Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Penne, tagliatelle nebo fusilli aneb Znáte druhy italských těstovin?

Některé jsou naplněné, jiné zase duté. Liší se svou velikostí, tvarem, délkou a šířkou. Řeč je o těstovinách, kterých údajně existuje přes pět set druhů. Při běžném vaření nám ale bohatě postačí, když se zorientujeme v těch základních.
6.8.2020 | Autor: Alžběta Dytrychová

O původu těstovin se stále diskutuje. Zatímco Italové tvrdí, že je připravovali už v 1. st. n. l., Arabové namítají, že je do Itálie přivezli až během svých výbojů v 8. a 9. st. n. l. S jistotou ale víme, že těstoviny svou současnou podobu opravdu získaly v Itálii, a to ve 13. století. Od té doby vzniklo nespočet druhů a typů těstovin, ve kterých opravdu není snadné se vyznat. Pokud ale nejste rodilý Ital, pak vám postačí alespoň tento základní přehled. 

Cannelloni

Všichni znalci italské kuchyně dobře vědí, že cannelloni jsou podlouhlé duté válečky, které Italové s oblibou plní mletým masem nebo třeba riccotou. Naplněné těstoviny následně zapékají v troubě, a to v doprovodu suga nebo bešamelu. Pokud milujete ravioli, pak vás nezklamou ani cannelloni. 

Ditalini

Tento druh těstovin, který připomíná malé náprstky, najdete především v polévkách nebo v pokrmu mac'n'cheese. I když v našich končinách nejsou ditalini příliš známé, rozhodně stojí za vyzkoušení. Co si takhle připravit polévku s fazolemi a ditalini nebo dáte přednost řančerskému těstovinovému salátu?

Farfalle

Některé domácnosti je nazývají mašličkami, jiné je označují za motýlky. Ať už jim říkáte jakkoliv, jistě nám dáte za pravdu, že se skvěle hodí k rajčatovým i smetovanovým omáčkám a ostudu neudělají ani v těstovinovém salátu. Vyzkoušejte recept na farfalle se šalvějí a smetanovým krémem, farfalle s tuňákem, olivami a kapary nebo letní farfalle s dipem z fety.

Kolébkou kvalitní kuchyně – je Itálie

… a to je bez debat. Takže pokud si chcete vychutnávat život plnými doušky, inspiraci pro vaši kuchyni byste měli...

Fettuccine

Fettuccine jsou ploché těstoviny, které se šířkou nacházejí někde mezi linguine a pappardelle. Vzhledem k tomu, že se jedná o poměrně robustní těstoviny, hodí se k hustým omáčkám s masem. Zároveň na ně nedáme dopustit v klasikém receptu fettuccine alfredo!

Fusilli

Mezi další oblíbený druh těstovin patří bezesporu fusilli, které svým tvarem připomínají vývrtku nebo spirálu. Mnoho lidí je používá do těstovinových salátů, ale nezklamou vás ani se smetanovou nebo rajčatovou omáčkou. Zkuste i netradiční kombinace chutí - například fusilli s pečeným květákem nebo fusilli s hráškem a šunkou.

Lasagne

Kdo by neznal lasagne? Tyto obdelníkové plátky těstovin jsou nedílnou součástí stejnojmenného pokrmu. Lasagne rozhodně patří mezi nejlepší těstoviny na zapečení. Doporučujeme vyzkoušet například lasagne se špenátem a ricottou, lasagne s opékanou zeleninou či lasagne s cuketami, lososem a bešamelem.

Jak dobře znáte italská vína?

Země, která dala světu Prosecco, Chianti nebo Amarone. I tak bychom mohli mluvit o prosluněné Itálii, ke které víno...

Macaroni

Pochází z Neapole, ale svůj domov našly především v Americe. Pokrm s názvem mac'n'cheese je americkou pochoutkou, ve které hlavní roli hrají právě tyto duté trubičky. Zkuste macaroni i v jiných receptech. Příjemně vás překvapí macaroni se strouhankou a pikantními rajčátky nebo macaroni se sépiemi, bílým vínem a chilli.

