Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Objevte spolu s námi britské dezerty

Ve světě sladkých moučníků můžeme mít pocit, že všechny pocházejí jen ze dvou evropských kulinářských velmocí, Francie nebo Itálie. To naštěstí není pravda, proto vám dnes přinášíme přehled britských dezertů, které je dobré znát, a ještě lepší je rovnou ochutnat.
15. 3. 2021 | Autor: Hana Kovaříková

Eton mess

V doslovném překladu je tento dezert pojmenován jako Etonský nepořádek. Nemusíte se však bát, při jeho výrobě si neobvyklý nepořádek v kuchyni rozhodně nenaděláte. Název vychází z nepříliš upraveného vzhledu dezertu. Na přípravu tohoto tradičního anglického dezertu je třeba pouze tří komponentů: čerstvých jahod, sněhových pusinek a šlehačky.

Původ tohoto jednoduchého dezertu je spojován s každoročním kriketovým zápasem mezi žáky internátní školy v Etonu proti londýnské chlapecké škole v Harrow. První zmínka o Eton mess prošla tiskem v roce 1893. Ve 30. letech minulého století byl podáván ve školních obchůdcích s cukrovinkami po celém ostrově.

Původní směs tvořily čerstvé jahody či nakrájené banány smíchané se zmrzlinou a šlehačkou. Až později se přidaly také pusinky z bílků. Eton mess se však dá variovat z několika druhů ovoce, v Anglii se hojně využívají lesní plody či přebytky ze zahrádek: maliny, ostružiny, borůvky či rybíz. Jahody si však stále drží tradiční a léty prověřenou pozici. Dobře vypadající pohár vytvoříte smícháním rozlámaných pusinek se šlehačkou a rozmačkanými i celými jahodami.

„Etonský nepořádek“ pronikl také do politiky. Komentátoři v médiích jej v nedávné době využívali k popisu politických bojů v britské konzervativní straně ohledně brexitu. Řada konzervativců totiž zahájila své vzdělání na zmíněné Etonské škole, možná však komentátoři odkazovali také k informačnímu nepořádku, které kolem tématu panoval.

Eton mess

Nepopsatelně dobrá směs pusinek a čerstvých jahod dostala název podle britské Eton College, kde se podává při tradičním...

Victoria sponge

Tento piškotový dort vyniká svou jednoduchostí, variabilitou, ale také dlouhou historií a vlivem na další světové dezerty. Původně se měl dort jmenovat The Royal Victoria Sponge, a to na počest anglické královny Viktorie, která tomuto lahodnému dezertu nikdy neodolala a s chutí si jej vychutnávala s šálkem čaje o páté. Že je dort opravdu lákavý, se můžete přesvědčit díky úvodní fotografii. 

Viktoriin piškot tvoří směs cukru, másla, vajec, mouky, a také kypřicího prášku do pečiva. Klasická náplň vycházela z kombinace domácího malinového džemu, šlehačky nebo krému. Právě vynález kypřicího prášku do pečiva zapříčinil oblibu tohoto moučníku. Díky němu byl nadýchaný, lehoučký, vypadal honosně, a navíc pojmul více tuku, tedy másla, což přidalo i na jeho chuti a sytosti. Koláče do této doby, tedy roku 1843, bývaly tenké a jejich konzistence připomínala spíše sušenky.

Úspěch britského piškotu tkví ve kvalitě surovin, pořiďte si tedy poctivé máslo, vajíčka od šťastných slepic i kvalitní mouku. Často se vedou debaty, zda piškot připravit smícháním všech ingrediencí najednou či klasickou metodou, která začíná šleháním másla s cukrem. Naše redakce zastává spíše tradiční postup, který zaručí dokonalou konzistenci upečeného piškotu. Pozor si také dejte na teplotu v troubě. Mnoho britských hospodyňek testuje svou novou troubu právě pečením Viktoriina piškotu. Trouba by měla být předehřátá na 200 °C či 180 °C v případě horkého vzduchu. Po upečení se dort rozřízne na dvě poloviny, které se spojí malinovým džemem a vanilkovým máslovým krémem či šlehačkou. Maliny se dají nahradit i ostatním bobulovým ovocem. Dort se před podáváním pocukruje a servíruje nejlépe s černým čajem.

