Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Nalaďte si adventní náladu svařeným vínem

Kdybychom měli namíchat esenciální vůni Vánoc, jistě by tam vedle voňavého jehličí, rozkrojeného jablíčka a smažené strouhanky patřilo také svařené víno. K předvánoční atmosféře zkrátka patří. Letos si ho u stánku na vánočních trzích nejspíš nevychutnáme, ale nezoufejte. Přinášíme vám tipy na skvělý domácí svařák, který ovoníme krátkou historií tohoto rubínového nápoje.
18. 11. 2020 | Autor: Hana Kovaříková

Kde se víno svaří, tam se dobře daří

Svařené víno neboli glühwein, mulled wine, glögg či forralt bor, si získalo oblibu po celém světě. Nejedná se však o „čajíček“ posledních let. Ve starověkém Římě znali jeho nezaměnitelnou chuť i účinky. Válečním tažením se nápoj pomalu dostával do celé Evropy a kde se uvařil, tam se vaří dodnes. Recepty najdeme v nejstarších dochovaných kuchařkách, také v první anglicky psané knize receptů, The Forme of Cury datované k roku 1390 najdeme zmínky o nápoji zvaném Ypocras. Nejedná se o Hippokratovu oblbenou odrůdu vína, název odkazuje na plátěný sáček, přes který se scedily byliny, tedy tzv. manica Hippocrati.

Co do patří „svařáku“

Původní recept není dohledatelný, nicméně společnými jmenovateli všech národních variací jsou cukr, badyán, hřebíček, skořice, a samozřejmě víno. Často se přidává také muškátový oříšek, šťáva či kůra z citronů a pomeranče. Někteří do směsi přidávají bylinky na zvěřinu, tedy bobkový list, nové koření, černý pepř a jalovec. Jiný víno ovoní luskem vanilky, zázvorem, kardamomem, nebo místo cukru použije med, některý rovnou medovinu. Jaká směs koření je nejlepší? To necháme na vás, zima se pomalu blíží, a tak můžete začít směle experimentovat.

Adventní svařené víno

Horké kořeněné víno vás svojí pronikavou vůní opije ještě dřív, než ho ochutnáte. Vyberte si jeden z následujících...

Levné víno neznamená dobrý svařák

Ačkoli koření a vyšší teplota výrazně ovlivní chuť nápoje, rozhodně nedoporučujeme svařit laciné a nedobré víno. Měli byste se řídit jednoduchou radou – pokud víno tak jak jej koupíte nechcete pít pro jeho chuť, rozhodně byste jej neměli použít ani do svařáku. Na druhou stranu kabinetní či archivní vína ve svařáku hitparádu také nerozehrají. Dobré je jít zlatou střední cestou a vybírat si levnější červená vína příjemné chuti, pokud chcete, polosladká či sladká, při jejich přípravě nebude třeba tolik cukru, jelikož jej přirozeně obsahují. A pokud je vám víno málo, chuť můžete pozvednout dalším destilátem. Neutrální vodku nechte stranou, raději sáhněte po něčem osobitějším. Brandy dodá svařenému vínu hloubku, ovocné destiláty jako je hruškovice či meruňkovice zase letní vůni, pokud se nebojíte experimentu, zkuste třeba gin. Bohatě postačí i rum, pro lepší chuť v něm můžete macerovat sušené ovoce, rozinky nebo mandle.

Příprava je snadná, ale nezkoušejte ji ošálit

Možná jste to už někdy zkoušeli, neměli jste zkrátka tolik času, tak se v rendlíku všechny ingredience objevily naráz a vy jste směs pouze přihřáli, možná i v mikrovlnné troubě. Takže už víte, že výsledná chuť nebyla příliš dobrá. Dejte svařenému vínu půl hodiny na přípravu, a rozhodně nebudete litovat ani jedné minuty. Nejprve začnete cukrem, který nechte zkaramelizovat. Až bude mít karamel barvu tmavšího černého čaje, přidejte všechno koření a trochu destilátu či vody. Dejte pozor, karamel je opravdu horký, nebuďte tedy příliš blízko hrnce. Provařte a nechte koření pořádně provonět, stačit bude 10 minut. Poté přidejte zbytek vína a zahřejte na vámi požadovanou teplotu. Dlouhým převařením přijdete o veškerý alkohol, rozhodně to tedy nepřehánějte. Přidat můžete také čerstvé ovoce a citrusy. Pokud se vám svařák zdá trochu kyselý, můžete dosladit cukrem nebo medem. Vyzkoušet také můžete svařené bílé víno. A pokud doma máte děti, stejným postupem svařte jejich oblíbený džus.

Glogg (svařené víno)

Kvůli macerování začněte s vařením den předem. Část redakce nápoj nadchl, části se zdál výsledek moc...

Pití svařeného vína má i léčivé účinky

Opravdu! Pitím svařeného vína můžete svému tělu také prospět. Samozřejmě, nic se nemá přehánět, ale pokud se chcete rychle prohřát, není lepšího nápoje. Díky obsahu tříslovin je doporučován při nachlazení. Léčivé účinky také doplňuje koření, které svařené víno obsahuje. Má tak antiseptické účinky, posiluje imunitní systém, rozšíří vaše cévy a je prevencí pro kardiovaskulární onemocnění. Pomáhá při chudokrevnosti, mírně zvýší tlak, podpoří chuť k jídlu i trávení, a především vám vylepší náladu. Připravením domácího svařeného vína přesně víte, co v něm také pijete, vyhněte se levným připraveným směsím či podivným stánkařům, kteří často svaří levné víno s vodkou či nekvalitním rumem.

A jaká je vaše rodinná ingredience, která pozvedne vůni či chuť svařáku? Inspirujte nás v komentářích pod článkem, my vám naoplátku přikládáme oveřené recepty. 

Související

Jak snadno připravit horké nápoje, co mají říz

Tohle je přesně ten pravý důvod, proč si zamilovat sychravé počasí a podzimní plískanice. Nic po procházce nezahřeje...

Vánoční svařené víno

Voňavý a opojný vánoční drink.

Opojný svařákový gel

Opravdu opojný – svědčí o tom i fakt, že si naše art directorka Marcela chodila tuhle dobrůtku při...

Karamelový svařák

Jednou jsme ho náhodně ochutnali v cukrárně U Modrého orla, vymámili z obsluhy recept a od té doby svařák nepijeme...

Zahřejte se lahodným domácím punčem

Podzimní chladné sychravé dny přímo vybízejí k přípravě teplého drinku na zahřátí. Ať už si lahodný domácí punč...

Připravte si domácí vaječný likér

Venku ještě šustí spadané podzimní listí a advent se kvapem blíží. Sněhovou pokrývku vám sice slíbit nemůžeme, nicméně...

Horké nápoje, které budou vaše děti milovat

V chladném sychravém počasí je potřeba tělo pravidelně prolévat teplými nápoji. Obzvlášť děti, které si hrají venku a...

Voňavá historie punče

Na vlnách kolonialismu Málokdo by hádal, že punč byl původně vařen v Indii. Námořníci Britské Východoindické...

Připravte si domácí vaječný likér

Venku ještě šustí spadané podzimní listí a advent se kvapem blíží. Sněhovou pokrývku vám sice slíbit nemůžeme, nicméně...

Zahřejte se lahodným domácím punčem

Podzimní chladné sychravé dny přímo vybízejí k přípravě teplého drinku na zahřátí. Ať už si lahodný domácí punč...

Přidat komentář