Pappardelle

Jak už bylo řečeno, pappardelle svým tvarem připomínají fettuccine. Rozdíl je pouze v šířce, která odpovídá zhruba 2–3 cm. V obchodech je naleznete stočené do klubíčka a skvěle doplní masové omáčky. Vyzkoušejte je třeba s hříbky, sardelkami, krevetami či v kombinaci s kachním ragú

Pasta a basta! aneb Jak na nejlepší těstoviny

Těstoviny mají zvláštní kouzlo, díky kterému jsou populární po celém světě. Stojí za ním kombinace snadné přípravy,...

Penne

Tyto středně velké rýhované trubičky patří k jednomu z nejoblíbenějších druhů těstovin u nás. Není divu, vždyť se skvěle párují s omáčkami na bázi smetany i rajčatovými omáčkami. Italové například nedají dopustit na recept penne all’arrabbiata, což je tradiční pokrm s omáčkou z chilli, česneku a sušených rajčat. Jistě si pochutnáte i na penne all’amatriciana nebo na krémovém penne s citronem.

Spaghetti

S kečupem a sýrem, boloňskou omáčkou nebo jako spaghetti carbonara. Pravděpodobně nenajdeme člověka, který by neznal tyto dlouhé tenké těstoviny. Hádáme, že ve spíži je máte i vy. Pokud nevíte, jak správně připravit spaghetti, pak se podívejte na toto video

Špagety 20x jinak

Špagety jsou synonymem italské kuchyně a mají tolik podob, že byste je mohli jíst každý den a stejně se jimi nepřejíte...

Tagliatelle

Jedná se o stuhy z vaječných těstovin, které jsou velmi podobné fettuccine. Opět jsou uzší než pappardelle, jejich šírka je totiž 1 cm. Chuťové pohárky jistě potěšíte kombinací těstovin tagliatelle s olejem, česnekem a mořskými plody. Nic ale nebrání tomu, abyste tagliatelle podávali s boloňskou omáčkou nebo s krémovou omáčkou s paprikami a sušenými rajčaty.

Tortellini a ravioli

Mnoho lidí stále nemá jasno, jaký je rozdíl mezi tortellinami a raviolami. Hlavní odlišnost spočívá v samotném tvaru. Zatímco tortellini vzhledem připomínají koláček (italsky tortello), ravioli se nejčastěji podávají ve tvaru čtverečku, trojúhelníku nebo půlměsíce. Pro oba druhy těstovin ale platí, že se plní různorodými náplněmi. Raviolám sluší tradiční špenátová náplň s riccotou, tortellini zase vynikají se směsí z vepřového hřbetu. 

Zbožňujete italskou kuchyni? Skvělé recepty objevíte v kuchařce Mamma Mia! z edice Apetit. 

Mamma mia! aneb To nejlepší od italských matek

Časopis Apetit přichází na trh s novou edicí kuchařek, tentokrát zaměřenou na mezinárodní kuchyně. První kuchařkou z...

Zdroj úvodní fotografie: Raphael Nogueira, Unsplash

Související

Fenomén aperitivo – jak si dát spritz s italskou grácií

Aperol spritz už několik let kraluje létu. Pojďme se podívat, odkud se vzala jeho popularita.

Chuťovky aneb Co si dáte k aperitivu?

Chcete žít sladký život? Následujte Italy a dopřejte si aperitivo. V hodině mezi koncem pracovní doby a večeří se...
5 rychlých večeří: těstoviny nazeleno

5 rychlých večeří: těstoviny nazeleno

Uvařte libovolné těstoviny, přidejte k nim hrst bylinek nebo zelených listů, a máte skvělou jarní večeři do 20 minut.
Jak dobře uvařit těstoviny

Jak dobře uvařit těstoviny

Vodu na vaření těstovin osolte a přiveďte k prudkému varu, vězměte na to pořádný hrnec a vodou nešetřete.
Domácí těstoviny

Domácí těstoviny

Aby se při krájení nebo stáčení těstoviny nelepily, posypte je moukou. Před vařením ji opatrně setřeste.
3× těstoviny s ricottou

3× těstoviny s ricottou

Také jste si oblíbili bleskové letní vaření? Ochutnejte těstoviny s ricottovým krémem.
Dnes k obědu: těstoviny s rybou

Dnes k obědu: těstoviny s rybou

S těstovinami v létě nikdy nešlápnete vedle. Jsou rychle připravené a zasytí.
REKLAMA

Přidat komentář