Moderní gastronomie si Viktroiin piškot oblíbila pro svou variabilitu. Jsou tak pečeny cupcakové verze, korpus se připravuje v nepřilnavé pánvi vymazané máslem, do dortové směsi pronikají další chuťově bohaté příchutě jako je čokoláda, káva či ořechy. Největší Viktoriin piškot je dokonce zapsán v Guinnessově knize rekordů. Byl vyroben v Oxfordu, použito bylo 700 vajec, 14 kilogramů džemu a nasytil by přes 100 lidí.

Sticky toffee pudding

Ačkoli v názvu nese slovo pudink, tomu našemu se vůbec nepodobá. Není tekutý a vzhledem připomíná spíše náš litý perník. Slovo sticky v překladu znamená lepkavý, a není to úplně náhodou. Právě karamelová omáčka, se kterou se servíruje, dodává na lepkavosti, stejně jako těsto, které je tvořeno z jemně rozemletých datlí. Díky nim je výsledný moučník vláčný a rozhodně vám nezaskočí. Tomu zabrání také vanilkový krém či zmrzlina, která se ke sticky toffee často podává.

Přesný původ této anglické klasiky není známý. Servírovat se však začal v 70. letech minulého století, a to konkrétně v severozápadní Anglii. Jeho příprava je velice jednoduchá a doba pečení zabere půl hodiny, určitě si tento přirozeně sladký dezert připravte i vy.

Sticky toffee pudding

Naše čtenářka Lenka Jíšová ze Znojma nám poslala recept na sticky toffee pudding, vláčný anglický dezert, který...

Bakewell tart

Křehké těsto a sladká náplň, to je oč v Bakewellu běží. Moučník je úzce spojen s městem Bakewell v Derbyshiru, kde byl ve 20. století poprvé upečen. Je variantou dezertu známého jako Bakewell pudding, ten ovšem nedosáhl takového světového věhlasu. Bakewell tart se skládá z křehkého těsta, které je naplněno džemem, mandlovou náplní zvanou frangipane a na závěr je posypán plátky mandlí. Jednou z dalších variant je třešňový bakewell, který je ještě polit fondánem (jako naše věnečky) a ozdoben jednou glazovanou třešínkou uprostřed. My pro vás máme vylepšenou chuť a trochu netradiční barvu, která kombinuje křehké těsto s pistáciemi a sladkými třešněmi.

Pistáciovo-třešňový ‚bakewell‘ koláč

Bakewell tart patří k britské klasice: na křehké těsto tradičně přijde višňový džem, mandlová náplň a...

Banoffee pie

Neodolatelnou kombinací banánů, šlehačky a karamelu se může pyšnit Banoffee pie, anglický koláč, který si zamiluje každý milovník sladkého. Karamelky, které tvoří základ pro těsto, jsou vyráběny z kondenzovaného mléka nebo tradičním latinskoamerickým postupem, ze kterého vznikají dulce de leche, cukrovinky vzniklé z několikahodinového a pomalého vaření mléka a cukru. V těstu poté karamelky doplňuje máslový základ na sušenky či sušenky samotné, které se jen nadrtí.

Název v sobě kombinuje slova banana (banán) a toffee (karamel). U této sladkosti dokonce známe jména tvůrců – jsou jimi majitel a šéfkuchař Ian Dowding a Nigel Mackenzie. Dezert vyvinuli v roce 1971 upravením nepříliš spolehlivého receptu na americký švestkovo-kávový karamelový koláč. Kuchaři si začali hrát s různými kombinacemi karamelek, švestky vyměnili za jablka či mandarinky, nakonec však nalezli dokonalou harmonii ve sladké chuti banánů, karamelek a lehkosti šlehačky. Koláč sklidil u zákazníků ve východním Sussexu, kde byl poprvé představen, veliký úspěch. Věhlas se rychle rozšířil, proto recept o 3 roky později vyšel i knižně. Mnoho zahraničních restaurací jej přejalo, a tak se v roce 1984 banoffee pie objevil i americkém řetězci supermarketů.

