Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Pažitka: zázračná bylina pro dobré trávení a krevní tlak

Pažitku dobře známe jako bylinu s dlouhým stonkem, jejíž květ může být pro svou příjemnou fialovou barvu krásnou ozdobou zahrady. Nejen stonek, ale i květy pažitky jsou jedlé a můžete je použít třeba na ozdobu svěžích salátů. Pažitka patří mezi byliny nenáročné na pěstování a pyšní se též bohatou výživovou hodnotou. Podívejte se na naše dnešní tipy, jak pažitku pěstovat, kdy sklízet a proč by měla být součástí našeho jídelníčku.
2. 3. 2021 | Autor: Šárka Měřičková

Pažitka neboli šnytlík

Pažitka či šnytlík jsou zlidovělé názvy pro známou bylinu pažitku pobřežní. Pažitku můžeme od jara do podzimu pěstovat venku, vhodná je i pro růst v květináči ve vnitřním prostoru. Účinky prospěšné našemu zdraví si tak můžeme dopřávat celoročně. Pažitka se pyšní vysokým obsahem vitaminu B2, C, dále pak vápníku a draslíku. Odborně se řadí do čeledi česneku, její chuť však připomíná spíše cibuli. Šnytlík efektivně zdobí naše bylinkové záhony, najdeme ho také planě rostoucí podél říčních toků po celé ČR. 

Jak pěstovat čerstvé bylinky i v zimě?

V létě najdeme čerstvé bylinky na každém kroku, máme jich plné balkóny a zahrádky. V zimě je všemu jinak. Většinou se...

Snadné pěstování po celý rok

Pažitka nejlépe roste ve vlhké hlinité půdě, skvěle si však poradí i s jinými typy zeminy. Nyní je ideální doba pro předpěstování pažitky ze semen ve skleníku nebo pařeništi. Vzhledem k tomu, že pažitka patří mezi bylinky nenáročné na pěstování, můžete ji vysévat i v teplejších jarních měsících přímo do záhonu, jen se budete z její přítomnosti těšit o trochu později. Nejvýraznější chuť má podobně jako ostatní bylinky v období před rozkvětem.

Pažitku můžete bez problému pěstovat i doma nebo na balkoně v květináči, stačí ji jen pravidelně zalévat a zastřihávat. Podívejte se na podrobné tipy pro pěstování pažitky na našem sesterském webu Naše krásná zahrada. Nespotřebovanou sklizenou pažitku můžete uchovávat v lednici, mrazáku nebo si ji můžete usušit a použít třeba do vývaru nebo jiných polévek.  

Bylinky

Nejvoňavější kuchařka Edice Apetit

Pažitka na trávení a krevní tlak

Pro svou výživovou hodnotu a snadné pěstování je pažitka skutečnou královnou bylin. Používá se nejen pro svou skvělou chuť, ale také pro podporu trávení a snížení vysokého krevního tlaku. Věděli jste, že je pažitka přirozeně slaná? Kromě blahodárných účinků na trávení a krevní tlak můžeme pažitce přičíst ještě tuto skvělou vlastnost. U lidí, kteří z jakéhokoli důvodu potřebují vyřadit či omezit sůl, tak výrazně pomáhá k chuti připravovaných pokrmů.

Jedná se o vskutku prospěšnou bylinu pro naše zdraví, a proto by rozhodně neměla ve vašem jídelníčku chybět. Použít ji můžete jako součást salátů, jemně nasekanou pažitkou ozdobte polévkurybí pokrmy nebo snídaňová vajíčka. My ji máme nejradši v tvarohové pomazánce zvané rozhuda. S čerstvým chlebem tvoří naprostou delikatesu a dopřát si tento pokrm můžete jak na snídani, tak i v podobě studené večeře.   

Související

Pažitka dělá jaro

Stačí i jen pár nasekaných stonků, a hned ucítíte tu lehce štiplavou chuť, která je tak typická pro jaro. Poznejte...

Sýrová pomazánka s pažitkou

Nejjednodušší, ale také nejvariabilnější, nejchutnější, nejbarevnější… Pomazánky prostě mluví samy za sebe!...

Pažitkový dip s mrkvičkou

Pokud vaše děti nemají rády mrkev, naservírujte jim dip s jejich oblíbenou zeleninou. Slaninu taky můžete úplně...

Nové brambory s citronovo-pažitkovým máslem

Skvělá příloha ke grilovanému masu. Brambory s ochuceným máslem jsou ale dobré i jen tak.

Kuře s citronem a pažitkou

Brambory i maso přelijte omáčkou smíchanou z trochy majonézy, jogurtu a nasekané pažitky. Skvělé!

Podběl lékařský je vhodný nejen při kašli, prozradíme vám jeho další účinky

Nápadně žlutá rostlinka z dálky připomínající pampelišku je mnohem všestrannější bylinkou, než by se mohlo zdát. Kdy a...

Kopřiva – pálí, léčí a skvěle nahradí špenát

Určitě už jste se někdy spálili o kopřivu. To je pravděpodobně také důvod, proč tuhle bylinu nemáte příliš v oblibě a...

Prvosenka neboli petrklíč: zatočí s kašlem a nakopne metabolismus

Prvními jarními květy, které vidíme na loukách, bývají petrklíče. Oznamují příchod jara a jsou jedním z mnoha symbolů...

Medvědí česnek: (ne)známá léčivka s magickými účinky

Medvědí česnek se stal hitem posledních let. Není se čemu divit: na naše tělo má doslova blahodárný vliv. A co je na...

Podběl lékařský je vhodný nejen při kašli, prozradíme vám jeho další účinky

Nápadně žlutá rostlinka z dálky připomínající pampelišku je mnohem všestrannější bylinkou, než by se mohlo zdát. Kdy a...

Topinambur – židovská brambora prospívající zdraví střev

Znáte topinambury? Pokud ne, my vás s nimi seznámíme. Rozhodně je o co stát, protože tahle potravina má zajímavou...

Jak na jarní výsadbu zeleniny, aby vaše sklizeň byla úspěšná?

Jaro, obzvláště jeho počátek teď v březnu, je to pravé období na předpěstování různých druhů zeleniny. My vám poradíme...

Tři léčivé rostliny, které sbíráme v dubnu

Ačkoli to tak zatím nevypadá, jaro je tady a spolu s ním i možnost sběru rozličných léčivých bylin či rostlin. V dubnu...

Přidat komentář