Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Pancake day: jak se slaví a proč si ho nenechat ujít

Svátek vzniklý v Anglii se rychle ujal po celém světě. I u nás pomalu dosáhl svého věhlasu, není se čemu divit, je to jen trochu jiný způsob oslav masopustního úterý, nám dobře známého veselí. A ruku na srdce, kdo by neměl rád palačinky? Kde se podivná tradice vzala a jak vznikl proslulý palačinkový běh vám prozradíme v následujícím článku.
5. 2. 2021 | Autor: Tereza Mašková

Kde a kdy se palačinkový den slaví 

Pancake day neboli „palačinkový“ den je oslavován v mnoha zemích po celém světě. Možná jste o něm nikdy neslyšeli, ale jeho určitou verzi slavíme i u nás. Připadá totiž na masopustní úterý, které se u nás i ve světě pojí s oslavami. Připadá na 47. den před Velikonoční nedělí. Všichni se chtějí pořádně najíst, napít a pobavit s přáteli, než přijde doba půstu. V Itálii, Španělsku nebo Brazílii se pořádají bujaré oslavy doprovázené karnevalem stejně jako u nás. USA či Francie tento den znají jako Mardi Gras nebo Fat Thursday, oslavy probíhají také velice podobně. 

V anglicky mluvních zemích jako je Velká Británie, Irsko, Austrálie nebo Kanada, tento poslední den před půstem nazývají Pancake day. Palačinkový den má dlouhou historii, zmínky o něm najdeme v kuchařkách již z roku 1439. Název není nijak složitě odvozený ba naopak, jednoduše tam při oslavách rádi pojídají palačinky. Jeden z důvodů, proč tomu tak je, najdeme v symbolice. Základní recept na palačinky byl prostý: vejce – vytvoření, mouka – život, sůl – užitečnost, mléko – čirost. Taková kombinace slov se k půstu hodí. S tím souvisí i další důvod. Při jejich přípravě se spotřebují potraviny, které by se při půstu neměly v jídelníčku objevit. 

Fastnacht či maslenica? Poznejte masopust v zahraničí

Masopust a s ním spojené veselí a hodování není doménou pouze Čechů, ale slaví ho národy po celém světě. I když se...

Zvoníci, zvony a palačinkový běh

Příprava palačinek v tento den se stala tradicí pro celou rodinu. Dospělí je doma opékali, otáčeli, a děti z povzdálí dohlížely, aby se náhodou nepřipálily. Poté se palačinky zalívaly směsí cukru a citronové šťávy, což můžeme považovat za takovou anglickou obdobu francouzských Crêpes Suzette. Právě z Francie se křehké a tenké palačinky do Británie dostaly. 

Neznámější aktivitou v tento den je proslulý palačinkový běh. Tradice sahá až do roku 1445 a zrodila se ve městě Olney v Buckinghamshire. Jedna hospodyňka trpělivě opékala palačinky a najednou zaslechla zvonění „pancake bell.“  Tak se vyzývalo ke zpovědi. Vyběhla tedy rychle z kuchyně a do kostela dorazila v kuchyňské zástěře i s pánvičkou v ruce. Netradiční situace pobavila jak ji, tak široké okolí, a tradice palačinkového běhu byla na světě. V Olney se stále koná ten nejslavnější závod určený jen ženám, které musí palačinku v průběhu přesně třikrát otočit. Výherkyně má možnost naservírovat svůj pokrm zvoníkovi, který ji na oplátku políbí.  

Pokud se chce zapojit muž či chlapec, stačí přejet do jiného města. Palačinkové běhy najdeme v téměř každém anglickém městě, ale jejich pořádání není cizí ani větším městům po celém světě. Jeho cílem je co nejrychleji zdolat trasu s pánvičkou v ruce a zároveň nezapomenout palačinku otáčet. Ta nesmí vypadnout, jinak se soutěžící vrací na start. Většinou zde hraje velkou roli právě počet otočení, způsob běhu nebo kreativita masky. Celá akce se neobejde bez pestrého doprovodného programu, který často obsahuje soutěže o nejchutnější nebo největší palačinku. Nesmí chybět ani soutěž v jejich pojídání na čas, fotbalové zápasy, hudba i tanec.  

Palačinkový den i u vás doma

Pravděpodobně nikdo z nás nepotřebuje přesné datum v kalendáři na to, aby si udělal doma lahodné a snad všemi milované palačinky. Nicméně když už ta příležitost existuje, proč ji nevyužít. Pro tento rok je to úterý 16. únoraZákladní recept na těsto zvládne každý a vše potřebné pro dokonalý výsledek najdete v našem článku. Hotové palačinky stačí jen naplnit oblíbeným ovocem nebo krémem. Pokud se vám nechce nic vymýšlet, vsaďte na jistotu. Citronové palačinky vás přenesou do Anglie a ty naše s opilými třešněmi a tvarohem zase potěší i nejnáročnější jazýčky. Pro milovníky vydatných snídaní se hodí a la vejce Benedikt nebo vyzkoušejte trochu netradiční zapečené s cuketou a houbami, které se postarají o vydatnou večeři či oběd.  

Foto v textu: Uwe Conrad (Unsplash), Monika Grabkowska (Unsplash)

Související

Bujarý masopust. Jak ho slavili naši předci?

Za normálních okolností už bychom se těšili na masopustní průvod a zabijačku, ale kvůli pandemii si bohužel tradiční...

Palačinky s fíky marinovanými v kořeněném karamelu

Palačinky podle receptu Zdeňka Lahovského, šéfcukráře hotelu Mandarin Oriental, jsou hotové nebe na zemi!

Palačinky s javorovým sirupem

Bez téhle lahůdky je pravá americká nebo kanadská snídaně nepředstavitelná. Tamní palačinky jsou díky kypřicímu prášku...

Kobliha, jak ji neznáte: 5 druhů koblížků, které si zamilujete

Pohádku o neposedném Koblížkovi, který babičce seskočil z plechu a vydal se na procházku lesem, nejspíš všichni známe...

Palačinky plněné špenátem

Kombinace špenátu s riccotou nikdy nezklame!

Bretaňské palačinky s jablky a tvarohem

Univerzální dobrota – potěší jako sladký oběd, brunch, dezert i pohoštění na dětskou party...

Palačinky s liškami

Poslouží třeba jako rychlá večeře, kterou zasytíte celou rodinu po návratu z houbařského výletu. Dodají ztracenou...

Velikonoční půst pro vaše tělo i mysl

Po bujarých oslavách masopustu přichází tradiční půst před Velikonoci. Není o žádném hladovění, ale o změně v...

Přidat komentář