Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Ostružiny pro zdraví a krásu

Kdo by je neměl rád? Tohle temné ovoce sbíráme a holdujeme mu v letních měsících. Prospívá našemu zdraví a má nespočet využití v kuchyni.
21. 8. 2020 | Autor: Tereza Mašková

Vedle borůvek a malin jsou často přehlíženým lesním ovocem. Vynikají ostrou chutí, tmavou barvou a mají nespočet kladných vlivů na lidský organismus. Můžete je pěstovat doma, ale nasbíráte je v lese či u polní cesty. Připravíte z nich například výborný džem nebo koláč

Zástupce rodu ostružiník najdeme na každém kontinentu s výjimkou Antarktidy. Keř, na němž rostou fialovočerné plody, jimž říkáme ostružiny, se vědecky nazývá ostružiník řasnatý. Jeho příbuzným je ostružiník maliník.

Trnité šlahouny ostružin se vyskytují v lesích, na jejich okrajích, podél cest i na slunných mezích. Vyšlechtěné kultivary můžeme pěstovat také na zahradě. 

Ostružiník: Loris Tissino, UnsplashJak na domácí pěstování ostružin

V ČR je registrovanáno hned několik odrůd ostružiníků, z nichž některé jsou dokonce beztrnné. Keře plodí na výhonech z předchozího roku. Při prořezávání je tedy třeba na podzim odstraňovat odplozené výhony a ponechat ty, na kterých se plody objeví příští sezonu. Na jaře je pak žádoucí výhony zkrátit, aby se keř příliš nezahušťoval. Vyhovuje jim poloha na slunci a pokud chcete jejich plody sklízet pohodlně, je vhodné je vyvazovat k opoře. Mohou být součástí i přírodních (nesříhaných) živých plotů. 

Zpravidla plodí během srpna a září. Zralost plodu poznáme podle barvy. Pokud jsou ostružiny hezky tmavě fialové až černé, jsou připraveny k využití. Při sklizni je důležité si uvědomit, že se opravdu rychle kazí. Mají sklony k plesnivění, především při skladování v několika vrstvách. Ideální je ostružiny hned spotřebovat nebo je odstřihnout i s větvičkou. I tak ovšem vydrží jen pár dnů. 

Jaké vitaminy obsahuje letní ovoce?

Máte chuť na sladké, a zároveň chcete svému tělu dopřát potřebné vitaminy a minerály? Pak vraťte čokoládu zpátky do...

Ostružiny pomáhají hubnout a působí proti stárnutí

Ostružiny jsou nejen chutné, ale i zdravé. Obsahují velké množství bioflavonoidů. Ty jsou známé pro svou antioxidační funkci – prospěšný vli

v mají především na cévy. Tytéž látky obsahují i maliny, ale v ostružinách jich najdeme až třikrát více. Dále obsahují vitamin C, draslík, vlákninu, železo a hořčík. Často se mluví o jejich protinádorových účincích, údajně dokonce zmírňují vedlejší účinky ozařování a chemoterapie. 


Kladný vliv mají i na srdce díky salicylátům. Podobné látky obsahuje i acylpyrin, takže mohou vyvolávat stejné alergické reakce. Studie prokázaly, že zpomalují stařeckou demenci. Chrání játra i štítnou žlázu a díky nízké energetické hodnotě pomáhají při hubnutí. Navíc zpomalují stárnutí pokožky, podporují její pevnost a obecně mají rozjasňující efekt. Nejvíce tělu prospěšných látek mají nevyšlechtěné ostružiny z lesa, ale v menší míře je obsahují i plody ze zahrádky.

Tajemná krása ostružin

Nechte se okouzlit sladkými svody šťavnatých temně fialových plodů, které právě dozrávají. Bude jim to slušet v...
 

Jak si vychutnat ostružiny 

V kuchyni je využijeme při pečení – vyzkoušejte třeba recept na muffiny. Perfektně se hodí do bublanin a koláčů. Díky své krásné barvě jsou často používané na zdobení, například cheesecaků. Finální výsledek výborně chutná a současně lahodí oku. Dělají se z nich i výborné osvěžující zmrzliny. Můžete si z nich připravit i domácí džem. Velké tvrdší plody se hodí na domácí kompot. 

V horkých dnech přijde vhod lahodná domácí limonáda. Ostružiny se uplatní i v míchaném nápoji s alkoholem. Díky kyselejší chuti dokážou odlehčit dezerty s krémy a dorty.

Perfektně se kombinují se sýry a vyladí každé obložené prkénko. Jejich ostrost se krásně hodí do salátů a dokonce i k masu. Zejména se zvěřinou vytvoří lahodné duo. 

Úvodní foto: Nine Kopfer, Unsplash
Foto v textu: Nanuky: Pablo Merchán Montes, Unsplash; Ostružinový keř: Loris  Tissino, Unsplash

Související

Švestky – ovoce plné chuti i zdraví

Je tady babí léto a společně s ním přichází i sezóna švestek – chutných, šťavnatých modrofialových plodů stromu jménem...

Jablka: Nejen lahodná, ale i zdravá

Často si říkáme, že je to jen obyčejné jablko a raději sáhneme po nějakém exotičtějším ovoci. Proč je ovšem dobré...
REKLAMA

Přidat komentář