Autory vymyšlené slovo Banoffee vstoupilo i do samotné angličtiny. Nyní se používá k popisu jídla či suroviny, který chutná či voní po banánech a karamelu. Obaly kondenzovaného mléka značky Nestlé na sobě mají  dokonce natištěný recept na tento nezaměnitelný dezert.

Banánovo-karamelový koláč

Hříšně dobrý kousek nebe!

To z výčtu britských dezertů rozhodně není všechno, v receptech pod článkem se můžete podívat na další světově proslulé zákusky jako je například krambl, trifle či ovocné chlebíčky.

Související

22x božský trifle

Oslnivý maxipohár pro celou rodinu. Postavte doprostřed stolu jednu velkou mísu plnou lahodných dobrot a nikdo ani...

5 nejlepších receptů na krambl – jednoduchý dezert, který zvládnete připravit během pár chvil

Krambl, v originále Crumble, je pravděpodobně ten nejjednodušší pečený dezert pod sluncem. Šťavnaté ovoce schované pod...

Jak na to: sladký chlebíček

Jednoduchým moučníkem uděláte radost na rodinné oslavě i kolegům během pracovního týdne. Mrkněte na tipy, jak na něj,...

Banánový chlebíček

Vláčný, nepříliš sladký a rychle upečený chlebíček, to je ten nejlepší piknikový dezert.

Sticky toffee pudding se zázvorem

Bábovičky i omáčku můžete udělat předem a pak je společně prohřát pod grilem.

Piškotový dort s třešněmi

Jemný a rychlý piškotový korpus, lahodný krém ze zakysané smetany a bílé čokolády – co ještě chybí? Třešnička na...

Eton mess cheesecake

Letněji a vzdušněji už to snad ani nejde: cheesecake ozdobený pusinkami, šlehačkou a malinami. Oh-la-la!!!

Sladký chlebíček s pomeranči a brusinkami

Výborný moučník! Jeho příprava je blesková a výsledkem je vláčná dobrota, která vám bohužel většinou nevydrží ani na...

Žemlovka s rebarborou a vanilkovým krémem

Na žemlovku potřebujete kromě staršího pečiva především tu nejrůžovější rebarboru, jakou seženete. Pak...

Malinový Eton mess

Originální anglický dezert, pojmenovaný podle Eton College, kde se podává při tradičním zápasu v kriketu, je...

Jahodový pohár po anglicku

Užijte si jahody v klasickém receptu s pudinkovým krémem.

Pomerančový brandy krém

Tenhle dezert trochu připomíná anglický vánoční pudink. Je ale mnohem lehčí – a lepší!...

Cupcake: roztomilá a delikátní zmenšenina dortu

Malý dortík, velikostí i servírováním vhodný pro jednu osobu, se skládá z upečeného těsta v papírovém košíčku a...

Trnkové želé s ginem

Želé z podzimního ovoce, jako je tohle nebo třeba kdoulové, tvoří ideální doprovod k sýrovým prkénkům. Trnkové želé...

5 zajímavostí o fish & chips

Filet z bělomasé mořské ryby smažený v křupavém těstíčku a dozlatova smažené bramborové hranolky jsou stále jedním z...

Inspirativní britští kuchaři a kuchařky pod lupou

Co se vám vybaví, když se řekne britská kuchyně? Nám spousta skvělých kuchařů a kuchařek, od kterých se necháváme rádi...

English Breakfast vs. Earl Grey: souboj nejznámějších černých čajů

Typická anglická snídaně se neobejde bez černého čaje, který si Britové rádi dopřávají s mlékem a cukrem. Mezi...

Čím se britská kuchyně obohatila díky koloniím? Kořením z Indie

Britské impérium v době největšího rozkvětu zabíralo čtvrtinu celosvětové souše. Ovládlo vzdálená místa, a tak došlo k...

7 skvělých receptů z britské kuchyně, které musíte vyzkoušet

Anglická gastronomie je plná rozmanitých chutí. Na rozdíl od své francouzské rivalky není možná tak proslulá, rozhodně...

Přidat komentář