Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Paštika pod stromeček: jedlý dárek, který potěší každého labužníka

Přemýšlíte, čím na Vánoce potěšit své blízké nebo kamarády, ale inspirace nepřichází? Nevěště hlavu: domácí paštikou uděláte radost jedlíkům všeho věku. Navíc ji budete mít hotovou během pár hodin a nadílku zvládnete roznést i na poslední chvíli.
7. 12. 2020 | Autor: Petr Šúth

Dárková balení plné (domácích) dobrot jsou ideálním dárkem pro blízké přátele nebo náročné členy rodiny, kteří na otázku, co by si přáli pod stromečkem, odpovídají, že vlastně nic nepotřebují. Jíst ale musí každý. Proč toho nevyužít? Přibalte obdarovanému do balíčku poctivou domácí paštiku, která má hned několik výhod.

  • Lehce ji přizpůsobíte chuti obdarovaného. Stačí do paštiky přidat brusinky, borůvky, slané ořechy… fantazii se meze nekladou.
  • Paštiku připravíte v pohodlí domova. Ušetříte si mnoho času, který byste strávili obcházením po obchodních domech při pátrání po vhodném dárku.
  • Jako šéfkuchař máte všechny suroviny pod kontrolou. Už žádné laskominy s obsahem chemie, které vás navíc přijdou na nemalé peníze.
  • Nemusíte řešit, jestli jste vybrali správnou značku, model nebo vhodnou konfekční velikost.

A to nejlepší? Paštiku je možné zavařit do sklenic, aby vám vydržela čerstvá několik dní. Až se nabažíte smaženého kapra nebo voňavého vánočního cukroví, můžete se do ní s chutí pustit.

Domácí paštika: delikatesa, kterou máte hotovou během chvilky.

Paštiku ochutnal snad každý z nás. Jako malí jsme ji baštili na svačinu, kterou nám připravily maminky, jako velcí si...

Jak na výrobu domácí paštiky?

Máme pro vás pár tipů, na co si dát během příprav pozor, aby měla hotová paštika tu nejlepší chuť.

1. Vybírejte prvotřídní suroviny

Pokud chystáte paštiku v domácích podmínkách, nemusíte se spoléhat na různá zahušťovadla a dochucovadla, jako je tomu ve velkovýrobnách. Například obsah kuřecích jater v paštice by měl být minimálně 50 %. U kupovaných výrobků je podíl často mnohem nižší.

Proto na ingrediencích zbytečně nešetřete, připravili byste se o jedinečný chuťový požitek. Náklady na výrobu domácí paštiky nejsou ani pří nákupu kvalitnějších surovin nijak vysoké.

Jak na domácí zavařování?

Na začátku jara jsme šťastní, když na stromech vidíme pupeny a květy. Na začátku léta se pak radujeme z drobných...

2. Nenechte zavařovací sklenice ležet ladem

Opomíjenou částí je příprava zavařovaček, do kterých paštiku uložíte. Sklenice musí být sterilní a nepoškozené (ujistěte se, že nejsou prasklé). S předstihem je vyvařte a nechte oschnout. Sklenice nevytírejte kuchyňskou utěrkou nebo papírovými ubrousky, mohou se z nich uvolňovat nitky a žmolky.

Pokud máte zavařovací sklenice uložené na balkoně, přeneste je včas do pokoje. Při přelévání hotové hmoty by měly být zavařovačky teplé.

3. Zavařujte nadvakrát

Pokud domácí paštiku zavaříte jen jednou, nedojde ke sterilizaci (zneškodnění bakterií). Pokud budete chtít problém vyřešit delším zavařováním, dojde pravděpodobně pouze k pasterizaci, která zahubí bakterie, ale ne jejich spory.

Nejlepší je proto zavařit paštiku následující den ještě jednou. Jestliže ji budete předávat dále, upozorněte, že je potřeba paštiku skladovat v lednici a spotřebovat co nejdříve.

Domácí paštika z kuřecích jater

Popis receptu: 

Výborná nedělní večeře 

A jeden vypečený tip na závěr

Chcete okusit plody své práce? Domácí paštika je nejlepší s křupavým pečivem, na které máte zaděláno během chvilky. Co třeba nadýchané rohlíky? Nebo máte raději vypečený chléb z vlastní pekárny? Vyberte si, co hrdlo ráčí.

Neodolatelné domácí pečivo

Došlo vám doma pečivo? Upečte si vlastní! Domácímu se stejně nic nevyrovná. Ať už se pustíte do pečení s kváskem nebo...

Hledáte další inspiraci, čím si zpestřit (před)vánoční jídelníček? Pár nápadů naleznete v sekci pod článkem. Vánoční atmosféru si tak budete moci vychutnat plnými doušky.

Související

Nápoj na Vánoce: horké jablko s brandy

Nápoj na Vánoce: horké jablko s brandy

Svařené víno patří k adventní klasice. Jablečná šťáva s brandy a kořením mu však zdatně konkuruje.
Vánoce po italsku: panettone

Vánoce po italsku: panettone

Samozřejmě že milujeme českou klasiku a tradiční vánoční dobroty. Stejně tak nás ale baví občas nahlédnout za hranice a...
5 tipů na jedlé vánoční věnce

5 tipů na jedlé vánoční věnce

Zítra je první adventní neděle. Vyměňte letos chvojí a stuhy za bonbony, popcorn a sladké pečivo. Máme pro vás pět...
Zdravé vánoční pečení: špaldová mouka

Zdravé vánoční pečení: špaldová mouka

Přisypte do těsta špaldovou mouku a vaše pohoštění se bude pyšnit výborným, a přitom zdravým mlsáním!
Vánoční know-how: čokoláda

Vánoční know-how: čokoláda

Křehké cukroví, lesklá poleva i sametový krém – bez čokolády se při vánočním pečení prostě neobejdete.
Kapr nejen na Vánoce

Kapr nejen na Vánoce

19. 6. | Poznejte široké uplatnění kapra a na kurzu vaření se naučte připravovat originální a chutná jídla. Kromě toho...

Kouzelné karamelky pod stromeček i na ně

Kdo by neměl rád karamel? Lahodná cukrovinka se těší takové popularitě, že konkuruje i královně všech sladkostí –...

Dárek ze sklenice: směsi na pečení sušenek a muffinů

Tento nápad na dárek si prostě zamilujete. Za pár korun a s minimem úsilí připravíte milou pozornost, i když Ježíšek už...

Překvapte milovníky asijské kuchyně pořádně ostrým dárkem aneb Pikatní kari pasta 6x jinak

Pokud jste pravidelnými čtenáři Apetitu nebo dokonce návštěvníky Apetit pikniku, jistě už víte, že pokud má redakce pro...

5 pamlsků pro čtyřnohé mazlíčky

Láska prochází žaludkem a u pejsků to platí dvojnásob. I oni si zaslouží něco malého najít, nebo spíše vyčenichat, pod...

Jedlé dárky

Rozmazlujte své nejbližší a obdarujte je vlastnoručně připravenými a krásně zabalenými dobrotami, které si opravdu...

Přidat komentář