Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

5x ořechová náplň pro sladké pečení

Předpisů na ořechové náplně existuje bezpočet. Zkušené kuchařky mají oblíbený recept, za který by daly ruku do ohně. Pokud jste ještě ten svůj nenašli, vyzkoušejte některý z našich prověřených postupů. Třeba se vám trefíme do vkusu a vy tak získáte svůj rodinný poklad.
22.10.2020 | Autor: Jana Kopřivová

Základ ořechových náplní tvoří namleté ořechy, jemně, nahrubo nebo jejich kombinace. Nejčastěji se používají ořechy vlašské, někdy lískové oříšky či u luxusnějších variant mandle. Ty se pak spojí mlékem či rumem a zahustí jemnou strouhankou nebo namletými dětskými piškoty.

Podle své chuti můžete ořechovou náplň buď dokyselit citronovou šťávou nebo troškou zavařeniny (rybízová, mirabelková, meruňková), či dosladit medem. Pro intenzivnější vůni přidávají zkušené kuchařky vanilku, skořici, hřebíček, muškátový ořech nebo rovnou směs na perníkové koření, která s podzimními ořechy výborně ladí. A pokud chcete náplň pořádně říznou, přidejte místo mléka rum (nebo vyměňte za rum jen část tekutiny). 

Následující náplně zazáří pokud je přidáte do závinů, buchet, koláčů a koláčků, ale také knedlíků nebo třeba do jablek v županu a na pečená jablka.

1 Klasická s rumem a džemem

Svařte 100 ml mléka, 1 lžíci rumu, 1 lžíci meruňkové zavařeniny bez kousků, 1 lžíci moučkového cukru a 1 lžičku mleté skořice. Přidejte 100 g nahrubo mletých opražených vlašských ořechů, chvilku povařte, až začne směs houstnout. Přidejte cca 2 lžíce mletých dětských piškotů nebo strouhanky. 

30 podzimních jablečných sladkostí

Provoňte si domov skvělými domácími jablečnými dezerty!

2 Medová s citronem

200 g namletých vlašských ořechů smíchejte s 50 g moučkového cukru, 50 g medu, 2 lžícemi strouhanky nebo mletých piškotů a nastrouhanou kůrou z 1/2 biocitronu. Zalijte 80 ml horkého mléka a nechte odstát. Pokud je třeba, dohustěte strouhankou či piškoty, směs nesmí být příliš řídká.

3 Karamelová s máslem

40 g másla rozpusťte v kastrůlku a lehce na něm opečte 150 g jemně mletých vlašských ořechů. Přidejte 100 g moučkového cukru, promíchejte a ještě chvilku nechte pražit. Cukr nesmí příliš zkaramelizovat, zhořkl by. Přilijte 200 ml horkého mléka, důkladně promíchejte a nechte vychladnut. Podle potřeby zahustěte mletými piškoty. Dochutit můžete i troškou rumu.

Jak na nejlepší kynuté koláče a buchty

Kdo by je nemiloval? Kynuté koláče a buchty patří k tradiční české kuchyni stejně jako knedlíky, bramborák či kulajda...

4 Anušina úsporná, v hmoždíři tlučená

(předpis na ořechovou nádivku z Úsporné kuchařky Anuše Kejřové)

Utlučeme jemně v hmoždíři 10 až 15 vlašských ořechů, přidáme 4 lžíce strouhané housky, sucharů nebo piškotových drobečků, 1–2 vrchovaté lžíce tlučeného cukru, špetku vaniky a 3–4 lžíce mléka nebo smetany, aby byla vláčnější. Dobře umícháme a necháme chvíli státi, než ji upotřebíme.

5 Luxusní marcipánová

200 g mandlí, spařených loupaných a jemně namletých, smíchejte s 200 g prosátého moučkového cukru. V této fázi můžete k mandlím přidat také hořkomandlovou esenci, ale není to nutné. Postupně přidávejte bílek z 1 vejce. Hmotu neustále důkladně třete, aby vzniklo velmi dobře propracované těsto. Nechte 1 hodinu uležet v ledničce. Marcipán je obzvlášť skvělý do ovocných knedlíků, luxusního závinu i plněných perníčků.
 

Spoustu dobrot, kterým sluší ořechové náplně, najdete v následujících receptech. 

