakládaček objevuje také mrkev, cibule, hořčičné semínko a kopr. Ovšem krajově se základní obsah nálevu a sklenice může lišit, takže místy jsou okurky zavařovány dokonce se střídou chleba, případně tuřínem, dýní nebo hrachem, kukuřicí.

Nakládané okurky babičky Jiřinky

Recept na tyhle nejlepší okurky na světě získala od své tchyně naše editorka Jana. Můžete si je udělat ve...

Čalamáda, nebo okurky?

Obecně platí, že v nakládaných okurkách by neměl objem jiných plodin přesáhnout 20 % z celkového objemu. Přesto je zajímavé, že právě tyto další zeleninové artefakty, které jsou ve sklenici často jen pro zvýraznění chuti, jsou v mnoha případech záležitostí, o kterou se nad talíři vedou líté boje.

Faktem ale zůstává, že při změně podílu obsahu nakládané zeleniny už z okurek vzniká čalamáda. Ta je velmi často složena právě z nakrájených okurek, paprik, rajčat, cibule a kukuřice. Zatímco do okurek kopr patří, do kyselé zeleniny nikoliv. Tam bývá často dávána chilli paprička pro zvýraznění chuti a případně byliny, které má kuchař aktuálně k dispozici. Velmi chutná je pak zavařená zelenina s pažitkou, česnekem, případně snítkami estragonu.

REKLAMA

Přidat komentář