Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Naložte se do oleje s oblíbenou zeleninou

Znáte chutnější způsob uchování zeleniny, než je právě nakládání? Naložením a následnou sterilizací zachováte v zelenině vitaminy i minerály, chuť posunete o další level a pochutnáte si na letní zelenině klidně v lednu. Poradíme vám, do čeho si zeleninu naložit, a navíc přiložíme ty nejlepší recepty.
15. 11. 2020 | Autor: Hana Kovaříková

Na kvalitě oleje rozhodně nešetřete

Během nakládání olej funguje jako přirozený konzervant. Zamezí přístupu vzduchu a vody k mikroorganismům, jenž se nacházejí na povrchu zeleniny. Nemohou se dále množit, ale olej je neusmrtí. Krátkým povařením jednotlivých druhů zeleniny všechny nežádoucí mikroorganismy spolehlivě zahubíme. Nicméně konzervace v oleji je krátkodobější, trvanlivost se pohybuje v rozmezí 3 až 6 měsíců. Dále je třeba sklenice skladovat v chladničce. Zelenina, houby, bylinky i sýry jsou pro tento druh úpravy jako stvořené.

Naložte se do oleje s oblíbenými sýry

Tedy, naložené v oleji budou sýry, vás čeká mnohem těžší úkol: vydržet, až budou uleželé. Poradíme vám, jakých chyb se...

Jaký olej tedy vybrat? Na kvalitě nešetřete a sáhněte po vysoce kvalitním za studena lisovaném olivovém či slunečnicovém oleji. Náklady na konzervaci sice trochu navýšíte, olej však pojme v tucích rozpustné vitaminy i aromatické látky, a výslednou chuť zeleniny o to více prohloubí. Po konzumaci veškeré zeleniny olej rozhodně nevylévejte, je obohacen o zmíněné látky, uděláte tedy nejlépe, pokud jej dál zpracujete, nejlépe jako zálivku do salátů, k pečivu či na výrobu pomazánek.

Domácí nakládaná rajčata

Je téměř neuvěřitelné, jak se zdánlivě obyčejná chuť rajčat při sušení a následném naložení do oleje promění v naprostou delikatesu. Ať už si je rádi přidáte k těstovinám, ochutíte jimi domácí chléb, salát, hovězí maso, nebo si je vychutnáte samotné, domácí příprava není nic složitého. Pokud se nechceme vydat cestou složitou, ale nejspíš nejchutnější, a to sušení na slunci, které trvá kolem čtyř dní, bude nám stačit trouba či sušička. Sušit se mohou všechny druhy rajčat, nejlépe se však hodí masitá rajčata s pevnou slupkou a menším obsahem šťávy. Vodnatost ovlivňuje délku sušení. V domácí sušičce budete mít hotovo za 6-8 hodin, ideální teplota se pohybuje mezi kolem 75 °C. Důležité je, aby se rajčata vzájemně nepřekrývala, nedotýkala a byla nakrájena na pravidelné plátky. V troubě si rajčata počkají trochu déle. Poslouží vám zapékací mísa či plech vyložený pečícím papírem, napůl překrojená rajčata vyskládaná řezem nahoru a dostatečně předehřátá trouba. Až v ní teplota dosáhne 220 °C, vložte do ní rajčata zakápnutá olejem, osolená a posypaná oreganem, a ihned troubu vypněte. Troubu neotvírejte a nechte rajčata sušit přes noc, ještě lépe však 24 hodin. Pak je stačí do připravených, omytých a vysušených sklenic skládat ve vrstvách spolu s pár kaparů, bazalky a plátky česneku. Až bude sklenice plná, zalijte ji kvalitním olivovým olejem, párkrát sklenicí uhoďte o kuchyňskou linku, abyste se zbavili všech vzduchových bublin. V chladu lednice vám 14 dní vydrží i bez sterilizace.

Nakládaná rajčata

Nemohou se vaši známí nabažit chuti nakládaných sušených rajčat z Itálie? Tak jim je připravte sami!

Nakládané papriky s vůní léta

Červené papriky opečte dočerna, nad grilem, plynovým hořákem nebo na roštu pod grilem v troubě. Po upečení je vložte do sáčku či přetáhněte folií, aby se zapařily během 20-40 minut. Až zchladnou, zbavování slupky, jadřince, semínek i stopek půjde velice snadno. Šťávu, která se vysrážela v pytlíku nevylívejte, poslouží jako skvělý základ pro nálev s trochou octa, soli a olivového oleje. Ze sklenic je třeba důkladně vyhnat vzduch, poté vydrží v chladničce i jeden rok díky kyselosti octa a použité soli.

Nakládané papriky

Když máte v chladničce sklenici paprik, můžete si i v zimě přivolat chuť léta.

Baklažán provoněný česnekem a rozmarýnem

Milovníci fialových lilků jistě ocení tento jednoduchý způsob přípravy. Díky kombinaci octa, oleje, česneku a voňavého rozmarýnu získají nezaměnitelnou chuť. Nezapomeňte je nejprve rozložit na utěrku a nasolené nechat vypotit 1 hodinu. Poté lilky blanšírujte ve 3 litrech vody a octa. Scezené a okapané v cedníku je poté vyložíme do pekáče, opepříme, posypeme bylinkami a zalijeme olivovým olejem. Přidejte neoloupané, a rozmáčklé stroužky česneku a dejte péct do trouby předehřáté na 180 stupňů na 45 minut. Ve sklenicích s olejem vydrží v lednici dva týdny, sterilizací si jejich trvanlivost výrazně prodloužíte. Dejte si však pozor, jsou tak výborné, že většinou zmizí dříve, než byste řekli baklažán.

Nakládané lilky

Léto milujeme, protože je nejen plné slunce, ale hlavně všeho, co pod ním dozrává. I když se snažíme...

Do oleje můžete naložit téměř jakoukoliv zeleninu, přikládáme vám pod článek recepty na naložený chřest, šalotky nebo směs zeleniny po italsku.

Související

Nakládané šalotky

Perfektní k sýrům nebo jako jedna z mnoha složek tapas!

Nakládaný chřest

Jarní vzkaz v lahvi!

Naložená zelenina po italsku

Neobvykle, ale lahodně naloženou zeleninu podávejte jako předkrm – s několika plátky pršutu, pikantního italského...

Ocet a cibule: 3 kyselé pochoutky, které nikdy nezklamou

Setkání s přáteli mohou někdy dát pořádně zabrat. Pokud plánujete delší posezení, které si rádi zpříjemníte i troškou...
REKLAMA

Přidat komentář