Související

Pečená jablka v medu s tvarohovým krémem

Jablíčka s exkluzivním doprovodem

Cop s kdoulovým džemem a ořechy

Ořechy a kdoule spolu tvoří dokonalý pár!

Bratislavské rohlíčky

Rohlíčky prosluly už v době, kdy se Bratislavě říkalo Prešpurk, tedy za Rakouska-Uherska. Udržely se i v Maďarsku, kde...

Makový závin

Maková náplň nerozlučně patří k české, případně středoevropské kuchyni. Aby byla šťavnatá a vláčná, musí být mák...

Závin s podzimním ovocem

Neodolatelně voní máslem, kořením a podzimem! S prvním soustem se zamilujete...

Závin s fíky a datlemi

Inspirovali jsme se receptem na italské vánoční cukroví cucidatti, který jsme ale zjednodušili – místo...

Ořechové knedlíčky s ostružinami

Knedlíčky křehké a lehké jako vánek

Slavnostní koláčky

Nejlepší pohoštění pro svatební hosty!

Vázané koláče s tvarohem a povidly

S tvarohem, nebo s povidly? Dvojitá náplň vám usnadní rozhodování.

Tereziny loupavé rohlíčky s mákem

O dokonale vláčných rohlíčcích s mákem své kamarádky Terezy básnila naše grafička Magda, a hlavně její muž. A také v...

Pečená jablka s oříškovou drobenkou

Pečená jablka jsou obzvlášť vynikající se smetanovými krémy. A dejte si k nim chlazené sladké muškátové víno.

Maminčiny buchty s povidly

Teplá pocukrovaná buchta a k tomu sklenice mléka – to je jako z pohádky o Honzovi!...

Sladký cestopis. Jaké krajové speciality ochutnáte na Valašsku či v Podkrkonoší?

Předpisy na koláče, vdolky a buchty se dědí v každé rodině z generace na generaci. Představujeme vám sladké rodinné...

Jak na tradiční náplně do koláčů a buchet

Nadýchané kynuté koláče a buchty jsou vysněnou metou a občas také obrovským strašákem každého začínajícího pekaře. Není...

Všestranné ořechy. Odkud pocházejí, čím nám prospívají a co s nimi v kuchyni?

Malé plody skrývají spoustu barev, chuti i zdraví. Seznamte se s ořechy a oříšky, s nimiž se v kuchyni setkáte...

Jaké ořechy nesmí chybět ve zdravém jídelníčku?

Označují se jako „brainfoods“, vynikají vysokým obsahem minerálních látek a jsou důležitým zdrojem omega-3 mastných...

Jednoduchý trik, jak správně upravovat ořechy a semínka

Ořechy a semínka jsou nositelem života a zásobárnou živin pro novou rostlinu. Jsou doslova nabitá cennými látkami, i...

Slavnostní koláčky

Nejlepší pohoštění pro svatební hosty!

Švestkové buchty

Buchty nemusí být jen s tvarohem či mákem, zkuste použít ovoce, kterého je na podzim spousty – jablka, hrušky...

Buchty s jablky

Voní i chutnají po pravém másle. Buchty s jablky jsou nejlepší ještě teplé, obalené v cukru a třeba s horkým čajem nebo...

Těsto na štrúdl 5x jinak

Štrúdl z listového těsta zná asi každý a málokdo dokáže téhle tradiční lahůdce odolat. Existují však i jiné zajímavé...

Hruškový závin s marcipánem a mandlemi

Do této variace na klasický štrúdl jsme se zamilovali. Pokud si chcete dát práci s taženým těstem nebo máte jiné...

Švestkové bramborové knedlíky s marcipánem

Po ochutnání zjistíte, že marcipán uvnitř každé švestky je to, co vám dodnes v knedlících chybělo. A...

Šneci s ořechy a rumovou polevou

Dokonalá sladkost k odpolední kávě! Šneci z bramborového těsta vydrží dlouho vláční, ale než to stačíte ověřit,...

Perníčky s marcipánem

Tyhle perníčky s marcipánem jsou trochu jako vánoční varianta svatebních koláčků – mají skvělou...

Sladká baklava

Na dovolenou v Turecku, Blízkém Východě nebo na Balkáně nemusíte vzpomínat jen s rodinným albem fotografií. Provoňte...

Přidat komentář